Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Egyhangúlag kiállt Gyurcsány ártatlansága mellett az MSZP-választmány

Budapest - Egyhangúlag meghozott állásfoglalásban állt ki Gyurcsány Ferenc mellett az MSZP választmánya szombaton.
Simon Gábor elnök a testület ülése után újságíróknak azt mondta: "az ártatlanság vélelmén túl is" hisznek a volt kormányfő ártatlanságában. A választmányi állásfoglalás szerint a Fidesz maga alá gyűri az igazságszolgáltatást, és adminisztratív eszközöket felhasználva akar "leszámolni" politikai ellenfeleivel. Az MSZP szolidáris az alaptalanul meggyanúsítottakkal, támogatja "a már folyamatban lévő és várható koncepciós perek érintettjeit" - jelentette ki a választmányi elnök, a "negyvenes-ötvenes éveket idéző" eljárások leállítására szólítva fel a Fideszt.

Ugyanakkor nem nevesítette, hogy mely eljárásokat tekintik koncepciósnak, és nem kommentálta azt az újságírói észrevételt sem, hogy Gyurcsány Ferenc ellen Schiffer András, az LMP jelenlegi frakcióvezetője tett feljelentést 2009 októberében. A volt miniszterelnököt hivatali visszaélés miatt tervezi gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben, a legfőbb ügyész ezért mentelmi jogának felfüggesztését kérte. A választmányi ülésre érkező Gyurcsány Ferenc délelőtt úgy nyilatkozott: "Orbán és az ügyészsége" börtönbe akarja küldeni, ő azonban meg fogja védeni magát a bíróságon. Simon Gábor a sajtótájékoztatón azt is elmondta: nem folytattak érdemi vitát a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform pártszavazási javaslatáról, arra a testület egy későbbi ülésen tér vissza. Felkérték ugyanakkor a választmány szervezeti bizottságát arra, járjon el, hogy a pártszavazás ügyét a választmány - amely kiírhatja a voksolást - az alapszabálynak megfelelően tudja kezelni.

A platform terve arra irányul, hogy az MSZP a törvényekben megköveteltnél nagyobb átláthatóságot biztosítson a gazdálkodásáról, illetve hogy a választott pártvezetők bevallott vagyoni helyzetét összevethessék a valósággal, saját és családtagjaik életvitelével. Emellett gátat vetnének a pártfunkciók halmozásának, és javasolják: minden pártvezetőt közvetlenül a tagság válasszon meg. A kezdeményezést a szocialisták több vezető politikusa is bírálta korábban. A pártszavazás a választmány tagjainak kétharmados támogatásával írható ki. Ki kell azonban írni, ha az erre irányuló kezdeményezést a párttagok legalább tizede írásban, a szavazásra bocsátandó kérdés megjelölésével kéri. Simon Gábor arról is tájékoztatott, hogy a választmány megfogalmazta az MSZP ifjúságpolitikai követeléseit. Ezek között szerepel, hogy a kormány akadályozza meg a fiatalság kettészakadását, a büntethetőség és a tankötelezettség korhatárát ne szállítsa le, folytassa a Bajnai-kormány bölcsőde- és óvodafejlesztési programját, tegyen a pályakezdők munkanélkülisége ellen, adja vissza a felsőoktatástól elvont forrásokat és ne csorbítsa a fiatalok művelődési és szórakozási lehetőségeit.

A választmány emellett megválasztotta a párt képzési bizottsága elnökének Balogh Andrást, az MSZP elnökhelyettesét. Döntöttek a párt tavalyi gazdálkodásának és idei költségvetésének elfogadásáról is. Simon Gábor elmondta, hogy az állami támogatás csökkenése miatt a szocialista párt - amely az elmúlt évet mintegy félmilliárd forintos vesztességgel zárta - a tavalyinál 300 milliió forinttal kevesebből gazdálkodik.

Olvasóink írták

 • 11. achilleus 2011. május 01. 10:29
  „A gyurcsányi ideglelésről itt egy elemzés:
  http://mandiner.blog.hu/2011/04/28/nem_lesz_bocsanat
  Gyurcsány nem demokrata, hanem az állam működését megbénítani szándékozó szabotőr, akinek a bűnlajstromán a legkisebb tételek közé tartozik a sukorói stikli. Sajt- és szalámitolvajlás szintje, ahhoz képest, amit érdemelne. Az állami alkalmazottaknak azzal való fenyegetése, hogy az esetlegesen tisztességesen végzett munkájuk, az "Orbán-rezsim" (ez most Magyarország választott kormánya) kiszolgálásának minősül majd (amiről persze Gyurcsány és pribékjei döntenek), kimeríti a szabotázs fogalmát. Az "ártatlanság vélelmén TÚL" mellé álló pártja, bűnrészességet vállal. Gyurcsány egyelőre nem azért felel, ami a legnagyobb bűne, de már felel valamiért, ... a pártjára is ez a sors vár.”
 • 10. achilleus 2011. május 01. 10:18
  „"az ártatlanság vélelmén túl is"

  --- ez mit jelent egy jogállamban. (Egyébként ezt nem ártana elmagyarázni a Gyurcsány által gründolt Demokratikus Chartának is.) Tehát elvtársak? Mi az, hogy az ártatlanság vélelmén TÚL is? Fenyegetünk? Hogy is mondta fecó: nem lesz bocsánat az Orbánt kiszolgáló ügyészeknek, bíráknak (újságíróknak). Ez már tényleg TÚL van az ártatlanság vélelmén. "Tudnia kell azoknak az ügyészeknek, akik nem a dolgukat teszik, hanem pártmegbízatást teljesítenek, hogy ebben nem lesz bocsánat. Tudniuk kell azoknak az újságíróknak, akiknek a köztelevízióban, a közmédiában kellene szolgálniuk, hitelesen tájékoztatni az országot, és nem ezt teszik, hanem pártmegbízatást teljesítenek, hogy nekik nem fogunk megbocsátani. "
  ---- ezért kellet volna károgni, de nem tettétek. Gyurcsány nem egyedül követte el a bűneit, hanem bűnszervezetben, amelynek a meve mszp.”
 • 9. bánki 2011. május 01. 08:20
  „Blumm úr már lelépett kis hazánkból.
  Talán nem zörög a haraszt !”
 • 8. deszkás 2011. május 01. 08:18
  „És ha a biróság nem hoz "kedvező "döntést? Akkor mit tetszenek lépni?”
 • 7. keletaru 2011. május 01. 08:16
  „A szégyenletes privatizációk mind elévűltek ,s mi meg hagytuk hittük MAGYAR vezetőink vannak akik A MAGYAR népet képviselik . Úgy látszik a 40 év nem ment el maradéktalanúl , most 20 év alatt a nyugatot szolgálják . Látszik nem képesek a bankokat megregulázni , a gazdasági "elit" szereplöit eltávolítani . Magyar termelőket iparosokat megvédeni , ebben a nagy"jog"államosdiba. Ez a rendszerváltás termelötől a termést, melóstól a munkabért ellehet venni , büntettlenűl ?! A politikust viszont mindig megkapja ???? Üdv Kuci”
 • 6. Utazo 2011. május 01. 00:14
  „Ebbol is latszik, hogy van elet az agyhalal utan!!!”
 • 5. frakk 2011. május 01. 00:08
  „4: Ártatlanok meghurcolása általános dolognak mondható a magyar igazságszolgáltatás rendjében. Bebetonozott bírák, ügyészek, és túlképzett rendőr vizsgálók pillanatok alatt visznek félre ügyeket, melyben ártatlan emberek sokasága szenvedhet felelőtlen tetteiktől. Abban az országban ahol a Móri gyilkosság nyomozása hónapokig húzódott , majd eredmény produkálás végett ártatlan embert vádoltak meg , sőt a "szakemberek" bebizonyították róla , hogy ő gyilkolt meg 7 embert-- milyen mély színvonal lehet ??? Ebben az országban minden megtörténhet .
  gyurcsányt nem sajnálnám mindenesetre, de sajnos vele szemben az ítélet ........”
 • 4. arvisura 2011. április 30. 21:57
  „Már készül az új baloldali erő, a Szociális Unió.
  Botka beszólt Gyurcsánynak, illetve megalakult a Sz.U. szegedi alapszervezete, ezek a mai hírekben voltak.
  Aki akar, nyugodtan bukjon a Ferenccel, de nem kötelező.
  Tehát volt, a Meggyesi elleni puccs, a 2006-os kampány "nem igaz országhoz vezető" szövegei, öszödi beszéd, brutális tömegoszlatás.
  Amelyik MSzP-s azt hiszi, hogy a Fidesz és Orbán ezt elnézi a Ferinek, és futni hagyja azokban nincs semmi empátia.
  Ha a Ferit lesittelik, az a Fidesznek élethosszig tartó 1 millió biztos pártszavazót jelent majd.
  Lehet hinni az ártatlanságában, míg egy jogerős bírói ítélet bűnösnek nem mondja ki.
  Milyen érdekes, hogy 2006 őszén az egymásnak amúgy falazó rendőri vallomások alapján, ártatlanokat hurcoltak meg, sőt Vágó László esetében, a helyette megvádolt másik rendőr tett rá terhelő vallomást egy megbilincselt személy ujjának eltörése ügyében.
  Itt is lesz, aki nem akar börtönbe menni a Feri helyett, így lesz vallomás bőven, vagy már van is.
  Az uniós elnökség miatt van még szabadlábon.
  Hagyó Miklós esetében sem várt túl sokat az igazságszolgáltatás, itt sem fog.”
 • 3. igazságkereső 2011. április 30. 20:04
  „Bűnözők egymás között mindig hittek egymás ártatlanságában!Jó lenne, ha senki nem engedné magát megvezetni, különösen nem az ügyészség.Gyurcsány most el akarja játszani a "Dimitrov pert",hogy vádlottból vádlóvá szeretne válni,csak ne tévessze össze a történelmi korszakot és az se tévessze meg őt, hogy családjában bolgár szál is van: nevezetesen felesége, Dobrev Klára!! Kissé gyanús a múltkori lakástűz is ,amely Gyurcsányék szaunájából indult ki, mert az is lehet,hogy ki-és átmentett kormányzati iratokat semmisítettek meg esetleg.De ez csak szigorúan egy feltevés,semmi több. Az viszont tény, hogy Gyurcsány Ferenc 2004-2010 között teljesen tönkretette az országot gazdaságilag és pénzügyileg! Ezt nem lehet felelősségre vonás nélkül megúszni,nyilván ő az aki meg tudja mondani,hogy miért süllyedt le országunk ennyire az ő miniszterelnöksége,Draskovics Tibor pénzügyminisztersége majd később rendészeti is igazságügy minisztersége alatt? Szóval van miről számot adnia Gyurcsánynak az ügyészség, majd ezt követően a bíróság előtt!! Azért azt is jó lenne megtudni, hogy hová tűnt el 13000 milliárd forint? Úgy hogy Simon Gábor is jobban teszi,ha ennek kiderítésére fejti ki erőfeszítéseit, hülyeségei kinyilvánítása helyett!!”
 • 2. LukSzusz 2011. április 30. 19:12
  „AZ mszp kiállt Zcshuslág,Hünwald stb pártkollégájuk mellett is,küldik a csomagot a beszélőre.
  Azt viszont senki sem hiszi hogy ez a Blum szaki saját maga egyes-egyedül rendezte meg ez a 1.5 milliárdos bulit?
  Őkegyelme adta-vedete,az akkori kormány-vezetés meg nézte a TV-t,ill.várta az SMS-t,megérkezett a lóvé!!!”
 • 1. babar 2011. április 30. 18:27
  „Gyurcsánynak Orbán fóbiája van, vagy éppen az zavarja, hogy le sem sz....ja?
  Mondjuk azért zavaró, hogy Schiffer a feljelentő.
  Állami támogatás? Nem voltak elég ügyesek az utóbbi években? Vagy csak keveset tudtak összehozni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Semjén: nyilvánvaló, többirányú provokáció történt Gyöngyöspatán

A kormányfő helyettese a Jobbik és az LMP pártpolitikai érdekeltségét egyaránt felvetette a történtekkel kapcsolatban. Tovább olvasom