Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Egyidős a városrésszel

Révfalu legidősebb lakója születésének éve ugyanaz, amikor Révfalu Győrhöz került. Kerekes Terézia tíz éve lett újra és immár másodszor magyar állampolgár, győri és révfalui.
A Nagyváradhoz közeli Mezőtelken született tizedik gyermekként és az utána következő négy kistestvérét még ő is istápolta. Varrónőnek tanult, megvarrt mindent az estélyitől a sapkáig annak idején Nagyváradon, szeretett városában, ahol minden kő rámosolygott. Az-

után költöztek 1935-ben Temesvárra, hogy nem volt elviselhető a férjét ért üldözés.
S hogy miképp lett révfalui? Kerekes Terézia azt mondja, addig nem akart meghalni, míg nem honosítják. Egy hónap alatt lett újra magyar, Győrt választották számára lányáék, s egy csapásra megszerette a várost. „Hát nem csodálatosak – kérdezi – a belváros girbe-gurba utcácskái?” Testvérei közül nemrég hunyt el az utolsó, a legfiatalabb; ő örökölte anyjától hosszú életét. Leánya segítségével ismerte meg Győr környékét is, a minap voltak pannonhalmi kiránduláson. Szerencsésen felgyógyult közelmúltbeli lábtöréséből, csodával határos módon élte túl hasnyálmirigy-gyulladását. Hallása kitűnő, tréfálkozik, azt is meghallja, amit nem kellene... Látni nemigen látott, ám idén februárban megműtötték az egyik szemét. „Csodálatos volt, hogy újra láttam, elszomorító, hogy a tükörben megismertem a saját arcomat is. Elszomorodtam, ilyen csúnya anyja van az én drága lányomnak?” Most már viszont újra be tudja fűzni a tűbe a cérnát, ami arra is bizonyság, hogy nem csak a szeme javult meg.
Amint hallja ezt a Rozmaring utcai patyolattiszta, barátságos otthonban Kerekes Terézia leánya és veje, sietve tiltakoznak. De hát nincs szüksége rá a szép beszédű, kedves arcú asszonynak, hogy mentegessék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki alkuszik, többnyire jobban jár

A karácsonyi vásárlási lázban annak néztünk utána, vajon lehet-e az üzletekben alkudni az árakra. Tovább olvasom