Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Egyik legnagyobb katonai akciójára készül az EU

Az új libanoni ENSZ-haderőbe várt több ezer emberrel a 25-ök egyik legnagyobb katonai akciója készül, amely követi az Unió Bosznia-Hercegovinában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban vállalt szerepét.
Miután az EU 2003-ban Macedóniában véghezvitte a Concordia hadműveletet (350 fő), majd a Kongói Demokratikus Köztársaságban az Artemist (1800 fő), két év óta Bosznia-Hercegovinában teljesíti legnagyobb katonai szolgálatát, ami a létszámot illeti. 2004 decemberében az EU vette át a NATO szerepét, hogy "biztosítsa a biztonságos környezetet" Boszniában. Az Althea-misszió 6300 emberből áll, ebben mintegy harminc ország vesz részt, köztük 22 EU-tagállam. Nagyobb incidens nem történt azóta.

Július vége óta az EU részt vesz a kongói választások biztosításában is. Az Eufor-hadműveletben, amely az előzetes tervek szerint négy hónapig tart, 2300 katona vesz részt, akik közül 1100-an Kinshasában, míg 1200-an Gabonban állomásoznak. Tartalékként további 1500 katona áll készenlétben Európában. Az eredetileg elrettentő erőnek szánt kontingensnek be kellett avatkoznia az erőszakos cselekményekbe, miután vasárnap bejelentették az elnökválasztás első fordulójának eredményét. Az összecsapásoknak 16 halottja volt Kinshasában.

Hosszas tárgyalások után Németország vállalta a hadművelet irányítását Európából, míg Franciaország vette át a Kinshasába vezényelt egységek parancsnokságát. Ez a két ország adja az egységek kétharmadát. Katonai szakértők, rendőrök, vámosok és logisztikai szakemberek végeznek feladatot az EU égisze alatt, de egy adott ország képviseletében különböző színhelyeken. Ilyen missziót teljesít például Franciaország Elefántcsontparton, egy nemzetközi koalíció részeként, valamint 7000 brit katona Irakban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

spanyolok a kupáért

Biztosan spanyol győztese lesz az európai Szuperkupáért a Monte-Carlóban ma este (20.45) rendezett… Tovább olvasom