Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Egyiptomi állatistenek

Tudtad, hogy az ókori egyiptomiak az isteneiket állat formájában képzelték el? Minden istennek megvolt az állat-alakja.

Anubisz, a balzsamozás istene
Egyiptomban nemcsak egy, hanem több istent is tiszteltek az emberek. Szinte minden jelenségnek, tulajdonságnak megvolt a maga istensége, például  a levegőnek, a háborúnak, vagy a szerelemnek.
Az isteneket emgtestesítő állatokat nagy tisztelettel és szeretettel vették körül, s gyakran ugyanúgy bebalzsamozták és eltemették őket, mint például az egyiptomi uralkodókat, a fáraókat. A fáraók sírkamráját rejtő piramisokban gyakran találtak kisebb sírkamrákat, ahol állatmúmiákat, például macskákat vagy sólymokat temettek el.  
Minden istenségnek megvolt a maga lakhelye, ahol hatalmas templomokat emeltek nekik, de ezt meghtették a birodalom más részein is.  

Basztet
Basztet

Bastet, a vidámság, a szerelem és a zene istene például macskaformában jelent meg, ezért a nyávogó négylábúakat Bastet istennő állataként tisztelték. Minden egyiptomi háztartásban tartottak macskát, akinek igen jó dolga volt: gondosan ápolták, és ha kigyulladt a ház, a macskát előbb mentették ki, mint a saját gyerekeiket. Ha a család macskája elpusztult, az egész família gyászruhát öltött, majd testét illatos olajokkal dörzsölték be és bebalzsamozták, hogy a cica később újra visszatérhessen az életbe. Tiszteletére minden évben zenés-táncos mulatságot tartottak.

Anubisz szobra az egyik piramisban
A legfontosabb isten Ré, a Napisten, a világ királya volt. Sok legenda és mitológia fűződik a nevéhez. Kosfeje felett napkoronggal ábrázolták, mivel az ősi Egyiptomban a tetőpontján delelő napot Ré isten megtestesülésének tartották.

Anubisz 

Anubisz a balzsamozás és a temetés kutya formájú, sakálfejű istene volt. Érdekes, hogy ma is létezik egy ritka kutyafajta, az egyiptomi fáraókutya, amely szinte teljesen úgy néz ki, mint a fennmaradt Anubisz-ábrázolások: nyúlánk, vékony alkata, hosszú pofája és nagy füle van. A piramisokban ő - pontosabban a szobra - őrizte a fáraó kincsekkel teli sírkamráját, hogy senki ne háborgathassa a halott uralkodó nyugalmát.

Hórusz

Hórusz

A sólyomfejű istenség volt a fáraók őre, az égbolt és a fény istene. Jó természete miatt sok helyen imádták, a Földön élő és azt védelmező istennek tekintették.

Szobek

Ő volt a Nílus, a víz krokodil formában ábrázolt istene, akit Egyiptomban mindenhol tiszteltek.

Szobek
Thot

Thot, akit íbiszmadár-fejjel ábrázoltak, a bölcsesség és az írás istene volt. A legenda szerint azért jött a földre, hogy megtanítsa az embereknek az olvasás és az írás tudományát. Az íbiszmadarakat, amelyekkel ma is találkozhatunk, az egyiptomiak szentként tisztelték, mert mindig a Nílus bőséges termést hozó áradása előtt jelentek meg a folyó mentén. Thot jelképe az írópaletta volt. Egyiptomban, ahol az emberek többsége nem tudott írni, valóságos dicsőség volt írnoknak lenni.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

800 millió forint már a kár

Még mindig körözi a rendőrség Faller Ákost, akit jelentős értékre elkövetett csalással gyanúsítanak. A Langterra Bt. tulajdonosának a neve az úgynevezett napraforgóügyben vált ismertté. A sértettek ügyvédje szerint mintegy 800 millió forintos kár érte a termelőket., akik még mindig bíznak abban, hogy megkapják a pénzüket. A rendőrség még mindig körözi Faller Ákost. Tovább olvasom