Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Egyiptomi busztragédia: megfelelően jártak el az állami szervek

A miniszterelnök utasításának megfelelően a minisztériumok és állami szervek rendkívül gyorsan, hatékonyan, egymással együttműködve végezték munkájukat az egyiptomi buszbaleset kapcsán - mondta Szijjártó Péter.
Szijjártó Péter, aki sajtótájékoztatóján a minisztériumok kormányfőnek küldött jelentéseit ismertette, Orbán Viktor nevében is ismét köszönetet mondott valamennyi katonának, orvosnak, rendőrnek, diplomatának és mindenkinek, aki részt vett az összehangolt állami akcióban.

A miniszterelnök szóvivője a sajtónak is köszönetet mondott, amiért "meghatározó" többségben rendkívül belátóak voltak az áldozatok családjaival szemben.

Hozzátette: nem akar és nem is tud felvilágosítást adni sérültek állapotáról, hiszen továbbra is méltányolni kell a családok azon kérését, hogy a sérültek mielőbbi felépülése érdekében a lehető legnagyobb nyugalmat kapják meg.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a baleset kapcsán a honvédelmi és a külügyi tárca, valamint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Belügyminisztérium, illetve ezen minisztériumok szervezetei és hatóságai működtek együtt, aminek eredményeképpen négy nap alatt sikerült Magyarországra hozni a bajba került embereket és az elhunytak holttestét. Közölte: hat repüléssel, összesen 37 személyt szállítottak haza Egyiptomból, közöttük nem csak a sérültek voltak, hanem kiszállított, illetve ottmaradt hozzátartozók, valamint már ellátott, "nem sérült státuszú személyek" is. Magyarországon a Péterfy Sándor utcai kórházba összesen 28 sérültet szállítottak.

Szijjártó Péter felidézte, hogy a november 6-ai baleset után november 7-én a miniszterelnök arra utasította a honvédelmi minisztert, hogy a balesetben elhunyt emberek holttestét a lehető legrövidebb időn belül a Magyar Honvédség hozza haza, a külügyminisztert pedig arra, hogy az utazási irodával, a biztosítótársaságokkal és az egyiptomi szervekkel folytassák le a szükséges egyeztetéseket, hogy minél előbb hazahozhassák a sérülteket.

Elmondta, hogy a honvédelmi miniszter intézkedése után két AN 26-os repülő készenlétben állt, hogy sérülteket és a holttesteket Magyarországra hozza.

Hozzátette: az egyiptomi nagykövetség munkatársai rendkívül együttműködően soron kívül biztosították a vízumot a magyar katonák számára, akik közül egy főhadnagy, három százados és egy törzsőrmester repült az AN 26-os repülővel.

A Külügyminisztérium kormányfőnek küldött tájékoztatóját ismertetve Szijjártó Péter elmondta, hogy az egyiptomi magyar nagykövet kulcsszereplő volt a segítségnyújtásban, a nagykövetség két konzulja pedig azonnal a baleset helyszínére utazott, majd a baleset másnapján a külügy még egy konzult a helyszínre küldött. Emellett a Külügyminisztérium két telefonvonalat nyitott, ahol öt munkatárs fogadta az aggódó hozzátartozók hívásait.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy a Belügyminisztérium ötfős delegációt küldött Egyiptomba, akik között ott volt a katasztrófavédelem vezető pszichológusa, egy közlekedési szakember, valamint igazságügyi orvosszakértő és igazságügyi biológus.

A szakemberek részt vettek az elhunytak azonosításában, a közlekedési szakember pedig kétszer is járt a baleset helyszínén, és az ő vizsgálatai is azt támasztották alá, hogy a balesetet - az egyiptomi hatóságok megállapításainak megfelelőn - minden bizonnyal gyorshajtás okozta. Emellett a Belügyminisztérium alá rendelt szervezetek biztosították a hazaérkező 147 turista pszichológiai ellátását is - tette hozzá a miniszterelnöki szóvivő.

Elmondta: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium tájékoztatása szerint az Országos Mentőszolgálat műveleti igazgatója és egy gyermektraumatológus főorvos utazott Egyiptomba, ahol folyamatosan konzultáltak a sérülteket ellátó orvosokkal.

Az egyiptomi orvosok rendkívül segítőkészek és lelkiismeretesek voltak, ugyanakkor a magyar gyermektraumatológus főorvos szakmai hozzáértése nagy elismerést váltott ki az egyiptomi egészségügyi dolgozók között - mondta Szijjártó Péter.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2011. november 14. 17:03
    „Őszintén együtt érzek a súlyos tragédia résztvevőivel, az elhunytak hozzátartozóival, de magán emberek magán üdülésen jártak Egyiptomban,innentől kezdve ez az utasokra és a biztosítókra tartozó rendezési ügy. Miért is kell ezt nemzeti üggyé emelni és miért kell ezt álló héten keresztül,sőt tovább is napirenden tartani? Országunkon belül több baleset, és sajnos halálos esetek is történnek és még sem tartja napirenden egyetlen sajtó sem, a televíziók sem, szóval a súlyos tragédiát még sem kellene nyomasztó módon a lakosságba "préselni",főképp nem a lakossággal megfizettetni! Erre ott vannak a biztosítók, akik egyébként a híradások szerint rendkívül korrektek a szörnyű tragédia rendezésében!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Köznevelési törvény: 2,5 százalékos pedagógus-létszámcsökkentés várható

Varga Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője szerint nem várható jelentős… Tovább olvasom