Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Egymást segítik a leszokásban

Sopronban már a harmadik anonim alkoholistacsoport nyújt támaszt mindazoknak, akik szakítva az itallal, absztinens életmódot szeretnének folytatni.
Információink szerint Sopronban évente közel kétszázötven súlyosan ittas személyt kell a mentőknek kijózanítóba szállítani. Azok az emberek, akik érzik, jó volna megállni az alkoholizmus lejtőjén, támaszt lelhetnek az anonim alkoholisták közösségében. Sopronban a harmadik csoport is létrejött a napokban.
– Az anonim alkoholisták (AA) olyan férfiak és nők közössége, akik megosztják egymással tapasztalataikat, erejüket és reményüket azért, hogy segíthessenek másoknak felépülni az alkoholizmusból – fogalmazott Zénó, a harmadik soproni csoport alapítója. – Az AA-tagság nem kerül pénzbe, miként nem szövetkezünk semmiféle felekezettel, szektával, semmilyen intézménnyel vagy párttal. Egyetlen célunk: szakítva az italozós életformával, józanok maradjunk és segítsünk ebben másokat is. AA-csoport működik a Szent Domonkos-rendház első emeletén, ahol a foglalkozásokat kedden, pénteken és vasárnap este 7-től tartják; a Bünker közben lévő evangélikus lelkészi hivatal klubtermében csütörtökönként rendeznek összejövetelt este 7-től, míg a kórház pszichiátriai osztályának földszintjén szerdánként este fél 6-tól – mondta Zénó.
„ Az AA-tagságra való jelentkezéseket a 20/551-8824-es telefonszámon fogadjuk, bővebb információ a www.anonimalkoholistak.hu

címen szerezhető.”
– Összbetegforgalmunk legalább harminc százalékát a szenvedélybetegek – közöttük az alkoholisták – alkotják, s ez az arány évek óta sajnos nem csökken – mondta érdeklődésünkre dr. Payer Erzsébet, a soproni Erzsébet-kórház pszichiátriájának osztályvezető főorvosa. – E harminc százalék többsége súlyos testi és pszichés tünetekkel, igen rossz állapotban kerül kórházba. A kezelések során elsődlegesen arra törekszünk, hogy gyógyszerezéssel a függőséget visszaszorítsuk, és a megvonási tüneteket megszüntetve, a pszichoterápia módszereivel segítsük elő a beteg újbóli társadalmi beilleszkedését. Hozzá kell azonban tenni, hogy a szenvedélybetegségek hátterében igen gyakran hangulati betegség lapul, amellyel viszont nem fordulnak időben szakorvoshoz. A tapasztalatok szerint az öngyógyítási próbálkozások kapcsán nyúlnak egyre mértéktelenebbül a páciensek az alkoholhoz és más kábítószerhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakult Szlovákia új parlamentje

A 150 képviselő eskütételével kedden Pozsonyban megalakult Szlovákia új, hat pártból álló… Tovább olvasom