Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Egymilliárd forint uniós környezetvédelmi pályázatokból

Három magyarországi környezet- és természetvédelmi pályázat nyert támogatást az Európai Unió "life" programjában. A dél-magyarországi térség felszín alatti vizeinek arzén-mentesítése, a pannon gyeptípusok élőhely-kezelése és a kékvércse védelme.
A nyertes programok önköltsége meghaladja az egymilliárd forintot. A számla szerint ennek felét az unió állja. De vajon itthon elő tudjuk-e teremteni az önrészt, mert az sem kevés.

- Az uniós támogatásnak a hazai önrészét a költségvetés biztosítja – mondta el Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter. Éppen emiatt a jövő esztendei költségvetésben egy megnövelt összeg áll rendelkezésre.

A csaknem 25 százalékkal megnövelt összeg a jövő évi költségvetésben 470 millió forint. Ez 2006-ban elegendő lesz, sőt tartalmazza a tavaly nyert pályázatokhoz szükséges önrészt is - mondta a tárcavezető -, mert a programokat nem egy, hanem négy-öt év alatt kell megvalósítani. Tehát, csak a 2006-ra jutó részösszeggel kell számolnunk.

- Tehát, nem kell attól tartani, hogy amiatt nem valósul meg a program és azért nem tudjuk fölhasználni az uniós pénzt, mert hiányozna hozzá a magyar költségvetési támogatás.

A szakemberek vizsgálatokat végeznek a Maros vízgyűjtő területén a felszín alatti vizek arzén tartalmának csökkentése érdekében, mivel 2009-re a mostani érték ötödére, tíz mikrogramm/literre kell csökkenteni a szennyező arzén mennyiségét az ivóvízben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lucky Luke és a Daltonok

Hogy sikeresen hajthassák végre a tervezett bankrablást - és Dalton mama is büszke lehessen kicsi… Tovább olvasom