Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Egymilliárdos alap teljesítményösztönzésre

Egymilliárdos pályázati alap létesül olyan oktatási intézmények számára, melyek teljesítményértékelő rendszert működtetnek. A pénz

a pedagógusi munka differenciált elismeréséhez járulhat hozzá – közölte Tóth Tiborné dr. mosonmagyaróvári országgyűlési képviselő, aki a törvénymódosító javaslat első beterjesztője volt.
A Pedagógus Teljesítmény Alap a pedagógusok differenciált elismeréséhez járulhat hozzá. Tóth Tiborné dr. országgyűlési képviselő a Kisalföldnek elmondta: a benyújtott törvénymódosító javaslat elsősorban a sok lelkiismeretes, hivatását magas szinten művelő pedagógus megbecsülését kívánja szolgálni.

Kevés helyen működik

– Egymilliárdos javaslatot tettem Pedagógus Teljesítmény Alap létrehozására, melyet az oktatási bizottság egyhangúlag támogatott, s a parlament megszavazott. Az alapot azok a közoktatási törvényben meghatározott pedagógusteljesítmény-értékelési rendszert működtető óvodák, általános iskolák és középfokú intézmények pályázhatják meg, melyeket a fenntartó is támogat. A pályázati alap segíti az intézményeket a kiemelkedő pedagógusteljesítmények elismerésében. Magyarországon körülbelül kétezer általános és középiskolával, s mintegy ezer óvodával számolhatunk. Ma még viszonylag kevés intézményben működik a pedagógusmunka teljes körű értékelési rendszere.

Ösztönző lehet

– Közoktatásunk minőségi fejlesztése viszont megkívánja, hogy a gyermekekkel az óvodákban és iskolákban jól felkészült, kiváló nevelők foglalkozzanak. Ezért 2008-tól teljesítményarányos bértáblázat készül, amelyhez átvezető, felkészítő megoldást kínál a megszavazott pályázati lehetőség. Az egymilliárdos alap ösztönözné a teljesítményértékelő rendszerek kidolgozását és működtetését az intézményekben. A pedagógusok heti óraszámának növelése egyébként körülbelül 10 százalékos létszámcsökkentést eredményez. Segíteni szeretnénk, hogy szükség esetén – korrekt értékelés után – a tantestületekből a leggyengébb teljesítményűek kerüljenek ki.

Az informatikából kerül át

A módosító törvényjavaslatban azt is meg kellett jelölni, hogy ezt az egymilliárd forintot az Oktatási és Kulturális Minisztérium melyik alapjából csoportosítsák át. Az informatikai fejlesztésekre szánt ötmilliárdos keretet jelöltük meg. Bár fontos terület az is, a magyar közoktatás legnagyobb értéke, éltetője a sok-sok jó pedagógus és iskola. Ösztönözni szeretnénk a közoktatásban a fejlesztő jellegű pedagógusteljesítmény-értékelő rendszerek működtetését a minőségi munka erkölcsi és anyagi elismerésével. További pozitív lépésekre is készülünk: a pedagógusok adminisztrációs terheinek csökkentésén dolgozunk, a jövőben egyszerűbb rendszerben dolgozhatnak majd. Az emberi tényezőkre koncentrálunk, motiválva ezáltal a tanárokat és az iskolákat – mondta Tóth Tiborné dr.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az illatgyertya veszélyei

Az ünnepi időszakban nálunk is mind több társaságban gyújtanak meghitt hangulatot keltő illatos… Tovább olvasom