Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 7°C Még több cikk.

Egymillió a sajókazai romáknak az áramszolgáltatótól

Egymillió forintot utal át az Észak-magyarországi Áramszolgáltató a sajókazai romatelepen élőknek, hogy így segítse a villanyórák beszerelését azokban a házakban, ahol évek óta folyamatosan lopják az áramot.
A helyi önkormányzat keddi ülésén arról döntött, adósságkezelési programot indít.

Az áramszolgáltató az önkormányzat által fenntartott Faluszépítő Egyesület számlájára utalja az egymillió forintot, amellyel a villanyórák beszereléséhez járulnak hozzá, mondta el Derdák Tibor, a Sajókazán működő, a helyi romákat segítő Dr. Ámbédkár Gimnázium igazgatója. Az egykori bányatelepen élő családok évek óta illegálisan használják az áramot. Egy hete az áramszolgáltató a helyi önkormányzattal és a roma képviselőkkel abban állapodott meg: hajlandóak visszakapcsolni az áramot, ha egy éven belül legalább részletekben kifizetik eddigi tartozásukat az adósok. A helyiek azt szeretnék, ha kártyás villanyórát kaphatnának, amelyre a szociális támogatások egy részét utalná az önkormányzat.

Kedden ülést tartott a helyi önkormányzat, amelyen adósságkezelési program elindítását határozták el, mondta el Derdák Tibor. Első lépésként az adatgyűjtés kezdődik majd. A program indítása nagy előrelépés, mert 40 ezer főnél kisebb településen nem is kötelező ilyen, közölte az iskolaigazgató. Az ülésen részt vehettek a helyi asszonysegítő gyülekezetnek a tagjai, körülbelül húszan, így "érdemi kommunikáció kezdődött a cigányság és az önkormányzat között", mondta Derdák Tibor.

Csütörtökön adják át ünnepség keretében Sajókazán azt a két és fél millió forintot, amelyet a Filmszemlén gyűjtöttek össze a szegény sorsú embereknek.

Sajókaza akkor került a figyelem központjába, amikor egy helyi férfi kegyelmet kért, mert áramlopásért öt hónap börtönbüntetésre ítélték. Arra hivatkozott, hogy hat gyereket kell eltartania. A kegyelmi kérvényre még nem érkezett válasz.

Olvasóink írták

 • 10. dodó 2009. február 18. 19:40
  „Mindenki egyenlő, de vannak akik egyenlőbbek!

  Különösen védett fajta, tehát a legegyenlőbb:
  -cigány származású zsidó
  -zsidó származású cigány, ezek keverékei és a fajtatiszta egyedei
  -homokos hajlamú melegek
  -meleg hajlamú homokosok és ezek keverékei
  -tolvaj politikusok
  -politikus tolvajok és ezek keverékei”
 • 9. cipész 2009. február 18. 13:10
  „A ku..a életbe, ha én (paraszt)11000Ft-tal tartozom már ki is kapcsolják az áramom.
  Ne egyenek pulykát disznót, marhahúst, ne az aranyat gyűjtsék.Mi pedig csirke far-hátat eszünk.Talán nem igaz?
  hú, de mérges lettem.
  Jól emlékszem? Volt vagy van Igazmondó újság,ha nincs, kellene.”
 • 8. papsajt 2009. február 18. 08:33
  „Agyam eldobom,hogy megint a tolvajcigányokat támogatják.”
 • 7. StatusQuo 2009. február 17. 21:44
  „Flexsnake! Ehez nics mit hozzáfüzni., teljes mértékben igazad van!”
 • 6. flexsnake 2009. február 17. 20:29
  „Erről károgtam. Ide vezet a cigányozás majd a kisebbségi jogok védelme aztán a ,,mutassuk meg hogy a kisebbségre gondunk van".
  Fogadást mernék rá kötni hogy ezután sem fogják fizetni. A szolgáltató azt mondja csak egy részét törleszteni kezdjék... Jó, majd 10forintot havonta.
  Milyen közösség az ahol ők kérik hogy a szolgáltató kártyásat szereljen fel meg eleve a segély a kártyára menjen. Nem tudják beosztani? Ennyire nagy a kísértés? Ez egy vicc. És ha már nem röhögök akkor sírni fogok. Tessék csak tovább cigányozni, szítani a tűzet és még vidámabban fognak élni a nyakatokon. Majd rájöttök: azért mert versenyzik a felső réteg, ki a jobb földesúr aki a jobbágyait eltartja a rabszolgák kenyerén.
  Akinek nem inge az ne vegye magára.”
 • 5. LukSzusz 2009. február 17. 20:06
  „Ha én,magyar ember nem fizetek 1000 Ft-t ki,2 hónap múlva kikapcsolják az áramot.Feri,kell a szavazó,bármi áron is.”
 • 4. kismarcsi1 2009. február 17. 19:50
  „Ha eddig nem fizettek, azért ami ingyen van, majd most fognak? EJ-EJ te Áramszolgáltató most akkor diszkriminációt követsz el?? Ha illegálisan használjuk az áramot akkor elviszik az órát és jól meg is büntetnek,minket,őket meg ajándékozuk akkor hol itt az igazság????”
 • 3. vmagdi 2009. február 17. 19:13
  „mert ok megerdelik. En nem loptam az aramot, en is kerhetnek valami aprosagot az aramszolgaltatoktol? 5 (öt!) m-re kellene lehuzni az aramot a kertemnel, ezt 200.000 Ft-ert csinalna meg a demasz, pedig en meg ki is fizetnem majd ami telhasznalok”
 • 2. kekeczke 2009. február 17. 18:29
  „rásszistá árámszolgálató, minek áz áz órá ???”
 • 1. zubrovka 2009. február 17. 18:24
  „Egy év múlva érdemes lenne vissza térni ehhez a tudósításhoz és bemutatni az akkori helyzetet.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyhült a nyomás a forinton

A forint reggel elérte a 309-es árfolyamot. A nap folyamán aztán járt 304-en is, délután öt órakor… Tovább olvasom