Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Egymillió az indokolatlanul megbilincselt tüntetőnek

Budapest - A rokkantnyugdíjas bányászt 2006. október 23-án a rendőrök tonfával fejbe ütötték, megbilincselték, majd két napig fogva tartották.
Egymillió forint kártérítést kap a rendőrségtől az a tüntető, akit 2006. október 23-án indokolatlanul fogtak el Budapesten. Erről döntött felülvizsgálati eljárás után a Legfelsőbb Bíróság szerdán.

A Fővárosi Bíróság 2008 januárjában első fokon félmillió forint kártérítést ítélt meg Kollár Tibor rokkantnyugdíjas bányásznak, amiért őt 2006. október 23-án az Alkotmány utca és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán tonfával fejbe ütötték, megbilincselték, majd két napig fogva tartották. A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú jogerős döntésében a nem vagyoni kártérítés összegét 1 millió forintra emelte fel és kimondta, hogy a hatóságok megsértették Kollár Tibor személyes szabadsághoz és emberi méltósághoz fűződő jogait.

A bíróság egyben elrendelte, hogy a két alperes, a BRFK és a Készenléti Rendőrség magánlevélben "fejezze ki sajnálkozását" és ezt a levelet a károsult nyilvánosságra is hozhatja. A jogerős ítélet ellen a BRFK felülvizsgálati kérelmet nyújtott be és azzal érvelt, hogy a bíróság jogerősen megszüntette ugyan a szabálysértési eljárást Kollár Tibor ellen, de a rendőrség gyanúja megalapozott volt, és így nem illeti meg a férfit kártérítés. A BRFK jogi képviselője azzal is érvelt, hogy a 2006. október 23-i felfordulásban a rendőrség nem vizsgálhatta személyenként mindenki egyéni magatartását intézkedés közben.

A Legfelsőbb Bíróság ítélete szerint a BRFK felülvizsgálati kérelme megalapozatlan volt, ezért a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletét hatályában fenntartotta, így Kollár Tibort megilleti az 1 millió forintos kártérítés.

Gaudi-Nagy Tamás, Kollár Tibor jogi képviselője a Független Hírügynökségnek az ítélethirdetés után azt mondta, a Legfelsőbb Bíróság döntése jelentős fordulópont a 2006 őszén történtek megítélésében. Emlékeztetett arra, hogy több százan szenvedhettek jogsértést 2006. október 23-án és hozzátette, jelenleg harmincnál is több ilyen ügy van folyamatban és tudomása szerint már öt jogerős, a rendőrséget elmarasztaló ítélet is született.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. flexsnake 2009. július 02. 20:05
  „,,
  -Van egy szekrényem benne sok fiókkal.Mindig egy fiókba teszem azokat a kérdéseket amikkel foglalkozni kell.
  -És az a fiók amikkel nem kell foglalkozni?
  -Nos az a fiók még egyszer sem lett kihúzva, arra való a szemetes.
  -Akkor minek a fiók a foglalkoztató kérdéseknek?
  -Mert jó mutogatni hogy itt vannak, és foglalkozni fogunk velük.
  -És ezt elhiszik?
  -Igen, mert nem tudnak a szemetesről :)
  "”
 • 42. flexsnake 2009. július 02. 20:02
  „39. nos az államnak is joga van kinyilvánítania a véleményét ahogyan azoknak a rendőröknek is akikre kockakövet hajigáltatok. De nekik nem csak joguk van kinyilvánítani ezt tettlegesen hanem egyenesen kötelezettség. Szerintem a feloszlatott gárdával nehéz lesz körbe állni a lófarát :D”
 • 41. flexsnake 2009. július 02. 20:00
  „38. a demokrácia annyit jelent hogy bármit tehetsz ami nem sért senkit és nem ütközik törvénybe. A demokrácia mint olyan nem létező pszeudó rendszer mert a mindenki egyenlően beleszólhat dolgokba káoszt szűl az pedig anarhia. Ezért a demokratikus rendszer parlamenti szabályozásra épül.
  Demokratukus: nekem demo többinek kuss :D”
 • 40. sőndör 2009. július 02. 12:05
  „moderálva off”
 • 39. trainman 2009. július 01. 17:01
  „flexsnake

  Engem nem használtak fel, én önszántamból mentem ki akkor az utcára, és ha akarok, akkor ma is megyek, mert jogom van kinyilvánítani a véleményemet. Az a korszak már régen elmúlt, amikor az a mondás járta, hagyjuk a politikát a politikusokra, annál erősebb már az emberekben a civil öntudat, és erősebb is lesz, reményeim szerint. A világ szerinted csak feketéből és fehérből áll? Életemben egy követ nem dobtam a rendőrök felé, de attól függetlenül kaptam könnygázt, de nem panaszkodásképpen mondom. A Fidesz nagygyűlés éppen hogy véget ért, mikor már repültek a gránátok! Ennek utána tudsz nézni, a rendőrség belső jelentésében, ami Papp jelentés néven vonult be a köztudatba. Én nem hiszékenynek tartom magam, hanem demokratának, egy civilnek, akié állítólag a hatalom, akit a politikusok szolgálnak, és nem kihasználnak. Nem vagyok náci, sem fasiszta, sem rasszista, csak egy ember, aki tudja, vannak jogai, és vannak kötelezettségei is. Nem vagyok pártkatona sem, de foglalkozok a politikával, mert az is foglalkozik velem, és a családom jövője is izgat. Nem felejtek! Emlékszem mit tettek az utóbbi években a politikai elitnek nevezett emberkék!”
 • 38. Sziszifusz 2009. július 01. 16:29
  „36. Flexsnake! Ez suket duma! GYF balhét akart, és erre is készült fel (erre készítették fel a provokátoraikat is)! Ilyen felfogással a helyettese lehettél volna Shlomó Morel-nek a Lambinowice-i táborban!
  Sajnos pont az ilyen, emberek azok, akiknek fogalma sincs a demokráciáról, a demokratikus jogok tiszteletben tartásáról, és betartásáról! A hatalom nem ajándék, hanem megbízás ami, ha visszaélnek vele, érvényét veszti!
  Némely embereknek fel kellene fogni, hogy nem a sötét bolsevik irányítás alatt élnek, hanem egy demokratikus jogképviseletet követelő és hellyel-közzel biztosító Európában!”
 • 37. flexsnake 2009. július 01. 16:14
  „35. te is csak egy vagy akit felhasználnak politikai céllal a hiszékenységed miatt. Nem baj, golyófogóra is nagy szükség van. Ők a ,,beáldozható" karakterek a szerepjátékban :)
  Arra felhívnám a figyelmed hogy a fidesz gyűlés már régen végetért amikor köveket hajigáltatok. Az már régen nem volt része semmilyen tüntetésnek. Akárcsak a tvostrom....
  Kár hogy felejtesz.”
 • 36. flexsnake 2009. július 01. 16:11
  „34. de vonatkozik mindenkire is be is kell tartani. Nem azzal van baj hgy elavult az alkotmány. Ahogy múlik az idő, változik a kor azt faragni kell hozzá. Ezzel sincs gond. Azzal van mikor a saját jogaimat akarom mások jogai elé helyezni. Na ez már az a dolog ami megszünteti az én eredendő jogaim. Vagyis jogom van véleményt nyilvánítani, van persze. Tüntetést is szervezhetek, engedélyt is kapok rá. De ez a tüntetés az én fellelőlégem hogy ne menjen át randalírozásba. Ha meg átmegy akkor vállalja mindenki a következményeket. Lehetetlen ezer emberből 100at kiszűrni és csak azokat oszlatni. Közéjük pár gránátot és fetrengenek a könnygázban. Jó hogy nem azt kérjük már számon hogy nem volt elég humánus az oszlatás.
  Nem hát majd euszabvány gumibot ami piciket súlyt meg rózsaszínű bélelt bilincse amik nem sértik ki a kicsi csuklódat. Lófütyit! Gyorskötöző csontra húzva aztán ha ellilult a kezed majd könyörögsz. Előbb kellett volna gondolkodni.”
 • 35. trainman 2009. július 01. 16:10
  „h65535

  Nem gurult el a gyógyszerem, hanem csak arról van szó, hogy elbeszélünk egymás mellett, de legalább beszélünk, és már az is valami. A te felfogásod szerint "gyökerek" randalíroztak az utcákon, az én felfogásom szerint meg önérzetükben megsértett emberek, akik jogaikkal élve kivonultak az utcára, hogy tiltakozzanak az Gyurcsány Ferenc Őszödi beszéde miatt. A rendőrség, amit az adófizető állampolgárok tartanak fent, a saját védelmükre, pedig brutálisan szétverte a tüntetéseket, ezzel lerombolva a saját tekintélyét is, amit azóta se sikerült visszaszereznie. Azért ajánlottam a Túlkapások című könyvet, mert pártatlan, és rendőrségi és bírósági jegyzőkönyvekből idéz, és nyomon követi több ember sorsát, egyszóval, érdemes elolvasni. Az Index.hu nekem sem a kedvencem, elég ritkán tévedek oda. Én voltam már több tüntetésen, voltam olyanon is, amikor több mint százezer ember volt ott, és nem történt semmi atrocitás. Viszont voltam olyanon is, amikor a rendőrség brutálisan fellépett, és bizony nem volt felszólítás, csak repkedtek a könnygázgránátok! A 2006-os őszi események megtörténtek, és egyszer talán világosan látunk a dolgokban, de az biztos, kár összemosni pár randalírozót több ezer jogait érvényesíteni akaró emberrel! Mert sajnos ez történt, és történik a mai napig a médiában! Egyébként semmi bajom a rendőrséggel, de akkor felhasználták őket politikai célokra, ami megengedhetetlen egy polgári demokráciában! Ezen kérlek gondolkozz el, mielőtt a gyógyszeremre tennél célzást!”
 • 34. Sziszifusz 2009. július 01. 16:01
  „h65535 !

  1990-ben népszavazás fogadta el az Alkotmányt! Nincs olyan, hogy egy alapjogi törvényt elavultságánál fogva nem tartunk be! Ez diktátor duma! Ezzel az erővel azt is mondhatnánk, hogy az ablakod alatt randlírozókra, vagy a kirakatodat betötrökre vonatkozó törvények is elavultak, ezért nem is fontos betartani őket! Nem azért szavazunk valakikre, hogy "demokratikusan" választott zsarnokaink legyenek!”
 • 33. h65535 2009. július 01. 15:45
  „Sziszifusz

  Sajnos a magyar alkotmány annyi helyen elavult, hogy "öröm nézni"...”
 • 32. h65535 2009. július 01. 15:44
  „trainman
  Hát valahol neked nagyon elgurult a gyógyszered!
  Továbbra azt mondom, a te utcádban és házad előtt randalírozzanak azok a gyökerek, akik ezt 2006-ban tették! Fel lettek szólítva azok is, akik csak bambultak, hogy hagyják abba és oszoljanak. De nem, maradtak. Ezután nem tudom miről van szó?!
  Te lennél a legjobban felháborodva, ha hívnál rendőrt mert valami miatt szükséges és ők leszarnák a fejed, mert egyetértesz a sok rombolóval.
  Egyébként Bodoky Tamás is egy firkász... egy a sok közül. MEnnyivel szavahihetőbb mint más? Semmivel. Egyébként meg az index.hu no komment...

  taki!
  Amerikában a Qrvanagy demokráciában meg se nyikkannál, nemhogy a rendőrt szidjad.

  Azokról a rendőrökről meg ugye senki sem beszél, akik a qrvárajólnevelt létükre nekik is maradandó sérüléseket okoztak.

  Egyébiránt az orbánféle maffia rendőrség, ugye emlékszik a kedves engem fikázó Pintér úrra...
  Na az jobb volt?!”
 • 31. flexsnake 2009. július 01. 15:38
  „28. ok mindig van rá, úgy hívják ürügy. Nem tüntetés volt, sima köztörvényes bűncselekmény.
  A tüntetés az ha 10 gazda kiáll traktorral vajas kenyérrel majd este haza mennek. Ez nem tüntetés volt.
  A szélsőjobbos bujtogatók képződménye. A felvételekről simán be lehet azonosítani vezető közéleti szereplőket sőt!Még jobbikosokat is. Több száz órányi felvétel van az akkori eseményekről. Csak egy tökös ügyész kellene és eltűnne egy párt, meg kb 100 közveszélyes bűnöző. És akkor lehet provokátorozni meg kérdezni miért nácizzák a jobbikot. Vona ki mellett ült a dm fotóján? CSak nem az azóta betiltott neonáci szervezet egyek embere? Oh, hát de. Aki a korpa közé keveredik....”
 • 30. Sziszifusz 2009. július 01. 15:32
  „Még mielőtt bárki azt képzelné, hogy az államhatalom gyakorlásával megbizott, a mi pénzünkből pénzelt, "képviselőink", a Köztársasági Elnöktől a legkisebb beosztású közalkalmazottig, bámit megtehetnek, tévednek!

  "2. § (1) A Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam.Jogbiztonság (jogállamiság) alapelve|3
  (2) A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja.
  (3) Senkinek a tevékenysége sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetőleg kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni."

  Felhívnám a figyelmet, hogy gyülekezési törvény, de más egyéb, az Alkotmány megkerülését célzó rendelkezés sem bírálhatja felül az Alkotmányt! Ha törvényes jogorvoslatot nem támogatja a kormány, akkor az nem kormány, hanem diktataúra! Az ilyen akasztófavirágokra pedig jellemző, hogy nem eresztik "önként" a mézescsuprot!
  Egy demokratikus jogállamban a vétkes politikai vezetők önként lemondanak, majd vállalják a felelősséget bűncselekményeikért! A diktatúrákban a felháborodott tömegbe lövetnek, és kegyetlen terrort alkalmaznak!
  GYF kóstolgatta az ország népének tűrőképességét, és felkészült a legrosszabbra is! A túlkapásokra a "személyes kapcsolattartása" adott okott Gergényinek, és "munkatársainak"!
  Akinek nem tetszik a diktatúra elleni fellépés, törvényadta joga, hogy pártot alapítson, majd közös véleményüknek parlamentáris keretek, és képviseletükre megbízást adók létszámával arányos képviselőszámmal biztosítsa szólásjogát, de a jelenlegi sánta rendszer nem Rákosi féle! Senki ne gondolja azt, hogyha politikus, és a hatalomban részes, mindent megtehet! Előbb-utóbb rá is fog vonatkozni a demokratikus jog (és le is verik rajta a jogsértéseket)!”
 • 29. Birodalmi 2009. július 01. 15:30
  „moderálva”
 • 28. taki 2009. július 01. 15:10
  „...most már azon szórakozom, hogy egyesek keverik a szezont a fazonnal... tehát még egyszer, hogy felfogjátok... 2006os ´csőcselék´ a kormány ellen vonult ki... nem tört nem zúzott... elegük volt a hazudozásból, meg az ország tönkretételéből... hazudozó miniszterelnök ellen vonultak... erre meg kiverték belőlük a meleg szart ok nélkül... az utána történ randalírozások, még ha nem is helyesek, de ennek a szétverésnek az utóhatásai voltak.. még egyszer nem helyeslem, de valahol megvan az oka ennek is (még ha fele csak a törés-zúzásért ment is) ... de visszatérve az előbbiekhez.. akik szerint jó szétverni a tüntetőket.. remélem egyszer demokratikus helyzetbe, hazafelé igyekezve titeket is szarrá vernek a rendőrök, úgy, hogy semmi közötök a dologhoz... oszt utána osszátok az észt...”
 • 27. taki 2009. július 01. 15:06
  „moderálva”
 • 26. sőndör 2009. július 01. 14:45
  „moderálva off”
 • 25. gardista33 2009. július 01. 14:43
  „moderálva”
 • 24. taki 2009. július 01. 14:37
  „A ...... kapcsolatban valahogy nem hallani ilyen intézkedésekről... próbáljunk meg mi, rendes, fehér, adófizető állampolgárok 150fős erődemonstrációt csinálni egy főutcán. Vajon az illetékes rendőrfőkapitány letagadná-é hogy tud róla, vagy ránk rohadna a műanyag bilincs? Csak egy példa Siófokról.

  A legszomorúbb az egészben, hogy a mai "modern, demokratikus" rendőrség el is hiszi magáról azt amit állít!

  amikor bebizonyosodik, hogy jog ellenesen léptek fel akkor is próbálkoznak!

  rendőr elvtársak, el lehet húzni Fehéroroszországba! ott díjazzák a hasonló színvonalú rendőri fellépést!

  bár nem is tudom. mintha oda is kellene valamilyen nyelvtudás”
43 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

13 éves útonállót fogtak a rendőrök

Egy 13 éves fiú támadott meg egy várakozó utast egy budapesti villamosmegállóban, még kedden.… Tovább olvasom