Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 2°C | 8°C Még több cikk.

Egymillió euró a WWW feltalálójának

Tim Berners-Lee, a World Wide Web feltalálója részesült elsőként a világ legnagyobb technológiai díja, a Millennium Technology Prize elismerésében.
A díjhoz egymillió euró jár, ez a legnagyobb pénzügyi juttatás, melyet valaha egy összegben egy feltaláló részére kifizettek. A díjátadó ünnepségre június 15-én Helsinkiben, Finnország fővárosában kerül sor.
A most 48 éves Berners-Lee 1990-ben a svájci CERN -- nukleáris kutatásokat végző európai szervezet -- laboratóriumában indította világhódító útjára a World Wide Webet, amit WWW-ként vagy egyszerűen webként ismert meg később a világ. Berners-Lee alkotta meg az első webkiszolgálót, böngészőt, és a mára szabvánnyá vált HTML-t, mely a weboldalak felépítését, tartalmát írja le, a HTTP-t, mely az oldalak továbbítást teszi lehetővé, és az URL-t is, melynek segítségével címeket lehet adni az egyes oldalak elérhetőségének.
Mára elmondhatjuk, hogy a web, 1991-es nyilvánosságra hozatala után lökést adott az internet elterjedésének, forradalmasította az információszerzési és közlési szokásainkat, gyökeresen átalakítva munkavégzésünk módját és életünk mindennapjait is. Jelenleg körülbelül 750 millió ember használja több-kevesebb rendszerességgel a világhálót.
A tudós egy 1999-es visszaemlékezésében azt írja, hogy a kezdetekben fontolóra vette, hogy céget alapít, mely kiaknázza a web adta üzleti lehetőségeket, de akkor túl kockázatosnak találta a vállalkozást. Helyette más vállalatok töltötték be az űrt, melyek közül sok mára globális szereplővé nőtte ki magát, évi dollármilliárdos forgalmat bonyolítva. A feltaláló eddig nem látott pénzt találmányából, mely sokakat tett gazdaggá, világgazdasági hasznossága pedig több száz milliárd dollárt tehet ki évente.
Berners-Lee az üzleti lehetőségek helyett az internet felhasználhatóságának kiterjesztésére fordította idejét, melynek eredményeként most a World Wide Web Consortium (W3C) vezetője, mely egy, a web funkcionalitásának bővítésén és az azt leíró szabványok elkészítésén munkálkodó, non-profit szervezet. Az oxfordi diplomával rendelkező Berners-Lee ezenkívül jelenleg a bostoni MIT számítógéptudományi laboratóriumában folytatja tudományos tevékenységét.
hwsw
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elveszett jelentés (Lost in Translation)

Bob Harris és Charlotte amerikaiak, s mindketten éppen Tokióban tartózkodnak. Bob filmsztár, aki egy… Tovább olvasom