Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Egymillió forintos kárérítés jogellenes fogvatartásért

Egymillió forint kártérítést ítélt meg jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla, csütörtökön egy tüntetőnek. A polgári perben azért kötelezték kártérítésre a Készenléti Rendőrséget és Budapesti Rendőr-főkapitányságot, mert a bíróság szerint megsértették az emberi méltóságát egy tüntetőnek, akit jogellenesen elfogtak és fogva tartottak 2006. október 23-án délután.
A középkorú férfi 2006. október 23-án délután a Fidesz nagygyűlésére igyekezett, amikor az Alkotmány utca és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán rendőrsorfalba ütközött. Miközben a rendőri intézkedés miatt méltatlankodva hátrált, egy tonfával megütötték, majd elfogták és megbilincselték. Ezt követően őrizetbe vették úgy, hogy közben hosszabb ideig megbilincselve tartották, az akkor még nem rendszeresített műanyag kötözővel. A férfit, akit 51 órán át tartottak fogva, rendzavarás szabálysértése miatt bíróság elé állították, de a bíróság a szabálysértési eljárást ellene jogerősen megszűntette.

A Fővárosi Bíróság első fokon a kártérítési keresetben kért 1 millió forint felét ítélte meg, de a másodfokon döntő Fővárosi Ítélőtábla felemelte a kártérítés összegét 1 millió forintra és jelentős összegű perköltség megfizetésére is kötelezte a rendőrséget. Az ítélőtábla ítéletének indoklásakor kiemelték, hogy a kártérítés az emberi méltóság megsértése miatt jár, a jogtalan elfogás és fogva tartás miatt különös tekintettel a bilincselés eszközére és módjára.

A csütörtöki,a harmadik jogerős ítélet, amelyben a rendőrséget kártérítésre kötelezték a 2006. október 23-án történtek miatt.

Olvasóink írták

  • 1. benq 2008. november 21. 07:50
    „http://mrahalom.myminicity.com/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akár öt év börtön is járhat az uzsorásoknak

Akár öt év börtön is járhat a jövőben annak, aki üzletszerűen ad uzsorakamatra kölcsönt rászoruló… Tovább olvasom