Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Egymilliós felügyeleti bírság a Raiffeisen Banknak

Egymillió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Raiffeisen Bankra egy ügyfél téves tájékoztatása miatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), egyben kötelezte arra, hogy tartsa be a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmára vonatkozó jogszabályokat.
A felügyelet honlapján közzétett határozat indoklása szerint egy ügyfél azt kifogásolta, hogy hitelének előtörlesztése során a bank nem a levelében ismertetett mértékű kedvezményes szerződésmódosítási díjat számolta fel. Sérelmezte azt is, hogy bár tévedését elismerte, a különbözetet nem írta jóvá számláján.

A bank fogyasztóvédelmi eljárás során tett nyilatkozata szerint tévesen tájékoztatta az ügyfelet a kedvezményes előtörlesztési lehetőségről, mivel az ügyfél nem deviza jelzáloghitellel, hanem államilag kamattámogatott hitellel rendelkezik.

A PSZÁF megállapította: a bank az adott ügyben nem az elvárható szakmai gondossággal járt el a tájékoztatás során. Az, hogy téves tájékoztatást nyújtott az előtörlesztés során felmerülő költségek összegéről, alkalmas volt arra, hogy befolyásolja az ügyfél döntését, hiszen megfelelő tájékoztatás esetén nem teljesített volna előtörlesztést.

A bírság összegének megállapítása során a PSZÁF enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a hitelintézet a fogyasztóvédelmi eljárás során tévedését elismerte, valamint a teljes és a kedvezményes előtörlesztési díj közötti különbséget (42.139 forint) jóváírta az ügyfél számláján.

A PSZÁF az idén már több esetben szabott ki bírságot pénzügyi szolgáltatókra az ügyfelek tájékoztatására vonatkozó jogszabályok megsértése miatt.

Olvasóink írták

 • 4. KamuNeni 2010. július 08. 08:12
  „Mi az az agymillo annak a banknak??? 100 milliora kellet volna. Aranyosan!! A bank is azt csinalja. Azt mondja" kell egy kopia a z egyenlegedrol? akkor az 500 forint lessz" miert mert nekunk is penzbe kerul. Ki akarsz venni penzt az automatabol? ok de szamolunk erte pl 200 forintot. Mire fol szamoljak ezek a szemetek ezeket az osszegeket? Nekik kellene fizetni mindenkinek aki a penzet oda beteszi. Tehat aranyban a bank rohog egesz a bankig egys zaros 5000 dollaros buntetes miatt amit a kovetkezo oraban becsalnak az ugyfelektol.

  Az apeh meg a tobbi naci rablobanda esz nelkul bunteti azt 300 000 ezer meg tobb millio forntra aki a legkisebb kihagast csinalja a bankot meg fillerekkel? Kovetelni kellene hogy akarmilyen banki csalast 100 milliokkal buntessenek. Akkor oda figyelnenek. Igy is ugy is az ugyfel penzebol koltekeznek.”
 • 3. Strat-n 2010. július 07. 21:54
  „Egy átlag magyar vállalkozót is ilyen összegekkel büntetik egyszerű nyugta át nem adásért is, még ha be is ütötte a pénztárgépbe az ellenértéket. Az sem segít ha elismeri hogy hibázott. Egymillió Ft. Gratulálok.”
 • 2. rézike 2010. július 07. 20:49
  „Mi ez nekik? Mint nekem egy kifli.”
 • 1. igazságkereső 2010. július 07. 20:21
  „A bank majd a meglevő ügyfelein be is fogja hajtani ezt az egymilliós bírságot,Felcsúti urat ismerve, gátlástalanul meg is teszi majd!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy kisfiút újraélesztettek a vízimentők

Egy hétéves német kisfiút sikerült újraéleszteni Balatonfüred strandján, egy 25 éves nőt még… Tovább olvasom