Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Egymilliós német adomány

A Máltai Szeretetszolgálat révén mintegy egymillió forint értékű tűzoltó-felszerelés érkezett Németországból megyénkbe. Nagyobb részét a téti önkéntesek kapták meg, néhány eszköz a polgári védelmi szövetséghez kerül. Az adományokat tegnap adták át.
Gyorsak a téti önkéntesek címmel jelent meg november 2-i számunkban a hír, miszerint a helybeliek a gyömörei elágazás mellett égő autógumik tüzét eloltották, mire a hivatásosok Győrből a helyszínre értek. Persze több hasonló esetről is beszámolhatnánk, ami azt bizonyítja: nagy szükség van a sokoróaljai kistérség központjában – 24 kilométerre a megyeszékhelytől – az önkéntes tűzoltóságra. A mostani adománnyal pedig Szabó Ferenc téti polgármester szerint még „ütőképesebbé” vált a csapat: eddig is számíthattak rájuk a városiak, a környékbeli települések lakói, ezentúl azonban még hatékonyabban tudnak segíteni. A városvezető úgy véli, ennyi új felszereléssel az utánpótlást jelentő fiatalok számára is jóval vonzóbb lesz ez az önkéntes feladat és akkor a civil mozgalom olyan tradíciót teremt, ami a kistérség lakóit arra buzdítja, segítsék egymást a bajban, fogjanak össze a hétköznapokban.
Az adományátadáson a Téti Tűzoltó-egyesület elnöke, Varga Miklós Zsolt felidézte 2003-at, amikor Tét a holland testvérvárosától egy korszerű, jól felszerelt tűzoltóautót kapott ajándékba. Azután szervezte újjá önkéntes mozgalmát, aminek ma 25 riasztható tagja van. Tavaly 18-szor, idén eddig 11-szer voltak bevetésen, 10–15 perc alatt kiértek a helyszínre. Böröczki Kálmán parancsnoknál van az ügyeletes telefon (20/569-8307), amit a lakosok is hívhatnak. Tőle tudtuk meg, hogy csapata minden hónap első szombatján tart gyakorlatot, legközelebb már az új kéziszerszámokat, eszközöket is kipróbálhatják. Kaptak többek közt szikracsapókat, amiket avartűz oltásánál lehet használni, tömlőket, sugárcsöveket, állványcsöveket, elosztókat, habkeverőt, összesen mintegy 800 ezer forint értékben.
Az adományok egy része a Magyar Polgári Védelmi Szövetséghez kerül. Csepi László megyei titkár elmondta, ugyanazokból az eszközökből, amit a tétiek kaptak, egy-egy nekik is jut oktatási célokra. Így az ifjúsági versenyekre az önkéntes tűzoltókat jobban fel tudják készíteni. Eddig ezt csak úgy tudták megoldani, hogy a hivatásos tűzoltók állomására mentek be.
– Az adomány értéke, amit a németországi Máltai Szeretetszolgálat révén tudtunk kiosztani, mintegy egymillió forint, de ennél jóval nagyobb az eszmei értéke, mert hiánypótló eszközöket biztosít az önkénteseknek. Mind újszerű állapotban vannak, mert a tartományi tűzvédelem átcsoportosítása során váltak feleslegessé Melrichtstadtban. Mi pedig olyan helyet kerestünk azoknak, ahol biztosan tudják hasznosítani, mert jól működik a civil mozgalom – derült ki dr. Báthy Andrásné tájékoztatásából, aki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyugat-dunántúli régiójának titkáraként vett részt a tegnapi ünnepségen Téten.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hirtelen csecsemőhalál – agykárosodás miatt

A hirtelen bölcsőhalál veleszületett agyi károsodás következménye lehet – utalt amerikai… Tovább olvasom