Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Egyötödével kevesebb az egyéni képviselőjelölt

Egyötödével kevesebb egyéni képviselőjelölt közül választhat az ország most, mint 2002-ben. A területi és az országos listák száma ugyanakkor érdemben nem változott.
A parlamenti választáson induló pártok kedden délután négy óráig jelenthették be országos listájukat az Országos Választási Bizottságnál. Ezt azok tehették meg, amelyek legalább hét területi listát tudtak állítani; területi lista állítására pedig azok a szervezetek voltak jogosultak, amelyek az adott megyében vagy a fővárosban az egyéni választókerületek minimum egynegyedében, de legalább kettőben tudtak jelöltet indítani. Mindennek az alapja tehát a sikeres ajánlószelvény-gyűjtés volt (az induláshoz minden körzetben legkevesebb 750-et kellett összegyűjteni).

Három párt százszázalékos

Az egyéni jelöltek száma a tegnap késő délutáni adatok szerint 1005. Ez csaknem 20 százalékkal kevesebb, mint négy évvel ezelőtt (akkor 1244 szerepelt a rubrikában). Most csupán három párt tudott mind a 176 körzetben jelöltet állítani: a Fidesz–Kereszténydemokrata Néppárt, a Magyar Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetsége. Két helyen szerepel Fidesz–KDNP–MDF, és tíz körzetben MSZP–SZDSZ közös jelölt a szavazólapon. A másik parlamenti párt, az MDF összesen 162 kerületben gyűjtött össze elegendő ajánlószelvényt.

Az Élőlánctól a Létalapig

A parlamenten kívüli pártok nehezebb helyzetben voltak. Ezt jól mutatja, hogy a Magyar Igazság és Élet Pártja szövetsége, a Harmadik Út 114, a Magyar Kommunista Munkáspárt 52, a Centrum 30, az MCF Roma Összefogás 29, a Kereszténydemokratapárt 27, a Magyar Vidék és Polgári Párt 18, míg a Zöldek Pártja 12 indulóval képviselteti magát az április 9-i megmérettetésen. Rajtuk kívül további 11 szervezet állított legalább egy jelöltet (Független Kisgazda Nemzeti Egységpárt, Munkáspárt 2006, Független Kisgazdapárt, Élőlánc, Magyarok Egymásért Szövetsége, Szociáldemokrata Párt, Létalap Párt, Magyar Nyugdíjasok Pártja, Somogyért Szövetség, Zöld Demokraták Szövetsége).
A nem túl szigorú listaállítási szabályok miatt a kevesebb egyéni jelölt nem érződik a listák számán. A tegnap délutáni adatok szerint tízen állítottak országos listát (2002-ben nyolcan), míg a területi listákból most eggyel kevesebb, 155 van.

Választói koncentrálódás

„ Nem a nagy és a kis, hanem a parlamenten belüli és kívüli pártok között látszik törésvonal, ha a jelöltállítási adatokat nézzük” – mondta Gyulai Attila. A Political Capital intézet elemzője szerint emögött három tényező áll. Egyrészt az MSZP és a Fidesz sikerként is kommunikálható eredményként akarta feltüntetni az ajánlószelvények számát, ezért sokkal többet gyűjtöttek a szükségesnél, ami rendkívül hátrányosan érintette a legkisebbeket. Másrészt a korábbinál nagyobb a bizalmatlanság a személyes megkeresésekkor (ez nemcsak a politikára, hanem az üzleti marketingre is igaz). Emellett a választók egyre inkább a két nagy párt köré koncentrálódnak. „Nyilvánvaló, hogy több induló eleve nem fűz sok reményt a választáshoz, csupán abban reménykedik, hogy átlépi az állami támogatás megszerzéséhez szükséges egyszázalékos küszöböt, ami lehetővé teszi a túlélést 2010-ig” – fogalmazott Gyulai Attila.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viharlámpa

Tovább olvasom