Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Egyre fogy az OEP potyautasok száma

Közel 140 ezer ember lépett be idén a társadalombiztosításba a fokozott ellenőrzéseknek köszönhetően. A potyautasok felének helyzetét már sikerült rendezni. Az OEP kasszája példa nélküli módon 30 milliárdos többletet mutat.
Csak 2007 májusáig 140 ezer ember lépett be a társadalombiztosítási rendszerbe. Az ok feltehetően a jogviszony ellenőrzésének megkezdése. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak két hónap alatt 540 ezer rendezetlen helyzetű potyautas jogviszonyát sikerült tisztáznia. Soczóné dr. Farkasinszky Ildikó főosztályvezető szerint a rendezetlen helyzetűek közül minden tizedik ismerte el, hogy nincs egészségbiztosítási jogviszonya.

Sokuk közülük olyan köztisztviselő és közalkalmazott, akit a nyilvántartás pontatlansága miatt nem érzékelt a rendszer. A folyamatos egyeztetésnek köszönhetően egyre kisebb a potyautasok aránya. A 140 ezer új belépő között 60 ezer őstermelő és 24 ezer eltartott van.

Eközben az év első négy hónapjában 30 milliárdos pozitív egyenleget mutatott az OEP kasszája, amire soha nem volt még példa. Ennek oka ugyanakkor nem elsősorban az új belépőknek és a jogviszonyok rendezésnek köszönhető, hanem a megemelt járulékoknak és az egészségügyi reformlépéseknek, valamint kevesebb ment el gyógyszertámogatásra és gyógyításra is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úszik a boldogságban a Google-alapító

Saját esküvőjére menyasszonyával együtt úszva érkezett Sergey Brin, a Google egyik alapítója. Tovább olvasom