Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Egyre idősebb gépeket használnak a magyar háztartások

A nagy háztartási gépek minden kategóriájában nőtt a 8 évesnél idősebb készülékek aránya.
A magyar családok által használt nagy háztartási gépek minden kategóriájában nőtt a nyolcévesnél idősebb készülékek aránya 2009 óta - derül ki a CECED Magyarország Egyesülés, a hazai háztartásigép-gyártó és –forgalmazó vállalatokat tömörítő szakmai szövetség legfrissebb tanulmányából.

Az egyesülés honlapján található összefoglaló szerint a CECED Magyarország 2009-ben vizsgálta először, hogy hány évesek a hazai háztartásokban használt hűtőgépek, fagyasztók, mosógépek és elektromos tűzhelyek, illetve ezek a készülékek mennyit fogyasztanak. Négy évvel ezelőtt a készülékek 43 százaléka volt nyolc évnél idősebb, és ezek a gépek feleltek az összes nagy háztartási gép fogyasztásának 72 százalékáért.

A CECED Magyarország megbízásából a GfK Hungária tavaly november és idén január között felmérést végzett, amelyből kiderült, hogy jelenleg a gépek 46 százaléka korosabb nyolc évesnél, a fogyasztásuk pedig már az összfogyasztás 73 százalékát teszi ki.

2009-ben a régi gépek évente 2,68 millió megawattóra energiát fogyasztottak, ez 2013-ra több mint 3 millió megawattórára emelkedett. Az elmúlt négy évben 1,66 millió tonnáról 1,94 millióra nőtt a nagy háztartási gépek által okozott szén-dioxid kibocsátás.

Az uniós szabályozás szerint a tagállamoknak évi 1 százalék megtakarítást kell elérni. A CECED Magyarország 2009-es tanulmánya szerint ez az 1 százalék Magyarország számára 1,54 millió tonna szén-dioxid-megtakarítást jelentett. Az ország tehát az évi 1 százalékos előírást bőven teljesítené, ha a háztartások minden régi gépet takarékos, új készülékre cserélnének - közölte az egyesülés.

A tapasztalatok szerint azonban a családok a válság hatására elhalasztják a vásárlásokat, még azokban a háztartásokban is alig magasabb az átlagosnál a vásárlási hajlandóság, ahol tíz évnél idősebb gépek vannak.

A CECED Magyarország a régi háztartási gépek cseréjének állami ösztönzését sürgeti. Tájékoztatásuk szerint ez a megoldás már több európai országban, például Hollandiában, Olaszországban és Spanyolországban is sikerrel járult hozzá a környezetvédelmi és energiahatékonysági célkitűzések eléréséhez.

Az egyesülés szerint ezzel a megoldással mindenki nyerhet: a gyártók és a kereskedők azért, mert az előrehozott vásárlásokkal javulhatnak a piaci trendek, a vásárlók pedig azért, mert kedvezménnyel juthatnának hozzá korszerű gépekhez, amelyek használatával csökken a villanyszámlájuk.

Nyerhet az állam is, miután a program a környezettudatos szemléletre nevelés mellett az energiahatékonysági célkitűzések eléréséhez is hatékony eszköz. A CECED Magyarország szerint emellett most különösen időszerű lehet egy olyan támogatási forma, amely a hosszú távú környezetvédelmi előnyök mellett rövidtávú, válságenyhítő hatással is bír: a kevesebb energia használata miatt csökken az ország energiafüggése, a program gazdaságélénkítő hatása pedig kedvező hatással lehet Magyarország versenyképességére és a munkahelyek megőrzésére is.

Olvasóink írták

 • 6. Mozimasiniszta 2013. március 06. 08:53
  „1#-es ! nekem is ez ötlött fel tegnapelőtt amikor a rádióban hallottam. Ugyanis az 1600-2000 wattos szupererős
  porszívók , egy fikarcnyival sem szívnak jobban, mint a 400 W-os Hajdu, ami még harminc év után is kitakarítja nekem az autót ...és hogy hova lesz a kettő közötti teljesítmény ? pontosabban az elpocsékolt energia ! elpazarlódik a szemét, bigyóacélból készült kínai motor felmágnesezésére...!!! vagy a vasaló: vajon hogyan lehetett a 800 W-os
  Szarvasi vasalóval vasalni évtizedeken keresztül ? és miért kell kidobni a 2000 wattos csicsás ipari szemetet 1-2 év múltán ? mert agyon spórolt szemét anyagból van a talpa..stb ! és most még azt akarják bedumálni a hasunkba hogy
  vegyünk újabb szemetet !? aminek csak a fazonja újabb, de a használati és műszaki értéke egyre sz....bb...”
 • 5. balihoho 2013. március 06. 07:45
  „Fene bánja a cserét, csak ne silány, kínai vackokra kelljen cserélni!”
 • 4. tzs_szeged 2013. március 05. 23:39
  „Gondolkodni! Gondolkodni!

  Az állam a rezsicsökkentéssel pont a takarékosabb ellen hat. Mert minek is cserélje, ha nő a visszatérülési idő.”
 • 3. sikan 2013. március 05. 22:56
  „Ezen nincs mit csodálkozni, mert a lakosság nagy részének nem javulnak az életkörülményei már évek óta, inkább romlanak. Amit egyik kezével ad a jelenlegi kormány is (pl. a 10 %-os energiaköltség csökkentés), azt máshol bőségesen elveszik! Lehet sorolni az üzemanyagok áremeléseit, a sárgacsekk adót, az "át nem hárított bankadót", az adókedvezmények megszüntetését, az emelkedő élelmiszerárakat, a gyógyszerárak emelkedését, a romló egészségügyi ellátás miatt a sürgős megoldásként kényszerből választott magánrendelések jelentős kiadásait, a kormány kommunikációja ellenére romló munkalehetőségeket (sok helyen azért rugják ki az embereket, hogy olcsóbb munkaerővel pótolják, vagy kisebb létszámmal oldják meg papíron 8 óra, valójában 10-12 óra munkaidővel a feladatokat). Az sem véletlen, hogy elismerten legalább 500 ezer fő menekült külföldre, hogy megélhetését biztosítsa még olyan áron is, hogy nem a végzettségének megfelelő munkát vállal, de egy részük talál is megfelelő munkát, amire itthon esélye sincs (vagy csak sokkal kevesebb bérért). Így nem új háztartási gépekre költenek az itthon maradottak, hanem javíttatják a régit, sőt sokan megveszik a már agyonhasznált, de még működőképes hűtőt, TV-t, mosógépet is, csak legyen nekik! A gépjárműveknél is ez a tendencia, egyre több használt kocsit hoznak be, a magánszemélyek alig vesznek új autót! Bezzeg a politikusainknak első a saját zsebük, a felesleges stadionépítések, az Országház védelmére új "magánhadsereg" felállítása, a saját udvartartásuk ellátása különböző milliárdos megbízásokkal, s még lehetne sorolni. De megtapasztalhattuk, hogy egyik kormány sem volt különb, mind a saját gazdagodására fordította a legnagyobb figyelmet, tehát 2014-től sem várhatunk javulást, bárki kerül is hatalomba!”
 • 2. _csutak_ 2013. március 05. 22:41
  „Anyukámtól örököltem egy mixergépet, ami másra is jó. (Cserélhető fej)
  1965-ben költöztünk az úttörő térre, akkoriban vette.
  Még üzemel!
  Szeretném én megnézni meddig bírja egy ma összelapátolt eszköz?”
 • 1. CsImre 2013. március 05. 22:10
  „Tényleg hülyének néznek minket...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Embercsempészt fogtak el az M1-esen

Embercsempészés miatt indítottak büntetőeljárást egy magyar-szerb kettős állampolgárságú férfi… Tovább olvasom