Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Egyre kevesebb a haszonállat

A főbb állatfajták majd mindegyikéből kevesebbet tartanak a megyében, mint egy esztendővel korábban.
„ Egyre nehezebb megélni az állattartásból, pedig én harmincöt éve foglalkozok vele. Nekem most három tehenem és négy növendékem van, de régen ennek a duplája is volt. A környéken az utóbbi öt-hat évben megszűntek a tejcsarnokok, így csak háztól tudom eladni a tejet, messzire elvinni már nem érdemes" – mondta a Kisalföldnek Németh József.

Az enesei gazda már csak egyedül tart tehenet a 85-ös főút melletti községben, pedig egy-két évtizede még majdnem két csorda is összejött az ottani állatokból.

A nehézségek tipikusak a megyében, és sokan felhagytak a haszonállatok tartásával. Ezt mutatja a Központi Statisztikai Hivatal Győri Igazgatósága által 2005. április 1-jei eszmei időponttal végzett reprezentatív állatszámlálás is, amelynek eredményét nemrégiben tették közzé. A tájékoztatót Kerczáné Kánya Erika és Novák Zoltán készítette. Ebből kiderül, hogy a Nyugat-Dunántúlon csaknem valamennyi főbb állatfajból kevesebbet tartottak most, mint egy évvel korábban.

A legnagyobb visszaesés a tyúkféléknél következett be, számuk a szezonális ingadozások ellenére is folyamatosan fogy. Ezúttal 3,5 millió darabot írtak össze, ami a 2004-es adat 71, a két esztendővel korábbi 79 százalékát teszi ki. Ugyanakkor pulykából a régióban 7 százalékkal többet neveltek, igaz, Győr-Moson-Sopronban a növekedés csak 0,4 százalékos volt (számuk így a 471 ezret érte el). Kacsából 16 ezret, libából 2 ezret regisztráltak, előbbi 10 százalékkal több, utóbbi 5 százalékkal kevesebb, mint 2004-ben.

A KSH adatai szerint a régióban összesen 109 ezer szarvasmarhát tartottak, ami csaknem 4 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Jó néhány kistermelő felszámolta állományát, amit mutat, hogy a csökkenés körükben két és félszer akkora volt. A tendencia folytatódását vetíti előre, hogy a tenyészállat-utánpótlást részben biztosító tehenek száma még nagyobb ütemben, 6 százalékkal fogyott.
A kérdezőbiztosok hasonló helyzetet tártak fel a disznótartóknál is. A régióban nevelt 370 ezer sertés egyhuszadával kevesebb, mint egy esztendővel azelőtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EB: Hiányzott a rutin

Karate

Ötödik lett a mosonmagyar-

óvári Mácsik Zsolt a közelmúltban… Tovább olvasom