Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Egyre kevesebben mennének el szavazni október 1-jén

A magyar közvélemény-kutató cégek felmérései szerint folyamatosan csökken azok száma, akik elmennének szavazni "ha most vasárnap lennének a választások"; a TÁRKI, a Szonda Ipsos és a Gallup legutóbbi mérése is azt mutatta, hogy az emberek mindössze hatvan százaléka venne részt a voksoláson.
A megkérdezett szakértők szerint az önkormányzati választás előtt egy hónappal a négy évvel ezelőtti helyzet ellentétje olvasható ki az adatokból: az MSZP helyett most a Fidesz vezet. Závecz Tibor, a Szonda Ipsos közvélemény-kutató cég igazgatója azt közölte: egy augusztusi felmérésükön a megkérdezettek 60 százaléka mondta azt, hogy október 1-jén biztosan elmegy szavazni.

Arra a kérdésre: mit gondolnak, milyen részvételi arány várható, a megkérdezettek átlagosan 56 százalékra becsülték a választási hajlandóságot. Ez az adat "egy árnyalattal" alacsonyabb, mint a parlamenti választásokat megelőző hónapban - mondta. A Gallup augusztusi mérése is azt mutatta, hogy amíg májusban tíz felnőttből kettő válaszolt úgy, hogy nem menne el szavazni, addig augusztusban már a lakosság egyharmada zárkózott el a voksolás lehetőségétől.

A TÁRKI adatai is hasonló számokat mutatnak: amíg áprilisban a válaszadók mintegy hetven százaléka mondta azt, hogy elmenne voksolni, addig a legutóbbi júliusi méréskor ez az szám már csak 55 százalék volt. Kolosi Tamás, a TÁRKI közvélemény-kutató cég elnöke szerint az országgyűlési választások után mindig alacsonyabb a részvételi hajlandóság, hiszen csak a kampány idején mozgósítják a pártok a szavazókat.

Ugyanakkor új jelenség, hogy a jelenlegi kormánykoalíció szokásos "bizalomvesztése" gyorsabban zajlott le, mint az elmúlt választások után megszokott volt. Ennek magyarázata az, hogy a hivatalba lépő kormány megszorító intézkedéseket jelentett be, nem pedig osztogatásba kezdett - mondta az elemző.

A Medián, a TÁRKI, a Szonda Ipsos és a Gallup legutóbbi mérései is azt mutatják, hogy a teljes lakosság körében az MSZP népszerűsége 23-25 százalék körül mozog, a Fideszé pedig 31-40 százalék. Az MDF és az SZDSZ eltérően szerepel a különböző mérésekben, de a liberálisok egyik közvélemény-kutatónál sem érik el az öt százalékot az önkormányzati választások előtt egy-két hónappal.

A közvélemény-kutatók adatai szerint május óta rohamosan csökken szocialisták népszerűsége. Az elpártolók kezdetben a bizonytalanok táborát erősítették, a nyár végére azonban inkább a Fidesz felé fordultak az emberek. A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy hiba lenne egyértelmű párhuzamot vonni a pártszimpátiák alakulása és az önkormányzati választás várható eredménye között, épp azért, mert a helyhatósági voksoláson sok esetben a lokális erőviszonyok, például egy-egy politikus személyes teljesítménye a döntő.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár, a kétszeres apuka

Tovább olvasom