Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Egyre kövérebbek az amerikaiak

Csak széles körű összefogással állítható meg az Egyesült Államokat sújtó elhízási "járvány", mert az amerikaiak egyre kevesebbet mozognak, a nemzet pedig minden korábbinál kövérebb - ezt a lehangoló képet festi a Trust for Americas Health (Szövetség Amerika Egészségéért) szervezet jelentése.
A szövetségi államokra lebontott adatok szerint az Egyesült Államok legkarcsúbb tagállama Colorado, ahol az emberek 17 százaléka kövér, míg a másik véglet Mississipi, ahol 30 százaléknál is többen.

"Egyik tagállam sem teljesít jól, szerte az országban drámai súlynövekedést látunk" - hangsúlyozta Jeff Levi, a nonprofit szövetség főtitkára.

A kövér felnőttek aránya tavaly 31 államban nőtt és egyben sem csökkent. Már 19 olyan állam van, ahol a felnőttek legkevesebb negyede kövér, miközben egy éve még csak 14, 2005-ben 9 ilyen állam volt.

Jeff Levi elsősorban az egészségtelen táplálkozást és a kevés mozgást hibáztatja, amiért a kövérség "elrabolja Amerika egészségét és termelékenységét".

A Trust for Americas Health egy közös program kidolgozását javasolja, a szövetségi szinttől az államokon és az iskolákon keresztül a magánemberekig, mert tűrhetetlen, hogy az amerikaiak 60 százaléka túlsúlyos vagy kövér.

(Az elhízás súlyosságát a testtömeg-index mutatja meg, amelyet a magasság és a súly arányából számolnak ki. Normálisnak a 18,5 és a 25 közötti érték számít, túlsúlyról 25 és 30, kövérségről a 30 feletti érték esetén beszélhetünk.)

A terv részét képezheti az iskolai étkeztetés radikális átalakítása, a testnevelés-oktatás előtérbe helyezése, de az is, hogy a biztosítók anyagilag honorálják a fogyást.

A jelentés szerint a gyerekek ugyancsak veszélyben vannak, 1980 és 2004 között megháromszorozódott a kövér gyerekek száma, ma körülbelül 25 millió amerikai gyerek számít túlsúlyosnak vagy kövérnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terrorcselekmény előkészületével vádolják Tomcatet

Megváltoztatta a gyanúsítást a Tomcat néven ismertté vált férfival szemben a rendőrség.… Tovább olvasom