Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Egyre népszerűbb a ''lassú utazás''

Egyre nagyobb sikere van a "slow travelnek", amelynek jelszavát egy új-mexikói házaspár találta ki. Még 2000-ben megnyitott honlapukon a "lassú utazás" hívei kicserélhették tapasztalataikat a nyugodt tempójú vakációzásról.
A "slow travel" tulajdonképpen azt a lassító mozgalmat alkalmazza az utazásra, amelyet 1986-ban indítottak el, amikor a MacDonald,s megnyitotta első gyorsétkezőjét a római Spanyol Lépcső közelében.

A mozgalom kulináris ágának, a "slow foodnak" azóta a világ száz országában vannak hívei. Újabb oldalága a "slow travelen" kívül például a "CittaSlow", egy minőséget jelző turisztikai cimke, amelyet mostanáig hat ország 60 helysége érdemelt ki egy sor feltétel teljesítésével.

Például a közlekedés elől elzárt városközponttal, helyi gasztronómiával, kisipari termékekkel. Emblémájuk a csiga a stresszel teli életmóddal szemben, a szemlélődés, a nézelődés a nézelődésért művészetét hirdeti - írta az El País című spanyol napilap.

Nem arról van szó, hogy az ember utazás közben kerülje a múzeumokat, a helyi nevezetességeket, de csak akkor nézze meg, ha valóban érdekli, és ne azért, hogy "kipipálhassa", vagy eldicsekedjen velük az otthon maradottaknak. A "slow travellel" tanácsos két-három napig ugyanazon a helyen maradni, a helyiekkel ismerkedni, kiülni egy kávézó teraszára és benyomásokat gyűjteni. És ha valaki ágyban akar maradni, lelkiismeret-furdalás nélkül tegye meg. A "lassú utazásba" jobban belefér az improvizáció is, ami végül is kalandosabbá teszi a vakációt.

Követői arra intenek, hogy nem kell semmi esetre sem arra törekedni, hogy mindent megnézzünk két nap alatt. Érdekes, hogy ezt a törekvést azzal magyarázzák, hogy a modern élet egyik félelme, az unalom ellenszerének tartjuk. A lassúság dicsérete című könyvében írja Carl Honoré oxfordi kutató: "Meg kell változtatni a vakáció dinamikáját. A vakációnak a legjobb alkalomnak kellene lennie arra, hogy találkozzunk a teknősbékával, amelyet mindnyájan hordozunk."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meddig maradnak a tüntetők az utcákon?

Tovább olvasom