Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Egyre népszerűbb az adótrükközés: ötezren akadtak fenn

Ötezer adózó akadt fent a NAV szűrőjén, akik indokolatlanul igényelték vissza személyi jövedelemadójuk egy részét.
Csaknem ötezer adózó akadt fenn az előző fél évben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rostáján, akik úgy kérték vissza az államtól személyi jövedelemadójuk egy részét, hogy nem illette meg őket ez a pénz; az adóhatóság 700 millió forint jogtalan visszaigénylését akadályozta meg - számol be róla a Magyar Nemzet.

A lap keddi száma szerint az utóbbi években mind nagyobb méreteket öltött a jogellenes visszaigénylés: három évvel ezelőtt, 2009-ben 3700 személy összesen 450 millió forintos igénye bizonyult törvénysértőnek. Egy évre rá a jogszabályi feltételek hiánya miatt 5500 polgár együttesen 710 milliós követelésének teljesítését tagadta meg az adóhatóság, míg tavaly nyolcezren vártak hiába 1,1 milliárd forintot.

Az idén - a tavalyi túlfizetések miatt - 1,3 millió polgár kért vissza pénzt a hivataltól, a visszaigényelt szja összege 61 milliárd forintot tett ki.

A hatóság sok esetben csak előzetes vizsgálat után fizeti ki a kérelmezett jövedelemadót. Két évvel ezelőtt több mint 17 ezer ilyen eljárást folytatott le a NAV, tavaly már a 25 ezret is meghaladta a kifizetést megelőző vizsgálatok száma. Az idén hat hónap alatt 16.500 efféle eljárást fejeztek be.

A jogellenes visszaigénylés persze nem mindig jelent adócsalást. Egyesek például azért nem kaphatták vissza adójukat, mert bizonyos közterhet - például az illetéket - nem fizették meg. Ilyenkor a túlfizetést beszámítják a hátralékba. Mások hibásan töltötték ki a bevallásukat, összekevertek bizonyos sorokat, számokat. Némelyek azonban egyszerűen csalni akartak, ellenük az adóhivatal rendszerint büntetőeljárást kezdeményez - írja a lap.

Olvasóink írták

  • 2. Horthyszobor 2012. július 10. 10:01
    „Csak a kicsiket tudják szívatni...”
  • 1. orszagzaszlo936 2012. július 10. 08:17
    „Ilyen hatékonyan akadályoznák meg a multik garázdálkodásait, a bodzázásból élők trükkjeit, de ezekhez oda se szagolnak. Biztos azért van ez, mert jól megfizetik őket, ahogy a rendőreink felső vezetése is jól keresett, mit halljuk a hírekből. Semmirekellő, rosszindulatú banda. Aki került már velük kapcsolatba valamilyen üggyel, az tudja!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűnszövetkezetben követhették el tetteiket a volt főtisztek

Bűnszövetkezetben működhettek a BRFK és a Nemzeti Nyomozó Iroda volt főtisztjei - állapította meg a… Tovább olvasom