Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Egyre nő a kukorica iránti kereslet

Egyre több kukoricára lehet szükség a közeljövőben az állattartók és a bioetanolgyárak növekvő igényei miatt. Idén ugyanakkora területen kezdték meg a vetést, mint az előző években, az intervenciós raktárak pedig ürülnek.
A múlt héten újabb 100 ezer tonna intervenciós kukorica értékesítésére írt ki pályázatot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). Így több részletben ugyan, de lassan megvásárolható az áprilisban Brüsszel által felszabadított félmillió tonnás mennyiség. A tételekre folyamatosan írják ki a pályázatokat, bár a korábbi gyakorlatban az ilyen készleteket egy időpontban értékesítették. A minimumár 115,11 euró tonnánként, de érkeznek 120 euró fölötti ajánlatok is. Ez még mindig a szabadpiaci 122 eurós átlagár alatt marad.

Az intervenciós raktárakban 3,5 millió tonna magyar kukorica van, amit 101 euróért vásároltak fel a betakarításkor. Ugyanakkor nehéz hozzájutni a kukoricához, mert a többi uniós tagállamban magasabbak az árak, mint Magyarországon, tehát érdemes a kereskedőknek külpiacra vásárolni az intervenciós készletből. Ráadásul az elemzők szerint további áremelkedés várható, így sokan kivárnak, nem viszik piacra a terményt - mondta Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára az [origo]-nak.

A kukoricára nagy szükség van, ezért idén is 1 millió hektáron vetik, ahogy minden évben - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Rekordtermés már nem valószínű, de ha továbbra sem lesz csapadékosabb az időjárás, akkor hiány is kialakulhat. Az érdekvédelmi szövetség elnöke szerint az ilyen időjárási zavarok miatt van szükség tartalékokra, mert egy aszályos évben akár behozatalra is szorulhat Magyarország.

A tartalékokra a piacnak is szüksége van, mert a jövőben növekedni fog az igény a kukoricára. Az évi 8,5-9 millió tonnás magyar termés legnagyobb része - mintegy 3 millió tonna - takarmánycélokra kerül felhasználásra. A magyar sertésállomány jelenleg történelmi mélyponton, 4 millió alatt van, viszont valószínűleg nőni fog, tehát a jövőben több takarmányra lesz szükség. Egy új piac, a bioetanol-gyártás is hamarosan nagy mennyiségű felvevője lesz a kukoricának. Ha beindul a termelés, akkor könnyen felborulhat a piaci egyensúly, mert már a most épülő gyárak is évi 2 millió tonna kukoricát fognak felhasználni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A történelem írásbelikkel folytatódik szerdán az érettségi

A történelem írásbeli vizsgákkal folytatódik szerdán az érettségi. A diákok emelt és középszinten… Tovább olvasom