Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Egyre peszimistábbak a fiatalok

2004-ben még a drogok terjedését tartották a legsúlyosabb problémának, 2008-ban viszont a munkanélküliséget és a kilátástalanságot.
Egyre rosszabbnak érzik saját kilátásaikat és az ország helyzetét a magyar fiatalok. 2004-ben még a drogok terjedését tartották a legsúlyosabb problémának, 2008-ban viszont a munkanélküliséget és a kilátástalanságot. 80 százalékuk szerint az utóbbi tíz évben romlott az emberek életszínvonala, öt éve viszont még csak 55 százalékuk mondta ezt. Az ország gazdasági helyzetéről a 84 százalék gondolja azt, hogy rosszabb lett, míg legutóbb csak minden második látta így- derül ki az Ifjúság 2008 gyorsjelentéséből, amelyet a Népszabadság közöl. Nyolcezer, 15 és 29 év közötti fiatalt kérdeztek meg. A jelentés készítői szerint a drámai változást magyarázza, hogy a 2004-es adatfelvétel a Medgyessy-kormány kétszer száznapos programja után készült, míg a 2008-as ősszel, a válság begyűrűzése után.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. flexsnake 2009. június 16. 21:58
  „40. ha van kapcsolatod az a jó
  ha szerencsés vagy az a jó,
  ha mersz az jó,
  ha van ötleted az még jobb.”
 • 40. jonas.ferenc87@upcmail.hu 2009. június 16. 20:37
  „Milyen végzettségnek kell a mai világban rendelkeznie egy munkavállalónak, hogy el tudjon helyezkedni a munkaerőpiacon ?!
  Mert ha valaki:
  - alulképzett, az a baj,
  - ha pályakezdő , az a baj,
  - ha szakmunkás végzettségű , az a baj,
  - ha érettségi van , az abaj,
  - ha nincs érettségi, az a baj,
  - ha diploma van , az a baj,
  - ha nincs diploma , az a baj.”
 • 39. achilleus 2009. június 16. 16:30
  „Koporsó az MSZP székháza előtt!
  Koporsót vitt az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség a Magyar Szocialista Párt székháza elé. Rétvári Bence országgyűlési képviselő szerint az MSZMP maradványpártja elvette az emberek és a fiatalok rendszerváltás óta eltelt 20 évét.
  Azt mondta: 1989-ben a fiatalok bizakodóbbak voltak a jövőt tekintve, mint a maiak, pedig Magyarország ma az Európai Unió tagja és elvileg a lehetőség is több, mint akkor. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség szerint a rendszerváltás óta eltelt időszakra rányomta bélyegét a kommunista diktatúra örököseinek hatalomhoz való ragaszkodása.
  ,,Azt akarjuk, hogy elkezdődjön végre a rendszerváltás második felvonása. Ennek már csak egyetlen feltétele van: a Magyar Szocialista Párt álljon félre a hatalomból! Adjanak végre esélyt arra, hogy a magyar emberek mielőbb eldönthessék, ki alkalmas az ország kivezetésére a mély válságból. Az elmúlt 20 évet már eltemettük, de a következő 20 évet nem adjuk" - fogalmazott Gaál Gergely, a szövetség alelnöke."
  gondola”
 • 38. flexsnake 2009. június 16. 16:06
  „ásdelmagad felszerelés kapható pesszimista fiataloknak!”
 • 37. amata 2009. június 16. 15:54
  „Kudara véleménye szerintem nagyon lényeges, mert a valóságra tapint rá.
  Szóval mindenféle helyzetek léteznek a munkakeresés során.Van, aki például első látásra nem rokonszenves a munkaadónak és mehet is tovább keresgélni.
  Van, akit két diplomával, idegen nyelv ismmerettel még titkárnőnek sem alkalmaznak, pedig sokkal tóbbet tud kihozni magából.
  És hát millió példát lehetne hozni még...
  Mindig létezett a protekció, és szerintem a jövőben sem szűnik meg.
  Hát sok sikert minden pályakezdőnek, erős akaratot, kitartást, és ha van szülői támogatást is.”
 • 36. Kudara 2009. június 16. 15:21
  „Ambícióm van, akarni akarom, szakmám van, van nyelvvizsgám. Mégis a főnök vagy közvetlen beosztott édes kis gyeremekét veszik fel. Aki sok esetben még ennyivel sem rendelkezik.
  Sajnálom miniszterelnök, de szerintem nincs teljes mértékben igazad...”
 • 35. Kudara 2009. június 16. 15:18
  „Ha már munkát sem kapok, akkor hogy finanszírozhatnék magamnak egy külföldön tett nyelvtanulást?!
  Bizony-bizony...”
 • 34. miniszterelnok 2009. június 16. 15:17
  „Egyebkent nem mind a 4 nyelvet tanultam kulfoldon, sot a tokeletesitest onszantambol teszem tankonyvekbol, tevebol es internetrol szabadidomben. Azert mert akarom es ennek meg is van a gyumolcse.”
 • 33. miniszterelnok 2009. június 16. 15:15
  „En peldaul egyszer osztondijat kaptam, masik alkalommal pedig a kintletemet teljes egeszeben magamnak finansziroztam. Mindig mindenre van megoldas.

  Akkor is azt mondom, ha vki onszantabol el szeretne erni vmit, akkor el is fog!! Abszolut nem tartom magamat zseninek, csupan van bennem egy jo adag ambicio.”
 • 32. amata 2009. június 16. 14:58
  „maradandonak
  Ez a gondolkodás nagyon jellemző ránk.
  Csak zsenik vagy csak drogosok lehetnek a fiatalok? Esetleg drogos zsenik egyszerre? A világban nemcsak a fekete és a fehér szín létezik.
  Ugyanígy az emerek is sokfélék. És minden törekvő embernek joga lenne a normális életre. Én csak ezt hiányolom.”
 • 31. maradando 2009. június 16. 14:51
  „Én egy kicsit leegyszerűsiteném a dolgot.Aki az elején nem rázza meg magát,és drogos lesz,abból aligha lehett jó munkaerő ! Lehett bármilyen papirja,rokona.”
 • 30. amata 2009. június 16. 14:36
  „Okos, tehetséges, kitartó, törekvő embereké csak a világ?
  A többi meg ássa el mgát? Sajnos nem csupa zseniből áll az emberek zöme.
  A másik dolog, hogy a tehetség is kevés, ha nem rendelkezel megfelelő anyagi háttérrel, kellő szabadidővel, hogy a munkád mellett négy nyelvvizsgát meg egy posztgradot megcsinálj.
  Kedves miniszterelnök, jó tudni, hogy olyan sikeres fiatalok is vannak, mint te.
  Egy baj van csupán : nem a te sorsod az általános.
  Ezt magad is elismernéd, ha egy kicsit körülnéznél a környezeteden kívüli világban.
  Bárhogy ragozzuk a témát, hozzád hasonlóan tehetséges fiatalokról tudom, hogy patrónus nélkül, biztos háttér nélkül esélyük sincs arra, hogy itthon munkát találjanak.”
 • 29. Kudara 2009. június 16. 14:32
  „Ha a szüleim bírnák anyagilag úgy nekem is lehetne több nyelvvizsgám. De sajnos "csak" 1 szakmára és 1 nyelvvizsgára futotta. Sajnos mi nem állunk úgy anyagilag, hogy jobban tudjanak támogatni, vagy hogy kimenjek külföldre nyelvet tanulni. :S”
 • 28. miniszterelnok 2009. június 16. 14:13
  „BArki sorolhatja magat a kivetel kategoriaba, csak akarni kell es nem feladni!!”
 • 27. amata 2009. június 16. 14:10
  „Miniszterelnöknek:

  Amint a példád igazolja, kivétel erősíti a szabályt.Csakhogy a kivétel ugyebár elég ritka madár...”
 • 26. nemecsekerno_007 2009. június 16. 14:00
  „<moderálva off>”
 • 25. miniszterelnok 2009. június 16. 13:44
  „Ez nem igaz, h egyetlen munkahelyre sem kell vki protekcio nelkul. En is kozgazdasz vok, es mivel tudtam, h Dunat lehet belolunk rekeszteni, ezert odatettem melle meg 4 db nyelvvizsgat es meg melleveszek egy posztgradot. Mit is mondjak, pesszimizmusra veletlen sem lenne okom!!! Kulfoldre meg max. csak nyelvtanulas celjabol mentem, hiszen bar korlatoltan, de itthon is vannak lehetosegek.
  Az viszont abszolut igaz, h Budapest kp-u az orszag es ott lehet a legkonnyebben elhelyezkedni. Annak, aki videki, eleg nehez ezzel megbaratkozni, dehat ez van.”
 • 24. amata 2009. június 16. 13:33
  „1. Tényleg nem ártana, ha kevesebb helyesírási hibával született volna a Független Hírügynökség nevével jelzett cikk.

  2. Mitől legyenek feldobva a frissen végzett diplomások. Sok mindenben igaza van az előttem szólóknak. Aránytalanul sok a bölcsész, az oktatásügyben nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal kéz.
  Nem mérik fel reálisan, mire lenne igazán szükség, mert a jogászokból és közgazdászokból is Tiszát lehetne rekeszteni.

  3. Ha nincs protekciója az ember gyerekének, hiába tehetséges, itthon nem kell egy munkahelynek sem.
  Mehet külföldre szerencsét próbálni. Aztán már sok esetben haza sem jön, mert miért is tenné? Ugyanaz a helyzet várja, mint ami miatt elhagyta az országot.
  4. Ezek után ne mondja azt senki, hogy nincs okuk a pesszimizmusra. Állás, lakás, család itt és most csak szép álom számukra.”
 • 23. Kudara 2009. június 16. 13:12
  „Én 21 vagyok, már 1 éve keresek munkát Szegeden és mindenhonnan elküldenek, hogy nincs gyakorlatom. Így, hogy legyen???
  A másik meg ez a a hihetetlen protekciós dolog. Egy gyors étkezdébe is jelentkeztem. Azt mondta az ottani kihelyezett főnök, hogy még 2 embernek van hely és még senki nem jelentkezett. Leadtam a jelentkezésem, másnap közli, hogy mást vettek fel. Még a hamburger árulásához is protekció kell! :(”
 • 22. pille 2009. június 16. 13:06
  „Hát persze, hogy pesszimisták, hiszen ha munka nincs, akkor fűre sem telik.(ezt nem gondoltam komolyan ám)A diploma ma mitsem ér, egy jó szakmunkás az tuti munka. CSakhogy a szakmunkához meg gyakorlat kellene, de hogyan és hol szerezzen szegény gyakorlatot. Bezárult a kör.Már külföldre sem kellenek(csak az orvosok, gyógytornászok, nővérek).Diplomások fiziki munkával keresik a kenyerüket, mert ugye enni és családot eltartani, azt azért kellene. Szégyen!”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Extrém UV-B sugárzás várható kedden az ország déli részén

Az előrejelzés alapján Baranya megye és Hajú-Bihar déli részén, valamint Csongrád és Békés megyében… Tovább olvasom