Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Egyre terjedő pánikgombok

Tét környékén már csaknem egy éve működik az idősek biztonságát szolgáló házi jelzőrendszer és a hozzá kapcsolódó szervezett segítségnyújtás. Most tizennégy Győrhöz közeli településen is felszerelik a Sokoróalján már bevált pánikgombokat.
A tizennégy Győr környéki község közös programját koordináló öttevényi polgármester, Király Péter lapunknak elmondta: a vészhelyzet jelzésére szolgáló berendezések – a helpboxok, segítődobozok és a hozzá tartozó, csuklóra köthető pánikgombok – telepítése pedig még folyik. Eddig mintegy hétszáz készülék került idősekhez, gyakran betegeskedőkhöz. Ha megnyomják a piros gombot, a diszpécserközpont a rendszer főállású szakszemélyzetét küldi hozzájuk járművel Öttevényről vagy Ikrényből.

Több mint egy csengetés

Kunszigeten csaknem száz nyugdíjasnak adnak biztonságérzetet a pánikgombok. Ezen a településen már évekkel ezelőtt olyan csengők kerültek az idősek házaira, melyeket bentről megszólaltatva segítségül hívhatta szomszédait a bajbajutott. Lendvai Ivánné polgármester azonban úgy véli, az újfajta védelem előrelépést jelent, mert a rászoruló nemcsak „csengethet”, hanem rögtön kapcsolatba is kerülhet az éjjel-nappali szolgálattal. Szerinte egyedülállóknak is nagy szükségük van rá. Többek közt Major Frigyesnének, aki nemrég özvegyült meg. Azóta támadt „félős érzéseire” jó ellenszert jelent a pánikgomb, amit karkötőként hord, az udvaron, a kertben is, mert gyakran előfordul, hogy elesik, eszméletét veszti. Eddig ugyan még éles riasztása nem volt, de számára meggyőző, hogy mikor tévedésből kikapcsolta a jelzőberendezést, máris rögtön keresték.

Sokoróalján már sikeres

Az öttevényi központtal működő rendszer költségeit ugyanúgy állami támogatás fedezi, mint a Tét környékén már bevált hálózatét, ahol a központi költségvetés havonta fejenként mintegy hatezer forintot biztosít erre a célra. Szalai Lászlóné, a jelzőrendszer területi vezetője úgy véli, remek döntés volt a bevezetése, ami így egy profi vagyonvédő, biztonsági cég bevonásával az állam számára olcsó megoldást jelent az idősgondozásra. Sokoróalján huszonegy településen csaknem ezer pánikgomb van. Eddig mintegy ötven riasztást adtak le a nyugdíjasok. Előfordult, hogy valakinek éjjel csupán az ügyeletes megnyugtató szavaira volt szüksége, de többnyire a diszpécsernek komoly egészségügyi probléma esetében kellett döntenie, hogy orvost, mentőt vagy a szociális munkást küldjön a helyszínre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállal idén nyári munkát?

Tovább olvasom