Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Egyre több a roma magántanuló

Egyre több a magántanuló a romák között, és az iskolalátogatás alól felmentett gyerekeknek csak 29 százaléka végzi el azt az osztályt, ahová beiratkozott - írta a Magyar Nemzet szerdán.
A lap emlékeztet, hogy a magántanulói intézményt - amikor a gyereknek nem kell iskolába járnia, csak osztályozó vizsgákat teljesítenie - eredetileg kiemelkedő tehetségek, élsportolók, illetve erősen korlátozott, súlyos fogyatékkal élő gyerekek számára találták ki.

Az Oktatási Hivatal magántanulókról szóló jelentése szerint ma a - szülők kérésére - magántanulói státust kapott gyerekek 48 százaléka hátrányos helyzetű, 35 százaléka halmozottan hátrányos helyzetű. Többségük jóval alacsonyabb évfolyamra jár, mint ami életkorának megfelelő lenne: a vizsgált iskolákban a nyolcadikos magántanulók több mint 30 százaléka 18 éves volt, az ötödikeseknek pedig 70 százaléka 15 éves vagy idősebb.

A lap az Integrációs oktatáspolitika hatásvizsgálata című kutatás adatai alapján azt írta, a roma tanulók között négyszer akkora a magántanulók aránya, mint a nem romák között: előbbiek 1,54 százaléka, míg utóbbiak 0,4 százaléka kapott ilyen státust 2010-ben. A kutatás szerint az elmúlt hat évben nőtt a roma gyerekek aránya, annak ellenére is, hogy az előző kormányzat szigorította a magántanulóvá nyilvánítás szabályait, és a gyermekjóléti szolgálat szakvéleményéhez kötötte azt, elkerülendő, hogy az iskolák így akarjanak "megszabadulni" a problémás gyerekektől.

Sokak szerint a magántanulóvá válást tovább kellene szigorítani, mert ma sok olyan, súlyos szociális hátrányokkal küzdő, túlkoros fiatalt mentesítenek az iskolalátogatás alól, akik így biztosan lemorzsolódnak, és még az általános iskolát sem végzik el - írta a Magyar Nemzet.

Olvasóink írták

 • 19. Celtis 2010. szeptember 30. 10:23
  „Nem az a kérdés, hogy mennyit költött az ország erre a célra. Mint tudjuk, egy palántát lehet gyökerével és hajtásával lefelé is földbe dugni. Ugyanannyi energiába kerül, de az eredmény teljesen más. Eddig úgy tűnik, következetesen a hajtással lefelé ültettünk, és tényleg kár volt _erre_ pazarolni az erőforrásokat. Kérdés, hogy akkor most hagyjuk abba az egészet, vagy gondolkodjunk el rajta, hogy hogyan lehetne eztán jól csinálni?”
 • 18. szilléri 2010. szeptember 29. 22:25
  „Népes családjával fenyegette iskolástársait a ,,kiskirály"
  2010. szeptember 29. 20:00 , Legutóbb frissítve: 2010. szeptember 29. 20:34 R. T.
  Dombóvár | Rettegésben tartotta iskolatársait az a fiatalkorú dombóvári diák, aki a tanév kezdetén került a Dombóvári Rendőrkapitányság látókörébe - mondta a TEOl.hu-nak Kitanics Zsuzsanna sajtóreferens.”
 • 17. maros50 2010. szeptember 29. 21:48
  „Kedves Henrietta!
  Tudod,hogy Magyarországon választások jönnek,ilyenkor lehet cigányozni a szélsőségesek így kampányolnak!
  Azt is tudd,hogy a szélsőségesek erőtlenek nem fognak nyerni választást.Az Országgyülési választáson is elbuktak.Nincs rájuk bízva csak az üres kamra kulcsa.Hála az ISTENNEK!
  Bocs dublini Te kivétel vagy!”
 • 16. maros50 2010. szeptember 29. 21:39
  „szilléri!
  Jelentem Magyarországon élek 3200 fős telepúlésen. A közlésem"baromság" lenne? Ha Te úgy ítéled meg mint felsőbbrendú,hát legyen.A tények akkor is tények maradnak.A jó a felfogó képességet javasolom,hogy ismét olvasd el.Mond el,hogy mit nem értel.Negyere ilyen "tökömökkel"!”
 • 15. maros50 2010. szeptember 29. 21:24
  „Kedves dublini!
  Szeretném látni a romákról készült tanulmányt,akár megyei bontásban is.Dodó segíthetne mert mindentudó,igaz hajlamos a csusztatásokra.Egyet leszögezhetünk,hogy vannak térségek,ahol az oktatási mutatók roma gyermekek vonatkozásában jónak mondhatóak,persze viszonyítás kérdése,hogy mihez képes.Vannak persze olyan térségek,ahol kiugróan magas a roma tanulók magántanulói státusa.Egy két adat közlésével nem lehet általános következtetést levonni.Senki sem mondja,hogy nem kell javítani a romák oktatási helyzetén.Bízom az új kormány oktatáspolitikájában.”
 • 14. szilléri 2010. szeptember 29. 20:42
  „A jelekből ítélve felsőbbrendűek vagyunk ????????????????
  13 = 28 % a ráta mármint a munkaképes cigányok munkához való viszonyában !”
 • 13. henriette.m 2010. szeptember 29. 20:38
  „10. hozzászólás dublini 2010.09.29. 14:21

  "És itt megint leszögezném, hogy azokra a cigányokra nem fúúújok akik dolgoznak, iskolába járnak"

  Kedves Dublini, ismersz olyat? ;-)))”
 • 12. henriette.m 2010. szeptember 29. 20:35
  „Dublini, Maros50, sziasztok! Emlékeztek még az egyik régebbi, de hasonló témájú cikkröl mi 3-an nagyon sokat vitáztunk, illetve a tapasztalatainkat kicseréltük. Sajnos az elöitélet akkora, hogy akármit próbálnak a romák tenni (amelyik próbál), az nem lesz integrálódásként elismerve. Csak a szidás, a mocskolás, az általánositás.
  Dublini, az megvan még az emlékezetedben, hogy "vannak ugyan kivételek, de......................."
  Nem hiszem, hogy a cigánykérdés valaha is megoldódik MO-n!”
 • 11. szilléri 2010. szeptember 29. 19:22
  „Maros Te hol ....... élsz ??????????

  Ekkora baromságot, elnézést de az utolsó öt évben nem olvastam !”
 • 10. dublini 2010. szeptember 29. 14:21
  „Szia Maros50!
  Egyszer már sikerült közös álláspontot találnunk :)
  Többségük jóval alacsonyabb évfolyamra jár, mint ami életkorának megfelelő lenne: a vizsgált iskolákban a nyolcadikos magántanulók több mint 30 százaléka 18 éves volt, az ötödikeseknek pedig 70 százaléka 15 éves vagy idősebb".
  Ezt hogyan értelmezed?... És itt megint leszögezném, hogy azokra a cigányokra nem fúúújok akik dolgoznak, iskolába járnak, de mint tudjuk -sajnos- nem ez a döntő többség.
  Szerintem ezzel még Dodó is igy van :)”
 • 9. dodó 2010. szeptember 29. 11:35
  „Mer a jó cigánt mindönki csak báncsa!”
 • 8. maros50 2010. szeptember 29. 10:55
  „Kedves Hozzászolók!
  Településemen az oktatási intézményben 40 % -a roma tanuló (67 fő).Amint látható jelentős számban vannak jelen.Korának megfelelően fejezik be általános iskolai tanulmányaikat.Nincs magán tanuló! Mégis,hogy van ez?,mi az oka,hogy tanulnak és nem magán tanulói státusban vannak? A roma tanulók körében a tanulmányi átlag 3,7 !Nincs igazolatlan hiányzás! A romák az oláh cigány közösséghez tartonak.Mégis lenne integráció?”
 • 7. deszkás 2010. szeptember 29. 09:10
  „Az előzőhöz még,egyszerűbb volna minden roma tanulónak megengedni? Ez mivel jobb? Eredetileg a rendőrségnél is akarták hogy tán nekik nem kéne 8általános se(!!!!!)) és maradt a számomra most se világos hogy gyakornokként 4év múlva lesz teljes jogú rendőr. Mig ugye a nem romáknak marad az eddigi 8 ált.+ érettségi. Erre kell gombot varrni.”
 • 6. deszkás 2010. szeptember 29. 08:59
  „NP! Ha nem haragszol ROSMARI 53 nak adok igazat! Számolj csak utána: 6 általános iskolás már kaphat az államtól 2 gyerek után(!) uszkve 30 000-35 000ft ot! Én még azt is hozzátenném hogyan vizsgáznak beszámolnak, milyen szinten kikből áll egy ilyen "testület"?”
 • 5. szilléri 2010. szeptember 29. 08:28
  „Újabb trükk a felelősség elkerülésére.

  Köszönjük Magyar ( nevű) Bálint és Hiller (beszédhibás) István oktatásért felelős nagyjainknak.

  Az összes <moderálva> cigány mától kezdve magántanuló!!!!!!!!!!!”
 • 4. N.P. 2010. szeptember 29. 07:50
  „Rosmary53

  Sok információd nem lehet a dologról! Az iskolák ezeket a problémás, kezelhetetlen, kis méretű bűnözőket éppen a többiek védelmében próbálják meg eltávolítani az intézményből! Más lehetőségük egyszerűen nincs....”
 • 3. Rosmary53 2010. szeptember 29. 07:36
  „Nekik nem kellene engedni, közük sincs az eredeti célhoz..csak így is megkapják a családi pótlékot, mert 20 éves korig adja az állam kritika nélkül...tarthatatlan állapot. Folyik a pénz a romáknak, eredményt senki sem tud felmutatni, az integrálódási szándékuk nulla...se dolgozni, se tanulni...meddig tűri ezt az ország? És meddig bírja ezt finanszírozni? Rakásra szülnek magántanulói státusban, dupla családi pótlékért, mert ugye kapja az anya(?), az apa(?) a saját jogán, (mert még nincs 20 éves, és iskolába jár) meg a most született gyerekük is...ezt nevezem állami finanszírozásnak.”
 • 2. polarbear 2010. szeptember 29. 07:18
  „..."megszabadulni a problémás gyerekektől"...Menjenek már be az iskolába és NEVELJENEK EGÉSZ NAP,MINDEN NAP sok túlkoros,magatartászavaros,hiperaktív,diszlexiás,agresszív,szemtelen kis "lurkót" !
  Tele van a média azzal,hogy a tanár megverte a gyereket,persze ok nélkül.A szülő:Nem az a megoldás,hogy megpofozza a gyerekét,aki tényleg kissé "eleven,csintalan". HANEM AKKOR MI? MONDJON MÁR VALAKI EGY MŰKÖDŐ JÓ MEGOLDÁST !! (Ultraliberális pszichológusok kméljenek!)”
 • 1. Smerdis_of_Arshak 2010. szeptember 29. 06:56
  „ezek szerinte kurva jól halad az integráció. költsünk még rá jó sok lóvét. nem akarásnak nyögés a vége.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illés Zoltán személyesen állított le egy útépítést

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár kedden egy somogyi eseményre tartva személyesen állíttatta… Tovább olvasom