Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Egyre több a rossz adós Magyarországon

Jövőre létrejön a teljes körű lakossági hitelnyilvántartás rendszere. Már több mint 900 ezer rossz adós van Magyarországon.
Egy év alatt 39 százalékkal nőtt a központi hitelinformációs rendszer (KHR) által nyilvántartott lakossági hiteladósok száma, a harmadik negyedévben már a 900 ezret is átlépte.

Az élő mulasztások száma ennél is nagyobb arányban, 58 százalékkal emelkedett, ma több mint 600 ezer aktív tétel van. Az elmúlt három hónapban 70 ezren kerültek be az adatbázisba, csak júliusban 39 ezren. A KHR azokat tartja számon, akik több mint 90 napon át késlekednek a legalább a minimálbér összegét kitevő (69 ezer forint) kölcsön megfizetésével, vagy hamis okmánnyal igazolják magukat, hamis adatokat használnak, illetve bankkártyájukkal visszaélést követnek el.

A tervek szerint jövőre létrejön a teljes körű lakossági hitelnyilvántartás rendszere, amely pozitív hiteladatokkal bővíti ki a jelenlegi negatív listás nyilvántartást, így az ügyfelek fizetőképességének jobb megismerését segíti elő. Az erről szóló törvény 2009. május 1-jén léphet hatályba, azonban Jóri András adatvédelmi ombudsman a tervek ismertetésekor közölte: minden rendelkezésre álló eszközzel fellép annak létrehozása ellen.

Olvasóink írták

  • 2. maci52 2008. november 13. 16:46
    „Kérdés,ki a rossz adós,Botka havi 1,5 millióból,vagy Kovács Mancika munkanélküli,havi 35 ezerből?Lehet találgatni.”
  • 1. homer 2008. november 13. 15:12
    „..és ez csak a kezdet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bárdos faarccal küldte el munkatársainak harmadát

Kollégáinak hét százalékától búcsúzott csütörtökön a TV2. A kereskedelmi csatornán reggel sorra… Tovább olvasom