Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Egyre több az erdő Magyarországon

Mintegy 5 ezer hektárral nőtt az erdőterület nagysága 2010-ben Magyarországon – derül ki az erdőállományról szóló jelentésből, melyet évente tesz közzé a vidékfejlesztési miniszter.
A kormányzati honlapon ismertetetett összegzés szerint Magyarország területének 20,7 százalékát, csaknem 2 millió hektárt borít erdő. Ennek a területnek 56 százaléka van állami tulajdonban. A növekedés összhangban van a kormányzat szándékával, amely szerint 27 százalékra kívánják növelni az erdőterület arányát az országban - jegyzi meg a kormany.hu.

Magyarország faállománya földrajzi elhelyezkedésének és domborzatának köszönhetően rendkívül változatos. Akácfából van a legtöbb, ezt követik az őshonos tölgyesek, majd a cser-, bükk- és gyertyánerdők. Jelentős a többféle fenyőfajta alkotta fenyvesek területe is.

Az utóbbi években folyamatosan nőtt az akácosok területe, ennek visszaszorítását az őshonos fajok - például a tölgy és a hazai nyár - javára a támogatás mértékének megváltoztatásával ösztönözné a minisztérium. Mindez azért is fontos, mert az erdők egészségi állapotának felméréséből kiderült: a levélvesztés alapján a legegészségesebb fafaj a bükk, a tölgy, a gyertyán és a cser, míg a legrosszabb állapotban a fekete és az erdei fenyők, valamint az akácosok vannak.

Magyarország erdeiben a fakitermelés - az úgynevezett tartamosság elvével összhangban - a 2010-ben is az erdőtervekben előírt lehetőségeken belül - valósult meg. A tavalyelőtt kitermelt 7,424 millió köbméter összes fatömeg 8,7 százalékkal volt több az előző évinél.

A jelentés szól a falopásokról is. Tavalyelőtt több mint 17 ezer köbméter fát, főleg tölgyet, csert és akácot vágtak ki illetéktelenek. A hozzáértők szerint a lopások magas száma annak tudható be, hogy folyamatosan nő az energiahordozók ára.

Olvasóink írták

  • 2. szentmiki 2012. január 20. 16:05
    „felverte a surján....”
  • 1. Qllancs 2012. január 20. 14:55
    „Mit nem mondanak ??? fa lopás , brutál gázszámla ..mit csodálkoznak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: Ausztria és Magyarország maradjanak stratégiai partnerek!

Ausztria és Magyarország stratégiai partnerei kell, hogy maradjanak egymásnak. Tovább olvasom