Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Egyre több beavatkozást követel az áradás a Közép-Tisza vidékén

Az igazgatóság hat belvízvédelmi szakaszán első, két belvízvédelmi szakaszán másodfokú készültség van.
Egyre több beavatkozást követel az áradás a Közép-Tisza vidékén

A Tisza emelkedő vízállása miatt egyre több helyszínen kell felkészülni a szükséges beavatkozásokra a folyó középső szakaszán. A tágabb védekezési térségben a tavaszias időjárás hatására egy nap alatt minden eddiginél többel, 2650 hektárral csökkent a belvíz uralta földterület nagysága, így már jóval 30 ezer hektár alatt van.

A Tisza mentén, a tószegi lovarda mögötti szakaszon mintegy 80 centiméter magasságú ideiglenes töltést építettek ki azon a helyen, ahol a korábbi hasonló ideiglenes védvonalat a legutóbbi árvíz során az ingatlantulajdonosok kérésére elbontották - közölte Horváth Béla védelemvezető-helyettes, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) hétfői szolnoki sajtótájékoztatóján.

Elmondása szerint Szolnoknál a Tisza jobb partján a Milléri szakaszon hétfőn megkezdték a szakemberek a 2010-ben megépített ellennyomó medencék megerősítését, mintegy ezer, kaviccsal töltött zsákot építenek be a területen. A Nagykunsági-főcsatorna vízminőség-javítása és a halastavak frissvíz-utánpótlása érdekében hétfő déltől a Kiskörei-tározó és a Nagykunsági-főcsatorna közötti zsilipek megnyitásával frissítő vizet engednek a főcsatornába.

A Tisza a középső szakaszán változatlanul árad. A vasárnap megnyitott vezsenyi nyári gát a folyó áradásának ütemét némileg módosította, de a nagyságát nem. A tetőzést Szolnoknál csütörtök-péntekre várják.

A mátrai szárazság miatt a Zagyva erőteljes apadása következtében megszüntették az árvízvédelmi készültséget, a Körösök is végig apadnak. Csökkent a vízszint a Hortobágy-Berettyón is, noha az adatok még magasabbak, mint a harmadfokú védekezési szinthez rendelt értékek.

A Kötivizig mintegy 560 kilométer hosszú védvonalszakaszon, illetve a Hanyi-tiszasülyi és Nagykunsági árvízi tározók védvonalain tart fenn árvízvédelmi készültséget. Harmadfokú szinten több mint 490 kilométeren védekeznek, a munkákban vasárnap 1093-an vettek részt.

Horváth Béla jelezte: a harmadfokú készültséggel érintett töltésszakaszokon gépjárművel és kerékpárral egyaránt tilos a közlekedés. A Tisza-tavon és a Laskó-patak területén általános halászati és horgászati tilalom van, míg a Nemzeti Közlekedési Hatóság hajósoknak szóló hirdetménye értelmében a harmadfokú árvízvédelmi fokozathoz tartozó vízállás esetén az érintett vízfelületen a hajózás tilos.

OVF: 651 kilométeren harmadfokú az árvízi készültség

Hatszázötvenegy kilométeres szakaszon a legmagasabb, harmadfokú az árvízvédelmi készültség, a belvízzel elöntött területek nagysága viszont csökkent - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfő délelőtt az MTI-vel.

Közleményük szerint az országban jelenleg 2065 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség.

Harmadfokú a védekezés 651 kilométeren: a Taktán, a Zagyva alsó szakaszán, a Tisza Kisköre és Csongrád közötti szakaszán, a Hortobágy-Berettyón, valamint a Hármas-Körös alsó és középső szakaszán.

Másodfokú készültség mellett védekeznek 937 kilométeren: a Krasznán, a Lónyay főcsatorna felső szakaszán, a Tisza Zalkod-Kisköre és Csongrád-Szeged közötti szakaszán, a Bodrogon, a Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásain, a Berettyó alsó szakaszán, a Sebes-Körös alsó szakaszán és a Hármas-Körös felső szakaszán.

Elsőfokú a készültség 477 kilométeren: a Tisza Szabolcsveresmart - Zalkod közötti, valamint Szeged-déli országhatár közötti szakaszán, a Zagyva középső szakaszán, a Berettyó felső szakaszán, a Lónyay főcsatorna alsó szakaszán, a Kettős-Körös, a Maros, a Zala alsó szakaszán, valamint a Rába egyes szakaszain, ahol az árhullám utáni helyreállítások folynak.

A Körösök vízrendszerében mindenhol apadás tapasztalható - írta az OVF.

A Tisza-völgy folyóin levonuló árvízi hozamok a következő napokban - jellemzően továbbra is másod-, illetve harmadfokú készültségi szint mellett - levezethetők. A hosszan elnyúló védekezéshez az emberi és a műszaki háttér biztosított - tették hozzá.

Vasárnap óta sem a Balaton, sem a Velencei-tó vízszintje nem változott. A Balaton vízállása 118, a Velencei-tóé 161 centiméter.

A belvízzel elöntött területek nagysága 169 ezer hektárra csökkent, ebből több mint 76 ezer hektár vetés-szántó. Csongrád és Hajdú-Bihar megyében 30 ezer hektár felett van az elöntött területek nagysága. Jász-Nagykun-Szolnok megyében viszont már 30 ezer hektár alá, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében pedig 15 ezer hektár körüli értékre csökkent az elöntött terület nagysága - írta az OVF.

A 12 vízügyi igazgatóság 90 belvízvédelmi szakaszából 81 szakaszon van belvízvédelmi készültség. A harmadfokú készültséget az Alföld középső és déli területein, 8 szakaszon kell fenntartani. Emellett 52 helyen másod-, 21 szakaszon pedig elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.
Az OVF közleménye szerint a következő napokban is napos idő várható. Időnként, a nyugati, északnyugati tájakon fordulhat elő zápor, zivatar, de jelentős mennyiségű - legalább napi 5 milliméter - csapadék az ország területén nem valószínű.

Apadnak a folyók a Felső-Tisza vidékén

A Tisza egy szakaszának kivételével megindult az apadás a Felső-Tisza vidék folyóin - közölte a térségi vízügyi igazgatóság vezetője hétfőn az MTI-vel.

Bodnár Gáspár elmondta: a vízgyűjtő területeken vasárnap nem hullott jelentős mennyiségű csapadék, így folytatódott az árhullámok levonulása.

A Tisza felső szakasza Tivadarig apad, ez alatt Tokajig árad, jelenleg az alsó szakaszon, Szabolcsveresmart és Gávavencsellő között elsőfokú az árvízvédelmi készültség. A Szamos, a Túr és a Kraszna is apad, utóbbi folyó védvonalain azonban még érvényben van a másodfokú készültség, csakúgy, mint a Lónyay-főcsatornán.

A nyíregyházi vízügyi szervezet 208 kilométer hosszú árvízvédelmi védvonalon tart készültséget, melyből 81 kilométeren első-, 127 kilométeren másodfokú a riasztás - ismertette a védelemvezető. A vasárnapi adatokhoz képest kismértékben tovább csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, az igazgatóság működési területén 17 600 hektárra.

Tizenkét belvízi szakaszon van első-, vagy másodfokú belvízvédelmi készültség, vasárnap a 12 működő szivattyútelep 1,6 millió köbméter vizet emelt át a csatornákba. Továbbra is három vízgazdálkodási társulat és hét önkormányzat területén van elrendelve valamilyen fokú belvízvédelmi készültség.

Mérsékelték a belvízvédelmi készültséget az Alsó-Tisza vidékén

A védekezési intézkedések és a kedvező időjárás hatására az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATI-VIZIG) öt belvízvédelmi szakaszán és öt szivattyútelepen mérsékelni lehetett a belvízvédelmi készültséget – tájékoztatta Kozák Péter védelemvezető hétfőn az MTI-t.

Az igazgatóság hat belvízvédelmi szakaszán első, két belvízvédelmi szakaszán másodfokú készültség van. Az igazgatóság harminc üzemelő szivattyútelepe közül 21 másod-, illetve három harmadfokú készültség mellett működik, a berendezések vasárnap 3,3 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

Az ATI-VIZIG működési területén az elöntött terület nagysága 30 850 hektár, mintegy negyedével kisebb, mint az előző hét elején. Négy önkormányzatnál folyik belvízi védekezés, Székkutason másod-, Kisteleken, Kunszentmártonban, Tiszaszigeten elsőfokú készültség mellett – közölte az ATI-VIZIG igazgatója.

Az Alsó-Tiszán a múlt hét második felében fokozatosan lelassuló, Szegednél meg is álló áradás a következő napokban erősödhet. Az ATI-VIZIG működési területén 78 kilométeren első, 153,5 kilométeren másod, 21 kilométeren – a Hármas-Körös öcsöd-kunszentmártoni térségében – harmadfokú árvízvédelmi készültség van – ismertette a szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

DK: a kormány a leggazdagabbaknak kedvez a rezsicsökkentéssel

A háztartásoknak az a húsz százaléka, amelyik a legkevesebb áramot fogyasztja, a rezsicsökkentéssel… Tovább olvasom