Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Egyre több céget számolnak fel Magyarországon

Felgyorsult a felszámolások számának növekedése az utóbbi három hónapban. Az év első 11 hónapjában 18 százalékkal volt több felszámolás, mint az előző év azonos időszakában.
sak az utolsó három hónap adatait tekintve viszont látható, hogy ebben az időszakban 40 százalékkal emelkedett a felszámolások száma a tavalyi és végéhez képest - derül ki az Opten Informatikai Kft. legfrissebb jelentéséből. Az adatok alapján egyre több cég szűnik meg, azonban egyre több új céget is alapítanak.

Az Opten szerint az utolsó három hónapban 2376 helyett már 3340 felszámolást tettek közzé. A növekedés az elmúlt év azonos időszakához képest így ebben az időszakban már 40 százalékos, míg az első 11 hónapot tekintve csak 18 százalékos a növekedés üteme. Az Opten szerint azonban a közzétételek hathetes csúszásban vannak a felszámolások tényleges megindításához képest, így a szeptemberi adatok - a mért időszak utolsó három hónapjának eleje - is korábbiak, vagyis a pénzügyi válság elmélyülése előtti időszakot mutatják.

Nem csak a felszámolások száma lett több, hanem a végelszámolások üteme is gyorsult. Az utolsó három hónapban 15 százalékkal, 2140-re emelkedett, miközben az első 11 hónapban a növekedés üteme csak 11 százalék volt.

Csorbai Hajnalka az Opten stratégiai igazgatója szerint Magyarországon túl sok a cég, és a kívánatosnál kisebb az egyes cégek tőkeereje, így számos ágazatra ráférne a konszolidáció. Ennek azonban a működő cégek számának csökkenésében is meg kellene mutatkoznia, ez viszont minden cégmegszűnési rekord ellenére elmarad, mert egyre több új cég alakul az országban. "Egész évben jellemző volt a cégalapítási láz, és ez meglepő módon még az utolsó három hónapban, sőt csak novembert tekintve is folytatódott. Novemberben 22 százalékkal több cég megalakulását tették közzé, mint egy évvel korábban." - állítja Csorbai Hajnalka

Olvasóink írták

  • 1. homer 2008. december 03. 13:35
    „"Csorbai Hajnalka az Opten stratégiai igazgatója szerint Magyarországon túl sok a cég, és a kívánatosnál kisebb az egyes cégek tőkeereje, így számos ágazatra ráférne a konszolidáció."
    Úgy látszik ez a pics@ még nem hallott arról, hogy a magyar vállalkozások jelentős része
    "kényszer vállalkozás"-ként jött létre!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menetrendszerinti busz rohant árokba Heves megyében

Árokba rohant egy menetrendszerinti autóbusz a Heves megyei Tenk és Átány között. Tovább olvasom