Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Egyre több fiatal cigarettázik

Dohányzásmentes napként tartják számon május 31-ét, immár 19 éve. A dohányosok száma évről évre nő és egyre fiatalabb korosztály szokik rá a nikotinra. Magyarország – és Sopron – lakosságának körülbelül 35 százaléka aktív vagy leszokott dohányos.
„ A cigiről leszokni nem lehet, legfeljebb az ember nem gyújt rá” – vélik azok a dohányosok, akik hosszabb-rövidebb ideje bírják cigi nélkül. A legtöbb dohányosban felmerül, hogy le kellene tenni a cigarettát, de legtöbbjüket csak a betegségek megjelenése veszi rá, hogy valóban megtegye ez első lépést a leszokás felé. Május 31-ét 1988-ban nyilvánította dohányzásmentes nappá a WHO.
– Sopron „fertőzöttsége” az ország többi részével közel azonos, azaz 35 százalékos azok aránya, akik életükben dohányoztak vagy dohányoznak – mondta el dr. Fónay Károly, az Erzsébet-kórház mellkasgyógyászati osztályának szakmavezető főorvosa. – Ez a felnőttlakosságra vonatkozik, a 18 év alattiakról pontos adattal nem rendelkezünk, annyi azonban bizonyos, egyre fiatalabbak válnak dohányosokká.
„ A középiskolákban szinte minden osztályban van egy-két cigarettázó, de néhol a fél osztály dohányzik.”
– Ez azért elszomorító, mert minél fiatalabb korban kezdődik dohányzás, annál nagyobb az esélye annak, hogy előbb-utóbb jelentkezni fognak a dohányzás okozta megbetegedés tünetei – folytatta a főorvos. – A fő megbetegedés a tüdőrák és az úgynevezett idült obstruktív tüdőbetegség (angol rövidítéssel COPD), mely köhögéssel, nehéz légzéssel, fulladással jár, 20–25 évvel megrövidítheti az életet. De sok szív- és érrendszeri beteg – érszűkületes és koszorúérbeteg – is a dohányzásnak „köszönheti” a kórt.
A férfi-nő arány is jelentősen változni látszik. Míg évekkel ezelőtt három vagy négy dohányos férfire jutott egy nő, mára – főleg a húsz év alattiak között – ez az arány egy-egy. – Ahhoz, hogy a

fiatalok ne gyújtsanak rá, fontos lenne, hogy a tanárok, orvosok jó példát mutassanak – folytatta az szakmavezető főorvos. – Azoknak azonban, akik már rászoktak, van esélyük, hogy még nem késő a leszokás. Szakrendelésünkön cigarettaleszoktató ambulancia működik, ahol bárki segítséget és tanácsot kaphat. A tanácsadás ingyenes, elbeszélgetés alapján a páciens megismerkedhet a leszokást elősegítő szerekkel és szükség szerint pszichológus segítségét is igénybe veheti.

Háromszor gyorsabban romlik a tüdőkapacitás

A nem dohányzók tüdejének vitálkapacitása évente 25–30 milliliterrel romlik az idő előrehaladtával. A dohányosoké közel 80 milliliterrel. Miután a dohányos letette az utolsó cigarettát, tüdeje átáll a „normális” romlásra. Aki leszokik a dohányzásról, pár napon belül visszanyeri íz- és szagérzékelését. Az utolsó cigaretta után 20 perccel a vérnyomás és a szívfrekvencia eléri a normális értékeket, 12 órán belül a nikotin és a szén-monoxid szintje a vérben a felére csökken. Ha egy napig nem dohányzunk, a szén-monoxid távozik a testből. Ha két napig is bírjuk, már nem lesz nikotin a szervezetben. A légzés, a keringés és az energiánk 2–8 hét alatt tér vissza a normális szintre. Öt dohánymentes év szükséges ahhoz, hogy a szívinfarktus kockázata felére csökkenjen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ígéretesen játszott a magyar válogatott Anglia ellen

A magyar labdarúgó-válogatott Manchesterben Anglia vendége volt, és 3–1-re kikapott. Tovább olvasom