Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Egyre több fiatal kerül válsághelyzetbe

Országosan csaknem félmillió, Győrben évi 8–9 ezer hívás érkezik az ifjúsági telefonos lelkisegély-szolgálatokhoz. Szakemberek arra figyelmeztetnek, drasztikusan növekedhet a krízishelyzetbe kerülő fiatalok száma.
Pesszimisták, vagy inkább realisták a szakemberek, amikor arra figyelmeztetnek, a következő években drasztikusan nőhet azoknak a fiataloknak a száma, akik „rádöbbennek, hogyan mqködik körülöttük a világ”, s nem látnak maguk előtt értelmes és főleg elérhető célt. Nemzetközi adatok bizonyítják, hogy szerte a világon így van: az utóbbi öt évben Angliában négyszeresére, az Egyesült Államokban ötszörösére emelkedett a gyerekkorú öngyilkosok száma.
Számítani lehet rá, hogy ez a világtrend, ha szabad így mondani, hozzánk is elér. Annál is inkább, mert a jelenlegi politikai-társadalmi helyzet is ezt erősíti. A fiatalok zqrzavart, elkeseredettséget, kilátástalanságot tapasztalnak. Döbbenetes adatot mutat egy friss felmérés: a mai fiatalok 60 százaléka valamilyen formában gondolt már az öngyilkosságra!
Mind nagyobb feladat hárul vagy hárulna a segítőkre, például a telefonos lelkisegély-szolgálatokra. Ezekhez évente félmillió telefonhívás érkezik.
Győrött az M-M Vonal 8–9 ezer hívást fogad, ebből 2700 a segítő beszélgetés, amelyek során kiderül, a hívók tíz százaléka már konkrét öngyilkossági szándékot is megfogalmazott.
Az országos szervezetnek, a Gyitosznak még nincs idei költségvetése állami támogatás híján. Győrben kicsivel jobb talán a helyzet, mert 12 évi mqködés után idén először ellátási szerződést köt az önkormányzat az M-M Vonallal, s költségvetésében 500 ezer forint támogatást irányzott elő. Tudni kell, hogy a telefonhívások ingyenesek, a vonalat a szolgáltató adja, s az ügyelők sem kapnak pénzt munkájukért, elhivatottságból dolgoznak. De fizetni kell a helyiség bérleti díját, villanyt, vizet, fqtést (utóbbiról éppen 40 ezer forintos számla érkezett két radiátor után)...
Az alapítvány Győrben idén is tanfolyamot indít 120 órás speciális képzéssel azok számára, akik empátiával, elhivatottsággal vállalják a telefonos segítést. A képzés a résztvevők számára ingyenes. A jelentkezőket a következő győri címre várják: Gyitosz, 9002, Pf. 527.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom