Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Egyre több helyen szivárognak a gátak a Közép-Tisza mentén

A Közép-Tiszán pénteken reggel Szolnoknál a harmadfokú készültségi szintet meghaladó, 860 centiméteres, lassan áradó vízállást észleltek.
A magas vízállás következtében egyre nagyobb területen mutatkoznak árvízi elöntések, és egyre hosszabb töltésszakaszok mentén jelennek meg fakadóvizek, illetve szivárgások a Tisza középső szakaszán - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) vezetője pénteken az MTI-vel.

Lovas Attila tájékoztatása szerint a Közép-Tiszán pénteken reggel Szolnoknál a harmadfokú készültségi szintet meghaladó, 860 centiméteres, lassan áradó vízállást észleltek. Emlékeztetett: ez jóval alacsonyabb a megyeszékhelyen éppen 13 éve, 2000. április 19-én mért eddigi legmagasabb, 1041 centiméteres vízállásnál. A folyó tetőzése a legfrissebb számítások alapján 860-880 centiméterrel vasárnapra vagy hétfőre várható - tette hozzá.

Jelezte: a Tisza áradása és visszaduzzasztó hatása miatt lezárták a Közös-főcsatorna Tószegnél lévő torkolati zsilipjeit, ahová négy nagy teljesítményű szivattyút telepítettek. Ezzel egy időben a Gerje-Perje csatornákon az összegyűlt víz visszatartását rendelték el harmadfokú belvízvédelmi készültség mellett. A Körös-éren és a Peitsik-éren szintén megkezdődött a vízvisszatartás. Szolnokon, a Tisza Szálló pincéjében újabb 600, kaviccsal megtöltött zsákot helyeztek el leterhelés céljából.

A Kötivizig mintegy 560 kilométer hosszú védvonalon, illetve a hanyi-tiszasülyi és nagykunsági árvízi tározók gátjain tart fenn árvízvédelmi készültséget. Harmadfokú védekezési szint van érvényben 428 kilométeren: a Tiszán Kisköre és Csongrád között, a Zagyva mindkét partján Szolnoktól Újszászig, a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcagtól Túrkevéig, továbbá a Hármas-Körös jobb partján Kunszentmártontól Csongrádig.

Pontszerű harmadfokú készültség van érvényben ezen kívül a Tisza mentén, a Tiszasülyi őrjárásban, az új Sajfoki zsilipnél, valamint a Hármas-Körös jobb partján, a Szelevényi őrjárásban, a Tóközei zsilipnél. A szolnoki és a lakiteleki önkormányzat a kezelésében lévő védvonalakon szintén harmadfokú árvízvédelmi készültséget tart fenn.

A magas vízállás következtében egyre nagyobb területen jelentkeznek az árvízi jelenségek: mintegy 46 kilométeren észleltek fakadóvizet, csaknem tíz kilométeren talpszivárgást, valamint 39 hektáron elöntést.

A kedvező időjárás hatására 2250 hektárral csökkent a belvízi elöntések nagysága a Kötivizig területén, jelenleg 20 700 hektárt tesz ki. Több belvízvédelmi szakaszon is mérsékelte a készültségi szinteket az igazgatóság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb terelés az M0 autóúton

A felújítási munkálatok miatt nem lehet felhajtani az 51. számú főútról az M0-ra az 51. számú… Tovább olvasom