Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Egyre több magyar fizet kenőpénzt

Egyre több magyar fizet kenőpénzt, aminek nagy részét az egészségügyben hagyják - ez derül ki a Transparency International legfrissebb felméréséből. A legkorruptabbnak az emberek ugyanakkor az üzleti szektort és a politikai pártokat tartják, feltehetően a politikai és gazdasági elit összefonódása miatt.
A Transparency International 69 országban, köztük Magyarországon végzett felmérést arról, hogy az átlagemberek mely intézményeket, szektorokat tartják leginkább korruptnak, valamint hogy ők maguk hol fizetnek leginkább kenőpénzt.

Magyarországon az emberek az üzleti szektort és a politikai pártokat tartják leginkább korruptnak, feltehetően a politikai és gazdasági elit összefonódása miatt - ismertette a kutatás eredményeit Alexa Noémi, a Transparency International (TI) hazai igazgatója. A két szektort a parlament, illetve a média követi mint a leginkább korruptnak ítélt terület. A politikai pártok egyébként a régió országaiban és az Unió több tagállamában is a vezető helyen szerepelnek, az üzleti szféra megítélése azonban mindenhol jobb.

A felmérésből az is kiderült, hogy a magyarok 14 százaléka fizetett az elmúlt egy évben kenőpénzt, a legtöbben az egészségügyben - fűzte hozzá Alexa Noémi. Feltehetően a válaszadók többsége a hálapénzt is itt értette. Ezt követték a földhivatalok és a közszolgáltatók, rendőröket ugyanakkor már kevesebben vesztegették meg, míg korábban. Az emberek általában 6 és 22 ezer forint közötti összeget fizettek, hogy egy-egy ügyletük gyorsabb vagy jobb elbírálást kapjon.

A régió országaiban és az Unió egyes tagállamaiban szintén az egészségügyben hagyják a legtöbb kenőpénzt az emberek, ám a közintézmények helyett itt a rendőrség áll a lista második helyén.

A kutatás szerint a magyarok csaknem kétharmada - 64 százaléka - nem tesz bejelentést, ha korrupciós ügyet észlel, a legtöbben azért mert úgy gondolják, hogy nem kapnának segítséget. Kevesebb mint tíz százalékuk tart csupán a megtorlástól - mondta Alexa Noémi. A Magyarországon élők 64 százaléka egyébként nem tartja hatékonynak a kormány korrupcióellenes tevékenységét, az Unióban ez az átlag alig haladja meg az 50 százalékot.

A TI javaslatai között az szerepel, hogy az üzleti és politikai elitnek közösen kell fellépnie, hogy az emberek bizalmát visszaszerezzék.

Olvasóink írták

 • 4. dodó 2009. június 03. 21:38
  „Az MTI kicsit pontosabban ír, mint az átszerkesztett DM-es cikk:

  " 2009-06-03. 17:50
  Felmérés: az üzleti szektor, a pártok és a parlament a legkorruptabbak
  Magyarországon az üzleti szektort, majd a politikai pártokat és a parlamentet tartja a legkorruptabbnak a lakosság, a megkérdezettek kétharmada pedig nem bízik a korrupcióellenes intézkedésekben, derül ki a Transparency International közvélemény-kutatásából. A legtöbb kenőpénzt ugyanakkor a lakosság az egészségügyben fizeti"”
 • 3. achilleus 2009. június 03. 15:51
  „Ha sokáig maradnak még az offshorosok, én is kénytelen leszek elfogadni. ;-)”
 • 2. flexsnake 2009. június 03. 14:35
  „De,de,mindig! :D Akinek nem tetszik, el kell innen mennie. Ez van, ha nem tetszik, keresni kell új hazát. Ajánlom indiát...”
 • 1. Mathiasking 2009. június 03. 14:07
  „Bizalom? Kivel szemben? Ezeknek? Nem, nem, soha!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autótolvaj csoportot számolt fel a rendőrség

Egy Ausztriában is "dolgozó" autótolvaj bandát lepleztek le a fővárosi rendőrök és polgárőrök. Az… Tovább olvasom