Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Egyre több nő káromkodik

„Ez a kib... bunkó zsaru felírt, úgyhogy tíz percet kések" - mondta Madonna a telefonba, amikor a minap megbüntették gyorshajtásért. Egy magyar felmérésből, amely a trágár nyelvhasználat terjedésének módját és a nyelvi leleményt vizsgálta, az derült ki, hogy valóban: a cseresznyeajkakat is egyre gyakrabban hagyják el trágár-szellemes, illetve nagyon ocsmány szavak.

A szakember szerint ezen nem kell csodálkozni, a jelenség oka: változik a nők szerepe a társadalomban. 

„Ez a kib... bunkó zsaru felírt, úgyhogy tíz percet kések". Egy Los Angeles-i rendőr szerint ezt mondta a minap Madonna, amikor ő gyorshajtás miatt megállította, s a szőke popkirálynő az adatok felvétele közben halkan engedélyt kért, hadd használhassa a mobiltelefonját. „Annál durvábban az egész pályafutásom során nem szidalmazott senki" – mesélte egy másik rendőr, aki Barbra Streisandnál húzta ki a gyufát: megállította a színésznőt, mert az kocsijával áthajtott a piroson.

A csúnya beszéd terjedése a kevésbé ismert nők körében is világjelenség. Bár a szakemberek szerint ezt a folyamatot nagyon nehéz objektív mércével mérni, egy nyelvészettel foglalkozó internetes oldalon leltünk egy tanulmányt, amelyet a Veszprémi Egyetem angol tanszékén készített Czeglédi Sándor. Egyetemista és szakközépiskolás fiúknak és lányoknak tette föl ugyanazokat a kérdéseket. A válaszokat, a trágár szavak mennyiségét, eredetiségét mérlegelve arra a következtetésre jutott, hogy „a kortárs lánycsoportban hasonlóképpen kiegyenlített a nyelvi durvaság aránya. Viszont meglehetős biztonsággal megállapítható, hogy az adott példák alapján a trágárság általános szintje nem süllyed az ellenkező nem által kijelölt szintre. Az erősebb jelzők szerepét leginkább a kevésbé sértő hülye tölti be. Míg a fiúk mindössze kétszer alkalmazták, addig a lányok esetében hatszor fordult elő. Leginkább a tyúk és a liba főnevekkel kapcsolják össze, a buta nő szinonimájaként." Másrészt viszont „a kreativitás tekintetében mindkét csoportban a nők értek el magasabb százalékot."

Szótár

Az alábbi címszavak és magyarázatok a Deme–Grétsy–Wacha: Nyelvi illemtan című könyvben szerepelnek. 
 
dög 1. Valamilyen szempontból ellenszenves, illetőleg nem becsült személy durva megnevezése, rendszerint jelzővel: „rohadt, ronda dög, mocskos dög...". 2. Túlzó jelző: dög jó, dög unalmas. Mindkét használatban durva, tehát kerülendő.
 
Eredj a búsba! (v. a francba, a rossebbe, a jó büdös..., a jó k...! stb.) Rendszerint nagyobb indulat levezetésére szolgáló durva, illetőleg trágár szitkozódás. Ezek is, kipontozással és stb.-vel jelzett változataik is minden beszédhelyzetben, még nagyfokú indulat esetén is kerülendők. Durva, közönséges magatartásra, közömbös, másokat semmibe vevő gondolkodásmódra, nyelvi és magatartásbeli igénytelenségre vallanak.
 
Hogy az a jó.... Szitkozódásnak, káromkodásnak elhallgatással, félbeszakítással szépített formája. Elfogadható.
 
Nofene! Kissé illetlen, csodálkozást kifejező indulatszó. Szűkebb körben, nem választékos beszédhelyzetben elfogadható.

Vitatja, hogy ez utóbbi általánosítható tapasztalat lenne, ugyanakkor természetesen maga is a káromkodás terjedését figyeli meg Sándor Klára, az SZTE JGYTFK Magyar Nyelvi Tanszékének oktatója. Szerinte az, hogy a nők egyre gyakrabban használnak trágár kifejezéseket, összefügg azzal, hogy változik a szerepük a társadalomban. Ám ezt a jelenséget viszonyítani kell a társadalom elvárásaihoz.

– A nőnek nem szabad káromkodnia, a férfinak viszont nem szabad sírnia; a nő sírhat, a férfi viszont káromkodhat, sőt verekedhet is, ha sérelem éri: ezek a régi kötöttségek úgy lazulnak, ahogyan változik a nők helyzete, szerepe – mondja Sándor Klára. Régen nagy feltűnést keltettek azok a nők, akik dohányoztak, aztán ez már nem volt olyan föltűnő. Sokáig nem volt szabad a nőnek nyilvános helyen innia, ma viszont ez nemigen szúr szemet. A káromkodás, a durva szavak használata, amellett, hogy indulatot vezet le, olyan nyelvi megnyilatkozás, amely egy közösséghez való tartozást is jelez. A nők – ha úgy érzik, fontos, hogy ezt az odatartozást nyilvánvalóvá tegyék – nyugodtan káromkodnak. Ám a konvenciók nem nyomtalanul tűnnek el, s nem szabad elfelejteni azt sem: régen azt mondták, a nőknek nem szabad káromkodniuk. Tehát ez nem azt jelenti, hogy nem is káromkodtak.

A trágár beszéd az interneten föllelhető források tanúsága szerint a férfi és a nő esetében is káros az egészségre: rongálja a szervezet energiaforrásait. Egy auralátó szerint ez „olyan, mintha a káromkodás, harag, vagy veszekedés hatására a veszekedő felek között vörös, izzó buborék csapongana, mely erőteljesen csökkenti annak az embernek az erőterét, aki éppen káromkodik."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egységes uniós jogosítvány

Tíz évre érvényes egységes formátumú jogosítvány bevezetéséről döntöttek az EU közlekedési… Tovább olvasom