Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Egyre többen tartanak bank- és államcsődtől

December és február között számottevően megnőtt azoknak a száma, akik úgy vélik, hogy nagy hazai bankok és az állam csődje várható.
Elsöprő többség számít arra, hogy rövid távon személyesen is érinti a gazdasági válság - áll a Szonda Ipsos legfrissebb felmérésében, amelynek során lakossági és vállalati véleményeket mértek. A krízisben az emberek sokkal többet tájékozódnak független elemzőktől.

A válság már kézzelfogható valóság, a válaszadók 85 százaléka gondolja úgy, hogy rövid távon személyesen is érinti őket. A decemberi méréshez képest egyaránt 7 százalékponttal többen vannak, akik a kiadások visszafogását vagy a nagyobb kiadások elhalasztását-megváltoztatását említették lehetséges következményként - derül ki a Szonda Ipsos Válságmonitor című kutatássorozatából, amelyet tavaly október óta végeznek rendszeresen a lakosság, valamint a közepes és nagyvállalatok körében.

A válság hatására megnőtt azok aránya is, akik szerint elértéktelenednek az ingatlanok, a befektetések, akik a költségek fedezésére felélik megtakarításaikat és akik nem tudják töreleszteni hitelüket. Majdnem minden válaszoló szerint a munkanélküliség növekedni fog, de csak harmaduk fél attól, hogy ez éppen vele esne meg. Ugyanakkor a decemberben is megkérdezettek 3 százaléka azóta már utcára került.

Növekvő a félelem a krízis egész országra kiterjedő hatásától. Februárban már 40 százalék vélte úgy, hogy államcsőd következhet be, 30 százalék pedig számít nagy magyar bankok tönkremenetelére. A közvetlen személyes érintettség vélelme itt is kisebb: saját számlavezető bankjának csődjétől csak 21 százalék tart, bár december óta ez is 6 százalékpont növekedés.

A kutatások azt is felszínre hozták, hogy egyre többen igyekeznek tájékozódni független elemzők véleményéről, a pénzügyi-gazdasági kérdésekről. A válaszadók döntő többsége hetente vagy ennél gyakrabban teszi ezt, elsősorban online gazdasági portálokon. Éppen ellentétes változásként lényegesen csökkent a Magyar Nemzeti Bank elnökének hitelessége. Saját pénzügyeire, megtakarításaira is nagyobb figyelmet fordít 60 százalék, mint korábban.

Olvasóink írták

  • 3. mocskos 2009. március 20. 19:45
    „http://web50.alpha.ibone.ch/?p=734”
  • 2. comet 2009. március 19. 19:31
    „a baj az hogy a bankok jórésze külföldi kézben van, és emiatt a pénz mint apálykor a tenger, szépen visszahúzódik. Az országnak sürgősen 180 fokos fordulatot kéne tennie és rohammunkával erősíteni a termelést, saját ipart, saját bankszférát, és viszaszorítani a külföldi elnyomó részarányt. Itt már régen cselekedni kellett volna, de a balfék Fletó még mindig akadályozza a folyamatokat.”
  • 1. sós 2009. március 19. 18:36
    „A Bankok meg kinyalhatják a seggem,mert harácsolnak és szándékosn tették tönkre az adósaikat!Egyoldalú szerződésmodosítással kicsinálják a már meglévő ügyfeleiket,akik nem ezeket a kondíciókat vállalták.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyveres rablás egy fővárosi élelmiszerüzletben

Fegyveres férfi támadta meg az egyik fővárosi élelmiszerüzletet csütörtök délelőtt. A Független… Tovább olvasom