Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Egyre többen választják az e-felvételit

Az egyetemre, főiskolára felvételizők több mint egyharmada, 38 százalék elektronikusan adta le jelentkezését az idén. Két évvel ezelőtt meg csak 10, tavaly 13 százalék volt az arány.
A hirtelen növekedést az internet térhódítása mellett azzal magyarázzák, hogy az idei keresztféléves eljárás óta e-felvételizők is befizethetik a jelentkezési díjat a postán. A korábbi, banki átutalással történő fizetés sokakat távol tartott - közölte az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) szerdán.

Az e-felvételi népszerűségének másik oka az lehet, hogy idén a jelentkezési lapot a felvételi tájékoztató köteteihez mellékelve vásárolhatták meg a felvételizők. Bár korlátozott számban más módon is hozzájuthattak, ez az e-felvételi felé terelhette a könyvet megvásárolni nem kívánó jelentkezőket - írja az OFIK.

A férfiak 43, a nők 31 százaléka választotta idén az e-jelentkezést, míg lakóhely szerint a főváros és megyei jogú városok jelentkezői körében volt a legtöbb e-felvételiző. A budapestiek 43 százalékával szemben a községekben élők mindössze 33 százaléka élt ezzel a lehetőséggel. Az elmúlt években az elektronikus jelentkezés főleg az idősebb, már diplomával rendelkező felvételizők körében volt népszerű. Bár ez a tendencia idén sem változott meg, a korábbi évekhez képest a legfiatalabb korosztályokban is jelentősen -25 százalék körülire- emelkedett az e-jelentkezők aránya.

A már diplomával rendelkezők körében 58 százalékos az e-felvételizők aránya, míg a diplomával még nem rendelkezők 35,5 százaléka választotta az elektronikus jelentkezést. Ami a tagozatokat illeti, az első helyen levelező és esti képzésre, valamint távoktatásra jelentkezők 50 százalék körüli arányban, míg a nappali tagozatot választók nagyjából egyharmadrészt nyújtották be elektronikusan jelentkezésüket - derül ki a közleményből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NBH: romaellenes erőszakspirál Magyarországon

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) szerint el kell kerülni, hogy erőszakspirál alakuljon ki "az egyre… Tovább olvasom