Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Egyre többet fizet, aki főzet

A pálinkafőzetés régi hagyomány

a magyar vidéken. Január hónap a főzdék főszezonja, a csaknem százéves felpéci üzemben is élénk élet zajlik.
Bilisich Ferenc 1996 óta vezeti a pálinkafőzdét, a Győri ÁFÉSZ-tól vásárolta annak idején. Azt mondja, bár a forgalom az önálló megélhetéshez nem elegendő, azért nem is fizet rá a boltra. Az üzem kihasználtsága évjáratonként más és más, elsősorban a gyümölcsterméstől függ, nem annyira az emberek főzetési kedvétől.
– Innen jobbára csak kihalásos alapon maradnak el az emberek – jegyzi meg –, szerencsére azonban a fiatalok sem hagynak fel az öregek hagyományával. Kevés az üzletszerű főzető, a többség csak a családi fogyasztásra szánt 30–40 liter pálinkához elegendő cefrével állít be az udvarba.
A főzdei szezon átlagosan fél év, Felpécen október végétől május 17-ig mindig megy az üzem, de arra is volt már példa, hogy kisebb megszakításokkal júliusig nyitva tartottak.
A gyümölcsök közül a környéken magasan vezet a szilva, ezt a körte és a barack követi. Törköllyel Bilisich Ferenc szerint inkább csak akkor vesződnek a helyiek, ha a gyümölcsöt valami éri, és helyette be kell érniük a karcosabb párlattal...
A szeszadó – sajnos – minden évben emelkedik. Az idén 1100 forintra ment fel hektoliterfokonként. Ezt az összeget, mint megtudtuk, nagyjából két liter 50 fokos töménységű pálinka után kell fizetni, a főzetőnek tehát még mindig kívánatosabb lehet a saját igazi gyümölcspárlat, mint a bizonytalan eredetűnek tartott bolti áru.
Bilisich Ferenc főállásban Győrött, az Audi-gyárban dolgozik, kollégái ismerik mellékfoglalkozását, jártak is nála már néhányan. Igaz, a németek közül még senki, mert a főzdevezető szerint ők nem ismerik az ilyen tömény italt.
– Mit neveznek akkor ők snapsznak? – kérdeztük.
– Hát, biztos valami kis löttyöt...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Freier Cecília

Freier Cecíliát, tanító édesapja mellett szintén nagyszerű pedagógiai érzékkel… Tovább olvasom