Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Egységes uniós jogosítvány

Tíz évre érvényes egységes formátumú jogosítvány bevezetéséről döntöttek az EU közlekedési miniszterei. Az új kártya előnye, hogy könnyebben azonosíthatóak lesznek a sofőrök.
Az unió tagországaiban jelenleg 110 különféle kategóriájú jogosítvány létezik, amelyek egy részét életfogytig tartó érvényességgel adták ki. Belgiumban például még olyanokat is használnak, amelyek megszerzéséhez annak idején még vizsgát sem kellett tenni. A napokban meghozott határozat szerint az egységes uniós plasztikkártya személygépkocsi és motorkerékpár esetében egyaránt tíz évre lesz érvényes. A megújítás többet jelent majd, mint a Magyarországon jelenleg is érvényben lévő egészségügyi felülvizsgálat, ám újbóli vizsgáról nem lesz szó. A jogosítvány meghosszabbításához fényképcserére és az adatok frissítésére lesz szükség. Az új kártya formátumú jogosítványokat műanyagból készítik és a későbbiekben mikrocsipekkel is elláthatják azokat.

Németh László, a megyei közlekedésfelügyelet osztályvezetője a Kisalföld érdeklődésére elmondta: az egységes uniós jogosítvány bevezetéséről egyelőre ők is csak a média híradásaiból értesültek. A megvalósítás elsősorban pénzkérdés, de egyébként is minden bizonnyal hosszabb időt vesz majd igénybe a kiadása, hiszen Magyarországon még jelenleg is négytípusú ilyen okmány van érvényben. A szakember szerint mindenképp hasznos lesz az egységes vezetői engedély, hiszen így lényegesen egyszerűbbé válik az adatkezelés, nyilvántartás. Ha például valakinek Németországban elveszik az új plasztikkártyáját, akkor az illető a rendszernek köszönhetően más országban sem kaphat jogosítványt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cher-nek nincsen szégyellnivalója

Cher 60. születésnapján meglepi saját magát egy fotósorozattal. Tovább olvasom