Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Egységesítik az alkoholszondák alkalmazását

Egységes utasítást készít az Országos Rendőr-főkapitányság az ittas vezetők kiszűrésére alkalmazott alkoholszondák használatára. A hagyományos szondákat a tervek szerint lecserélik, ez jövőre, vagy két év múlva történhet meg - derül ki az országos rendőrfőkapitány Szabó Máté ombudsman egyik jelentésére adott válaszából.
Az ombudsman egy korábbi vizsgálata - ami ősz elején került nyilvánosságra - kifogásolja a zéró tolerancia elvét. Szabó Máté szerint nincs valódi alkotmányos indoka és aránytalan korlátozást is jelent a közlekedési zéró tolerancia elve. A zéró tolerancia azt jelenti, hogy a helyszínen el kell venni a jogosítványt attól a sofőrtől is, aki csak minimális mennyiségű alkoholt fogyasztott és ez nem befolyásolja a vezetésben. Az ombudsman szerint megbízhatatlanok a levegő kifújására elszíneződő szondák, így aggályos, ha mindössze ennek alapján veszik el a jogosítványt.

Bencze József válaszát csütörtökön hozta nyilvánosságra az Országos Rendőr-főkapitányság. A válasz szerint már előkészítettek egy pályázati kiírást, amiben 500 darab kézi légalkoholmérőt fognak beszerezni a rendőrség számára. Ez összhangban van az ombudsmani jelentésben foglalt kéréssel, hogy csak légalkohol mérőket alkalmazzanak szondáztatásra. A főkapitány szerint azonban a most leggyakrabban használt, elszíneződéssel jelző szonda rendszeresített eszköz és alkalmazásának emiatt jogi akadálya nincs. Teljesen kiváltani csak a kellő számú légalkoholmérő megszerzésével lehet, ez jövőre, vagy két év múlva megtörténhet.

A meglévő légalkoholmérő használatával kapcsolatos eddigi ORFK intézkedést nemcsak az ombudsman, hanem a rendőrség saját vizsgálata szerint is vissza kell vonni. Márt előkészületben van egy az alkoholszondák és a légalkoholmérők egységes használatára vonatkozó ORFK utasítás.

A jelentés több más megállapítása azonban módosításra szorul a főkapitány szerint. Bencze József szerint ugyanis - az ombudsmani jelentéssel ellentétben - a vezetői engedély elvételéhez nem kell bizonyítani az alkoholos befolyásoltságot. A törvény betűje szerint ugyanis ennek gyanúja is elegendő. A főkapitány nem ért egyet azzal sem, hogy milyen, az alkoholteszt által kimutatott érték felett kell vérvételre vinni a sofőrt.

A főkapitány szerint nincs olyan értékhatár, ami alapján ne lenne bizonyítható az alkoholos befolyásoltság. Egy tudományos jelentés szerint ugyanis a 0,2 ezrelékes véralkohol-értékhatár csak arra vonatkozik, hogy ha a szonda ilyen értéket mutat, az önmagában nem bizonyító erejű. Ha más, alkoholfogyasztásra utaló jel is van, akkor veszik csak el a rendőrök a jogosítványt a határértékek alatt is. A rendőr egyébként sem veszi el a jogosítvány csupán az elszíneződő alkoholszonda jelzésére hivatkozva. Aki nem ért egyet a légalkohol mérő által kimutatott adattal, az kérhet vérvételt - ennek hiányát egyébként kifogásolta az ombudsman, de a főkapitány szerint ez a lehetőség most is adott a sofőröknek.

A teljes főkapitányi válasz kivonatos szövege a rendőrség www.police.hu című internetes oldalán olvasható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felével kevesebb állást kínáltak, mint az előző hónapban

Minden évben megfigyelhető valamekkora visszaesés a szezonális hatások miatt, ez azonban a szokásosnál jóval jelentősebb mértékű volt. Tovább olvasom