Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Egységre szólított fel Szaddám Huszein

Nyílt levélben szólította fel az iraki népet a belső ellentétek leküzdésére Szaddám Huszein volt iraki elnök, aki szerint csak egyetlen célt kell kitűzni, mégpedig az amerikai csapatok kiűzését Irakból.
Nyílt levélben szólította fel az iraki népet a belső ellentétek leküzdésére Szaddám Huszein volt iraki elnök, aki szerint csak egyetlen célt kell kitűzni, mégpedig az amerikai csapatok kiűzését Irakból. Ezt Halil ad-Duleiminek, az ügyvédei kilencfős csapata vezetőjének szombaton diktálta le a nyílt levelet, amely az első azóta, hogy 2005 októberében emberiesség elleni bűnök vádjával megkezdték a peres eljárást ellene. A volt elnök úgy vélte, hogy küszöbön áll a győzelem, de a lázadóknak nagylelkűséget kell tanúsítaniuk, meg kell bocsátaniuk ellenfeleiknek, ugyanúgy ahogy ő is megbocsátott azoknak, akik segítettek fiainak meggyilkolásában.

Udaj és Kuszaj Huszeint 2003 júliusában találták meg és ölték meg amerikai kommandósok Moszulban iraki informátorok segítségével. Szaddám hangsúlyozta, hogy a belső ellentétek és leszámolások csak akadályozzák a legfontosabb feladatnak, az Irakban állomásozó amerikai csapatok kiűzésének megvalósítását.

"Legyetek igazságosak és könyörületesek azokhoz, akik utat tévesztettek" - szólította fel Szaddám a szunnita kisebbség lázadóit, akik az iraki ellenállás vezető erejévé váltak.

A megbuktatott elnök érzelemtől fűtött kifejezésekkel adott hangot afölött érzett fájdalma fölött, hogy a síiták és a szunniták között felekezeti alapon robbant ki erőszak. Úgy vélte, hogy a múltban a felekezeti különbözőség soha nem okozott megosztottságot, azt a külföldiek idézték elő.

A Szaddám Huszein és hét vádlott-társa ellen tavaly októberben indult perben várhatóan november elején hirdetnek ítéletet. A perben azzal vádolják az egykori elnököt, hogy felelősség terheli 148 iraki síita 1982-es lemészárlásáért.

Az ügyész halálbüntetést kért Szaddámra és két másik vádlottra. A volt elnök ellen és hat társa ellen még egy per folyik, ebben a kurd gerillák ellen indított 1987-88-as Anfal-hadművelettel kapcsolatban vonják felelősségre őket.

A vád szerint mintegy 180 ezer ember, többnyire civil vesztette életét ebben a hadműveletben, többek között azért, mert a hadsereg vegyi fegyvert is bevetett észak-iraki kurd falvakban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Talmácsi nyolcadik lett Portugáliában

Talmácsi Gábor a nyolcadik helyen végzett a 125 kcm-esek között a gyorsaságimotoros-világbajnokság… Tovább olvasom