Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Egyszer volt „barokk” cirkuszi sátor

Nem új keletű, hogy a két éve a Széchenyi térre települt fesztivál megosztja a győri lakosságot, sokak ellenérzését pedig növelte idén a cirkuszi sátor. A szervezők azonban a nemzetközi elismertségnek örven- dő Mediawave ellehetetlenítésének érzik, ha a helyszínnel kapcsolatos bizonytalanság nem szűnik meg. Révi Zsolt főépítész a Kisalföldnek azt mondta: a Széchenyi téren most volt utoljára Mediawave.
– Magam is nagyon élveztem a fesztivált, ahogy minden kulturális rendezvénynek – a tavaszi napoknak vagy az operafesztiválnak – lelkes vendége vagyok – nyilatkozta a Kisalföldnek Révi Zsolt városi főépítész. – Ugyanakkor be kell látni, hogy a Széchenyi tér egyszerűen nem erre való.
A főépítész elmondta: egyelőre nagyon sok az elképzelés és a talány a következő éveket illetően, de az biztos, hogy a város hosszú távú tervei elsősorban Sziget és Újváros rehabilitációját érintik. Erre vonatkozóan már a nyolcvanas évek közepe óta vannak kész tervek, amiket le kell porolni és az új koncepciókkal együtt egyeztetni őket a már nem működő gyárak épületeinek sorsával. Az olajgyár jelenlegi tulajdonosaival a közeljövőben készül tárgyalni a főépítész. Révi Zsolt reméli, hogy a rehabilitáció egy éven belül elkezdődhet, ez a zsinagógától az olajgyárig tartó területet érinti. Ez a környék, a Kossuth utcával és vele párhuzamosan a Holt-Rábca medrével a főépítész szerint idővel ideális helyszínt nyújthatna minden kulturális és szabadidős rendezvénynek. A jelenlegi, legopti-

málisabb elképzelés – véli Révi Zsolt –, hogy a nagyrendezvények itt kapjanak helyet, ha a területet sikerül megfelelően rendbe hozni. A Mediawave-et akár már jövőre is meg lehetne itt rendezni, s végső esetben a felújított zsinagóga is szóba jöhet, bár kétségtelen, hogy hangulatát tekintve az építmény hasonlítani sem fog korábbi önmagára, még ha két éve ideális helyszínnek is bizonyult. A hosszú távú rehabilitációs tervek még igen képlékenyek, a fesztivál helyszínét illetően bizonyosat mondani nem lehet. Annyi lesz a változás Győrben, hogy akár a Városrét első ütemében épülő rész mögötti területet sem lehet kizárni, de szóba jöhet a marcalvárosi Pándzsa-tó és a Széchenyi-egyetem Duna-parti környéke is.
– Jó lenne a jövőbe látni. Én szívem szerint azt szeretném, ha Újváros és Sziget egy összefüggő területe állandó kulturális központtá válna, s nem csak évi egy-két rendezvény erejéig. Ez a terület automatikusan felöleli a zsinagógát, és előbb-utóbb óhatatlanul összeér az egyetem környékével. A Széchenyi tér egy teljesen más kérdés: én egy sokszínű, megosztott, fás, szabadidős, belakható teret látok benne, ahol az emberek leülhetnek, sakkozhatnak, a gyerekek játszhatnak, és emellett alkalmas volna kisebb, kamara jellegű kulturális rendezvények megrendezésére is.
Az semmiképpen sem tartható, hogy évente egyszer-kétszer nagyfesztivál helyszínéül szolgál, a többi napokon pedig csak arra jó, hogy átmenjenek rajta az emberek. Hozzáteszem: egyik rendezvény sem élvezhet elsőbbséget, minden nagyfesztiválra vonatkozik, hogy nem igazán való a barokk főtérre.
– De ami az idei Media-

wave-et illeti, látható volt, hogy a cirkuszi sátor soha nem volt tele, tehát indokolatlan egy ekkora terület folyamatos biztosítása. Arról nem is szólva, hogy ha díszburkolatot kap a tér, akkor eleve kizárt, hogy abba cölöpöket verjenek. A jövőre én is kíváncsi vagyok, a múltat pedig – azt, hogy idén engedélyeztem a Széchenyi tér használatát – teljes mellszélességgel vállalom – tette hozzá Révi Zsolt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szili Katalin: Jó úton halad a lap

Szili Katalin szerint az új székházunk arra is bizonyíték, hogy a Délmagyarország olyan színvonalas… Tovább olvasom