Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Egyszerre lehet valaki polgármester és képviselő

Egyszerre lehet valaki polgármester és képviselő is, ha az október 3-ai megmérettetésen mindkét választáson jelöltként elindult és nyer; a két mandátum betöltésére csak a 10 ezer lélekszám feletti településeken biztosít lehetőséget a jogalkotó.
Az egy hét múlva esedékes önkormányzati választáson többen is vannak - például fővárosi kerületekben - akik polgármesterjelöltként és egyéni választókerületi képviselőjelöltként is megmérettetik magukat. Ezzel a lehetőséggel a négy évvel korábbi választásnál is többen éltek, így a jelenlegi önkormányzati képviselő-testületekben is vannak, akiknek - legalábbis elméletben - két helyük van.

A két mandátum betöltése ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az adott személynek a képviselő-testület ülésén dupla szavazati joga lenne, azaz "két kézzel szavazhatna". A jelölt tehát a "kettőt nyer - egyet kap" - konstrukcióban valójában nem számít választójogi értelemben erősebbnek, mint képviselőtársai. (Más kérdés, hogy politikai értelemben "erős embernek" számíthat az adott településen vagy kerületben.)

A két mandátum betöltése ugyanakkor azt is jelenti, hogy a képviselő-testületben ülők száma eggyel kevesebb, mint ahányan lehetnének, hiszen egy személy két helyet is "foglal" még akkor is, ha nem tesznek ki a számára két széket az ülésteremben.

A két mandátumot szerzett jelölt persze dönthet úgy, hogy lemond valamelyik (feltehetően a képviselői) helyéről; ekkor időközi választást kell kiírni.

Ha pártpolitikus a polgármester-képviselő, akkor a lemondás idejét feltehetően akkora fogja időzíteni, amikor úgy látja, hogy pártja jó eredményt érhet el az időközi választáson.

Olvasóink írták

 • 4. cyt 2010. szeptember 27. 14:09
  „Minden porcikám tiltakozik az ilyen "egy ember -- két feladat" formátum ellen. Törvényben kellene meghatározni azt, hogy a politikai életben egy embernek csak EGY választott (azaz választás útján szerzett) tisztsége lehet. Függetlenül attól, hogy a Parlamentről vagy "csak" az Önkormányzatról van szó. Egy ilyen törvénnyel egy kissé meg is tisztelnénk mindazokat, akik a választott emberekbe helyezik a bizalmukat, akik a választott emberre bíznak EGY bizonyos feladatot; visszaélés a választhatósággal az, ha valaki KÉT választott pozíciót tölt be. Számomra ez teljes mértékben ELFOGADHATATLAN. Pártoktól függetlenül ELFOGADHATATLAN!!!”
 • 3. zoltanszabo 2010. szeptember 27. 11:58
  „Polgármester-és onkormányzati képviselő? Egy ember CSAK egy tisztséget lásson el!Fizut csak EGY helyről kaphasson.Amikor annyi munkanélküli van megengedhetelen ,hogy eggyesek több tisztséget töltsenek be.Egy munkát lássanak el becsületesen!”
 • 2. Mc_Mi 2010. szeptember 27. 11:16
  „A cikk nem teljesen világos, de kibogozva a fogalmakat most arról van szó, hogy a testületben képvisel (nem a parlamentben) és polgármester. Ez nem okozott felháborodást eddig. A parlamanti képviselő és polgármester bezzeg...”
 • 1. gardiola 2010. szeptember 26. 13:30
  „Álláshalmozó politikusok akik az összes feladatukat maradéktalanul végre tudják hajtani még akkor is ha egyszerre több helyen kellene lenniük!
  Kíváncsi lennék egy fizetésért is vállalnák ezt a feladatot?!
  Persze a fizu nem lenne több 200 000ft-nál!
  Van egy régi közmondás és lehet hogy a dagoták is tudták egy seggel csak egy lovat lehet megülni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntekig lehet igazolást kérni

Péntekig kérhetnek igazolást azok, akik nem a lakóhelyükön, hanem bejelentett tartózkodási helyükön… Tovább olvasom