Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Egyszerű magyar módszer az ivóvíz arzénmentesítésére

Az ivóvíz arzénmentesítésére dolgozott ki olcsó eljárást egy magyar feltaláló. A szabadalmaztatott találmány most van engedélyeztetés alatt, kedden indították el az eljárást. Az eddigieknél nemcsak olcsóbb az új módszer, hanem hatékonyabb is.
A módszer előnye még, hogy nincs hozzá szükség nagy vízműre, akár tanyákon, otthonokban is alkalmazható. Az arzén kis mennyiségben is mérgező az emberi szervezetre, ezért egyre szigorodnak az ivóvíz arzénkoncentrációjára vonatkozó előírások.

A természetben meglévő, olcsó anyagokból készül az arzénelnyelő. Búzakorpát itatnak át a vasgyártás melléktermékeként keletkező vassóval. Majd többszöri szárítás, kezelés után 400 fokon hevítik. A korpából aktív szén keletkezik, a belsejében nanoszemcsés vaskristályokkal. Ha az anyagot vízbe teszik, néhány perc alatt kivonja abból az arzént, utána csak le kell szűrni. A melegítésnél a korpából éghető gáz szabadul fel, ami a szükséges energiát szinte teljes mértékben fedezi. A meglévő technológiáknál jóval hatékonyabb az eljárás. A Magyarországon jelenleg megengedett literenkénti 10 mikrogramm helyett két mikrogramm tisztaságú vizet lehet vele előállítani, az arzénelnyelőből nem tud kioldódni mérgező anyag, és nem vonja ki a vízből az egészségre jótékony hatású ásványi sókat sem - mondta Schremmer István, feltaláló.

Az ivóvízben található szennyező anyagok közül az emberi egészségre az arzén az egyik legveszélyesebb. Természetes körülmények között is feldúsulhat a vizekben, de ehhez az ipari és mezőgazdasági tevékenység egyre inkább hozzájárul. Az arzén az emberi szervezetbe jutva már kis koncentrációban is súlyos mérgezést okozhat, illetve különféle betegségek, például bőrrák okozója lehet.

Az ivóvíz maximálisan megengedett arzénkoncentrációjának értékét egyre szigorúbban határozzák meg. A korábban megengedett literenkénti 50, illetve 30 mikrogramm helyett az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatalának irányelve szerint jelenleg 10 mikrogramm lehet a víz arzéntartalma. Ennek a követelménynek nagyon sok ivóvízforrás már nem felel meg a világon és Magyarországon sem.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbocsátották az MSZP irodához bombát rakó tűzszerészt

Azonnali hatállyal leszerelték és elbocsátották azt a tűzszerészt, akinek a gyanú szerint köze van… Tovább olvasom