Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 2°C | 8°C Még több cikk.

Egyszerűbb lesz az eredetiségvizsgálat

A külföldi járműnyilvántartó hatóságot csak akkor kell megkeresni, ha a magyar hatóságnak valamiért gyanús a jármű.
A magyar hatóságnak nem kell minden külföldről behozott autó származásának vizsgálata során megkeresni a külföldi hatóságokat, elég ezt akkor megtennie, ha a jármű valamiért gyanús - az erről szóló kormányrendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

A jelenlegi szabályok szerint a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) a külföldről behozott jármű származás-ellenőrzése során teljes ellenőrzést végez. Így a külföldi hatóság nyilvántartásaiban, valamint a külföldi és nemzetközi körözési nyilvántartásokban tisztázza a jármű származását, és ennek eredményéről a közlekedési igazgatási hatóságot elektronikus úton tájékoztatja.

A módosítás csak a külföldi és nemzetközi körözési nyilvántartásokban való ellenőrzést teszi kötelezővé. A külföldi járműnyilvántartó hatóságot csak akkor kell megkeresni, ha a magyar hatóságnak valamiért gyanús a jármű.

A tervezet felsorol néhány okot, amely indokolja a gyanút, de az indoklás szerint ezeken túl is bármi felkeltheti a hatóság érdeklődését. Gyanúra okot adó momentum például az, ha a külföldi okirat megrongálódott, vagy javítások vannak benne, ha az alvázszám nem megfelelő karaktereket tartalmaz, és ezt a gyártó magyarországi vezérképviselete megerősíti.

Olvasóink írták

  • 1. szatyi 2012. október 30. 16:17
    „Még egyszerűbb is lehetne! A gyárból-szalonból kikerülő "0 km.-es" autónak sem kellene vizsgálni az eredetét!
    Bár azt is tudom, hogy a pénzlenyúlás a lényeg!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: nincs érdemi foglalkoztatásbővülés

Az MSZP szerint nem nőtt érdemben a foglalkoztatottság, a növekedés nagyrészt a közfoglalkoztatás… Tovább olvasom