Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Egyszerűsített adóellenőrzés

Az adóhatóság, mielőtt jegyzőkönyvet küldene az adózónak az eltérő adatok miatt, lehetőséget ad az előzetes tisztázásra a január 1-jétől hatályos jogszabályváltozás alapján – közölte az APEH.
Az egyszerűsített ellenőrzés esetén az adóhatóság az adóbevallásban foglaltak valódiságát az adóbevallásban közölt adatok, illetőleg az adatszolgáltatás alapján rendelkezésre álló adatok egybevetésével ellenőrzi. Ha ezek nem egyeznek – a 2006. január 1-jétől hatályos új szabályozás szerint –, ennek tisztázása érdekében az adóhatóság először értesíti az adózót. Amennyiben az adózó nem tesz eleget a felhívásnak, vagy az eltérés tisztázása nem vezet eredményre, azaz a bevallott adó, a költségvetési támogatás alapja, az igénybe vett adómentesség, az adókedvezmény, a megállapított adó, a költségvetési támogatás nem felel meg a jogszabály rendelkezéseinek, az adóhatóság az adózót a megállapított tényállásról és az adókülönbözetről jegyzőkönyv kézbesítésével értesíti.

Az adózó a jegyzőkönyvre 15 napon belül észrevételt tehet, amelyhez – a 2006. január 1-jétől hatályos új szabályozás szerint – csatolnia kell az abban foglaltak bizonyításához szükséges iratokat is. A bizonyítási kötelezettség tehát átszáll az adózóra. Ezt követően kerül sor a határozat meghozatalára.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tatárföldön Rába-futóművel

– Az idei évre kedvezőek a kilátásaink az egykori Szovjetunió utódállamaiban, ahol három év alatt a négyszeresével tudtuk növelni eladásainkat – fogalmazott a Kisalföldnek adott interjújában Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyilvánosan Működő Részvénytársaság elnök-vezérigazgatója. Minőség szempontjából eltűntek a különbségek kelet és nyugat között. Tovább olvasom