Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Egyszerűsödhet az szja-bevallás

Egyszerűbb, könnyebb és gyorsabb lesz a személyi jövedelem adó bevallása, ha az állampolgárok élnek az APEH ajánlatával. Ehhez az adóhatóság által küldött nyilatkozattal meg kell megbízniuk az APEH-et, hogy készítsen egy szja-bevallási ajánlatot, amelyet aláírás után vissza kell küldeni - jelentették be az APEH vezetői csütörtökön. Becslésük szerint 2-2,5 millió ember élhet ezzel a lehetőséggel.
Az egyszerűsített szja-bevallást külföldi példák alapján dolgozta ki az APEH. Ennek lényege, hogy az adóhivatal a rendelkezésére álló adatok alapján képes nemcsak ellenőrizni a bevallások helyességét, hanem nagy részüknél elkészíteni is a bevallást - indokolta a döntést Szikora János, az APEH elnöke. Az új módszer váltja fel az adóhatósági adómegállapítást, amely bonyolultsága miatt nem vált be - tette hozzá.

A bevallási egységcsomag tartalmazza a nyilatkozatot, amellyel megbízhatják az APEH-et, hogy az készítse el a bevallási ajánlatot. A nyilatkozatot február 16-ig kell aláírva elküldeni. Ennek alapján a hatóság április 30-ig juttatja el az ajánlatot, amelynek ellenőrzésére, aláírására és visszaküldésére május 20-áig, a bevallás határidejéig van lehetőség - mondta Mogyorósiné Gábor Hajnalka elnökhelyettes. A mindössze 15 soros nyilatkozat alapján elkészített bevallási ajánlat adatait egyébként ki lehet javítani, ha az az asdózó szerint nem pontos. Az egyszerűsített bevallás elküldése postai és elektronikus úton is lehetséges.

A tavaly szja-bevallást készítő 4,5 millió adózóból 2-2,5 milliót érinthet az új lehetőség - mondta Mogyorósiné. Adóbevallásra különben változatlanul mód van a munkáltató közreműködésével és a hagyományos úton a nyomtatvány saját kezű kitöltésével. Erre szükség is van, mert számos, kisebb adózói csoportot kizártak az egyszerűsített bevallás lehetőségéből. Például az egyéni vállalkozókat, a tőzsdei jövedelmet szerzetteket, vagy az ekhózókat.

Olvasóink írták

 • 4. KolompárRómeó 2009. január 16. 07:45
  „hivalba = hivatalba”
 • 3. KolompárRómeó 2009. január 16. 07:45
  „EgyszerűsödHET.

  Az osztrakoknal ez igy mukodik: beviszek egy netrol letoltott papirt, amire rairom a nevem, cimem, TB-szamom. Ha netan kotottem valamilyen biztositast, amire jar adokedvezmeny, esetleg olyan egeszsegugyi problemam van (protezis, stb.), amire szinten jar a kedvezmeny, beleirom, mellekelem.

  Beviszem a hivalba (nem a Polgar Jeno hivatalba), a portas bacsi fel perc alatt vegignezi, kipipalja, az eredeti papirokat visszaadja es ennyi volt.

  Ok tudjak, hogy kinel mikor mennyit kerestem, az esetleges kedvezmenyeket majd ok kiszamoljak es idovel (ami par honap is lehet) egyszer csak kuldik a penzt, vagy felszolitanak, hogy fizessek.

  Ennyi.”
 • 2. spiler 2009. január 15. 17:49
  „EZEKSZERINT IDÁIG BONYOLULT VOLT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. DMagóg 2009. január 15. 16:36
  „,,Ennek lényege, hogy az adóhivatal a rendelkezésére álló adatok alapján képes nemcsak ellenőrizni a bevallások helyességét, hanem nagy részüknél elkészíteni is a bevallást."

  Ennek példájára, a gáztámogatás igénylésénél is így kellene eljárni!

  Az igénylő közölné az egy háztartásban élők adószámait, a hatóság a jelenlegi ellenőrzés helyett inkább elkészítené a kérelmet, a kérelmező ellenőrizné, és elfogadná azt! De szép lenne!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Találgatások a John Emese visszaléptetéséről szóló hírek

Találgatásnak minősített Fodor Gábor minden olyan hírt, ami John Emese, ferencvárosi képviselőjelölt… Tovább olvasom