Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Egyszerűsödtek és szigorodtak is az uniós pályázatok

Egyszerűbb - olykor túlzottan is - az EU-s pályázati rendszer mint 2004-2006 között, de a pályázatírók életét megkeseríti a rengeteg, nem egyszer értelmetlen hiánypótlás és a szigorú feltételrendszer.
A kiírások az ígéretekhez képest lassan jelennek meg, ezért céljaikat egyelőre kevéssé tudják betölteni - véli a pályázatírók szövetségének elnöke.

Jól sikerült a korábbi, többfelé tagolt rendszer integrációja a Magyar Gazdaságfejlesztési Központnál, amit a MAG vezéigazgatója, Ormosy Gábor szerint az is bizonyít, hogy a szervezet zökkenőmentesen fel tudta gyorsítani az "örökölt" GVOP-pályázatok sokszor egy éven túl is késő kifizetéseit. Az új, egyszerű pályázatoknál - állítja Ormosy - már simán tartani tudják a háromhetes döntési határidőt, az év végére pedig a rendszer annyira felgyorsulhat, hogy a kifizetésekre az első érdemi lépéstől számított három hónapon belül sor kerülhet - írja mai számában a NAPI Gazdaság. A MAG megújulását a pályázatírók is kedvezően értékelik, bár - mint a lap megtudta - gondok azért bőven akadnak. Az uniós pályázati rendszer 2004-2006 közötti időszakkal összehasonlítva helyenként túlzottan egyszerűre sikeredett, a pályázók és segítőik életét pedig határozottan megkeseríti a rengeteg, nemegyszer értelmetlen hiánypótlás és szigorú feltételrendszer. A bankok egy része szerint sok pályázót a korábbi problémák is elriasztanak.

A Pályázatírók és Tanácsadók országos Szövetsége (Pátosz) a tagok visszajelzései alapján lényegesen egyszerűbbnek, költségkímélőbbnek tartja az új uniós pályázati rendszert a korábbinál, ráadásul az előminősítésnek köszönhetően a pályázatírói piac is tisztul. Jellemzően csak olyan pályázatokat nyújtanak be, ahol reális esély van a nyerésre, és a megvalósulásra, így a korábban az esélyeket illetően tisztességtelen ajánlatokkal kecsegtető tanácsadók, pályázatírók háttérbe szorulnak - mondta a NAPI Gazdaságnak Maróczi Imre, a Pátosz elnöke. Probléma viszont, hogy a pályázatok a korábbi ígéretekhez képest lassan jelennek meg, a GOP/KMOP kiírásainak feltételrendszere alapján pedig nagyon kevés pályázó felel meg a kívánalmaknak. Leginkább olyan vállalkozások juthatnak forráshoz, amelyek a projekteket a támogatás híján is képesek lennének megvalósítani - tette hozzá Maróczi. A gyakran feltett kérdésekre a pályázatkiíró intézményektől kapott válaszok nem tekinthetőek hivatalos állásfoglalásnak, miközben azokat a hivatal adja ki, és elvárja hogy a pályázó figyelembe is vegye. Szükség lenne olyan rendszerre, amely képes hivatalos válaszok kiadására - véli a Pátosz elnöke.

A MAG Zrt.-nél óriási változások zajlottak le az elmúlt időszakban, de például a hiánypótlási procedúra katasztrofális. A pályázatok 60-70 százalékát küldik vissza olykor teljesen irreális kérésekkel - mondta a lapnak Esőssy Zsombor, a Magyar Pályázatkészítő Iroda ügyvezető igazgatója. Sokat segíteni, ha nemcsak központi ügyfélszolgálatot lehetne hívni, hanem szükség esetén beszélhetnének a pótlást elrendelő szakemberrel, mert sokszor nem egyértelmű, értelmetlen a kért dokumentum. Sok esetben olyan szakemberektől kapnak szakmailag nem alátámasztható felszólítást, akik már három-négy éve dolgoznak pályázatokkal - mondta Esőssy Zsombor, aki szerint a MAG Zrt. - gazdasági társaság lévén - minden egyes hiánypótlásért pluszpénzt kap.

Sok tanácsadó, pályázatíró szerint az agrárpályázatok benyújtása is lényegesen egyszerűbb, mint az AVOP alatt volt. Talán nem is lenne szükség ekkora egyszerűsítésre: jobb lett volna, ha például a trágyakezelés esetében a helyszíni szemle helyett már a kérelemhez be kellett volna csatolni a minimális műszaki tartalmat meghatározó dokumentumokat - mondta a NAPI Gazdaságnak Keszthelyi Krisztián, az EMVA Kft. ügyvezetője. Ha a most beérkezett kérelmek nagy része támogatást kap, akkor a 2007-2013-as időszakra a mezőgazdaság versenyképességének növelésére és korszerűsítésére szánt összeg zöme már a programozási időszak elején leköthető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mini tornádó, tomboló vihar Szabolcsban

Kidőlt fák, oszlopok, letépett háztetők maradtak a szerda délután Szabolcsban tomboló vihar után. A… Tovább olvasom