Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Együtt-PM: alkalmatlan az Államadósság Kezelő vezérigazgatója

Az Együtt-PM felszólítja a miniszterelnököt, hogy távolítsa el alkalmatlansága miatt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) éléről Töröcskei István vezérigazgatót, aki jelentős tulajdonnal bír a csődbe ment Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetben. Erről Szigetvári Viktor, a szövetség pártelnöke beszélt kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
A politikus szerint Töröcskei István ha magánvállalkozóként tudott arról, ami történt a saját pénzintézetében, akkor azért méltatlan az ÁKK vezetésére, ha nem tudott arról, mi történik, akkor pedig azért. Egy olyan üzletember, aki ilyet megenged, az alkalmatlan arra a pozícióra, amit betölt - hangsúlyozta.

Szigetvári Viktor sajtóhírekre hivatkozva azt közölte: jó okuk van feltételezni, hogy hosszú évekre visszanyúló tisztességtelen gazdálkodás folyt bizonyos ügyfeleket érintően a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnél, a gazdasági sajtóban az is felmerült, hogy egyes vállalkozások - akik Töröcskei Istvánhoz és az ő üzleti köréhez álltak közel - keresztbetörlesztettek a pénzintézeten keresztül.

Emlékeztetett arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint miközben a takarékszövetkezetnek volt egy normális portfoliója magánemberekből, cégekből, aközben volt "egy koszos portfoliója" is.

Szavai szerint egészen világos, hogy Töröcskei István felel a takarékszövetkezetért, és az ő nevéhez kötődően, "mint fideszes oligarchához kötődően az elmúlt napokban, az elmúlt hetekben rengeteg tisztázatlan, részben bankpiaci, tőkepiaci ügyletet láttunk a nyilvánosságban".

Szigetvári Viktor pártja nevében ismét lemondásra szólította fel Töröcskei Istvánt, valamint felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy távolítsa el "a körmendi veszedelmet" az ÁKK éléről.

Kitért arra, részletesebben szeretnék megismerni, hogy milyen ügyfelek miatt került bajba a pénzintézet, és milyen oka van annak, hogy így kellett döntenie a MNB-nek.

Wrzava Pál, a baloldali összefogás körmendi országgyűlési képviselőjelöltje felhívta arra a figyelmet, hogy a takarékszövetkezet csődje tizenháromezer embert érint. Kifogásolta, hogy télvíz idején húsz napot kell a pénzükre várniuk a betéteseknek. Mint mondta, óvodai alkalmazottak, dajkák keresték meg, mert nem jutottak a pénzükhöz.

Hozzátette: követeli a kormánytól, azonnal oldják meg, hogy ezek az emberek hozzájuthassanak a pénzükhöz.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön vonta vissza a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását, mert az intézmény működése fenntarthatatlanná vált. Húsz munkanapon belül az országos betétbiztosító kártalanítja a betéteseket. A vezetői felelősséget is vizsgálják.

A sajtótájékoztatón arra a kérdésre, Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke kifogásolta, hogy a baloldali ellenzéki pártok az összefogás kifejezést használják saját magukra, Szigetvári Viktor hangsúlyozta, hogy őket a választók nevezték el összefogásnak, nem ők találták ki ezt a nevet. Jogi értelemben semmi kötelme nincs ennek a névnek, a szavazólapon a pártok neve szerepel majd - jegyezte meg.

Egy másik kérdésre, miszerint az MSZP szombati nagygyűlésén Mesterházy Attila pártelnök beszéde közben valaki "kötelet" kiabált, a politikus azt mondta, mindenki, aki ilyet kiabál be elítélendő,."Börtönt kiabálni, ha én ott lettem volna, én is kiabáltam volna", szerinte ugyanis sok olyan fideszes oligarcha van, akinek börtönben a helye. Hangsúlyozta, ők nem tisztességtelen eljárásokat akarnak, hanem jogállami keretek közötti feltárását a Fidesz-kormány által elkövetett ügyeknek.

Mint mondta, mindenki, akivel beszélt, azt hallotta, hogy börtönt kiáltottak, ez szerinte rendben van, Mesterházy Attila erre reagált. "Ne keverjük a köteles beszéddel, Kövér László saját szájával kívánt kötelet politikai ellenfeleinek" - fogalmazott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karddal támadtak a rendőrökre a fatolvajok

Az érdi tolvajok előállításához fenyegető viselkedésük miatt a Terrorelhárítási Központ segítségét… Tovább olvasom