Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Együtt-PM: ne offshore cégek árusítsák a letelepedési kötvényeket!

Juhász Péter azokra a sajtóban megjelent hírekre hivatkozott, amelyek szerint a kötvények forgalmazását hét, a Kajmán-szigetekre, Máltára, Liechtensteinbe és Ciprusra bejegyzett offshore hátterű cég végzi.
Az Együtt-PM szövetség arra szólítja fel Orbán Viktort és kormányát, hogy "tegyen rendet" és érje el, hogy ne "magántulajdonú offshore cégek árusítsák a letelepedési államkötvényeket", hogy az azokból befolyó pénzek a költségvetést gazdagítsák - mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Juhász Péter.

A szervezet társelnöke azokra a sajtóban megjelent hírekre hivatkozott, amelyek szerint a kötvények forgalmazását hét, a Kajmán-szigetekre, Máltára, Liechtensteinbe és Ciprusra bejegyzett offshore hátterű cég végzi, amelyek közül csak egy van Budapestre bejelentve. Juhász Péter sajtótájékoztatóját egy olyan épület előtt tartotta, ahová információi szerint az utóbbi vállalkozást bejelentették.

A társelnök úgy fogalmazott: ez a kormány vezette be a közbeszédbe, méghozzá szitokszóként az "offshore-lovag" kifejezést. A politikus kijelentette: az úgynevezett letelepedési államkötvényeket viszont ilyen cégek árusíthatják, "ráadásul egy olyan személy jelentős befolyásával, Rogán Antalról van szó, akinek a parlamenti gazdasági bizottságban vezetőként rendkívül nagy beleszólása van, hogy az állam mely cégekkel köt szerződést". Hozzátette: ezek a cégek a letelepedni kívánó embereken személyenként húszmillió forintot keresnek.

A parlament tavaly decemberben szavazta meg azt a törvénymódosítást, amely létrehozza Magyarországon az úgynevezett befektetői letelepedés jogintézményét. Az ezt igénylő üzletembereknek legalább 250 ezer eurónyi, államkötvénybe fektetett értékpapírral kell rendelkezniük. A Nemzetgazdasági Minisztérium februári rendelete szerint az államkötvények forgalmazása az Államadóság Kezelő Központ Zrt.-hez (ÁKK) tartozik, a parlament gazdasági bizottsága pedig úgy döntött, hogy közvetítő cégek bíz meg az értékesítéssel.

Juhász Péter egy más témában feltett kérdésre válaszolva leszögezte: ha bekerül a parlamentbe, akkor továbbra is minden olyan ügyet támogatni fog, amelyek mellett eddig kiállt, legyen az roma jogvédelem vagy a kábítószer-fogyasztók büntethetetlenségének elérése. Így arra reagált, hogy képviselőként továbbra is támogatná-e a drogliberalizációt. Hozzátette: fontosnak tartja, hogy legyen a témával foglalkozó civil szakemberek által készített drogstratégia, mert mint mondta, a kormányzat azt megszüntette. Végül közölte, ez nem az Együtt-PM hivatalos álláspontja, mert ez a kérdés eddig nem is került elő.

Olvasóink írták

  • 1. kipkop 2013. szeptember 04. 19:32
    „Juhász főnökének saját tapasztalata van az offshore cégek személyes előnyeiről, ennek ellenére van képük másokat fegyelmezni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A babakönyvek negyede nem biztonságos

A könyvek 25 százaléka túl hangos, veszélyes térerősségű mágnest tartalmaz, illetve a kis… Tovább olvasom